Institutt for informatikk fjerner bachelor

Institutt for informatikk fjerner bachelor

Bachelorprogrammene forsvinner som egne studier. Karoline Klever i fagutvalget frykter et smalere tilbud.

Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo har nettopp begynt å jobbe med en reform av studietilbudet. Dagens 13 ulike linjer skal ned i fire studieprogrammer, alle profesjonsstudier, når den nye bygningen, Ifi2, står klar i 2010.

En av følgende av omleggingen blir at instituttet ikke lenger skal tilby rene bachelorprogrammer. Det har skapt sterke reaksjoner hos studenter.

- Fjerningen av bachelorprogrammet irriterer meg. Jeg frykter at det vil føre til begrenset valgfrihet og at det vil bli vanskeligere å bytte retning, sier Karoline Klever, som sitter i fagutvalget ved instituttet og går på et bachelorprogram selv.

Det er ennå tidlig i prosessen, men mye skal avklares før påske neste år. Klever understreker at det derfor er viktig at saken kommer opp nå.

- Vi har diskutert det i fagutvalget, og kom frem til at studentene ikke får noe mer ut av dette. Vi ønsker derfor å danne en gruppe for å jobbe for å beholde bachelorprogrammene, sier Klever til Computerworld.

Kan hoppe av

Senioringeniør Dag Langemyhr har ansvaret for planleggingen av det nye studietilbudet. Han bekrefter at bachelorprogrammer ikke lenger vil tilbys ved instituttet.

- Det er riktig at vi ikke lenger vil tilby slike programmer. Men det vil likevel være fullt mulig å få en bachelor ved å søke seg til en av de fire profesjonsstudiene, og hoppe av etter tre år, sier Langemyhr.

- I og med at dere skal ned i fire retninger, betyr vel det et strengere regime?

- Ja, det vil nok bli mer ”strict”. Det blir noen færre valgfag, men vi vil fremdeles holde på prinsippene for ”et fritt realfagsstudium”, som innebærer at man kan plukke fag, sier Langmyhr.

Reduksjonen i antall studieprogrammer gjøres for å gjøre det enklere for studenter å forholde seg til.

- Studentene vil fremdeles ha valgmuligheter. Etter planen vil hver av programmene ha to til fire retninger hver. Vi ønsker at studentene skal få smake på litt av hvert det første året, sier Langemyhr og understreker at det fremdeles er tidlig i prosessen.

Vil ha masterstudenter

I tillegg til oversiktlighet, ønsker Institutt for informatikk å rette seg mer mot de studenter som ønsker å fordype seg i faget.

- Vi vil utdanne femårige studenter, og legge til rette for studenter som vil ha et klart studieforløp i fem år fra de begynner. Det vil også være muligheter for dem som ønsker en mer skreddersydd utdanning, men de må søke seg til årsenheter, sier Langmyhr.

Så langt er det planlagt fire studieretninger: Systemarbeid, mikroelektronikk og robotikk, matematisk retning og programmering og kommunikasjon. Dette kan minne om den gamle strukturen instituttet hadde, før kvalitetsreformen.

Les om:

IT-Karriere