Kjemper om unge it-hoder

It-utdannede rett fra skolebenken er attraktive. De fleste havner i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Kampen om de gode it-hodene er sterkere enn noen gang. I fjor hadde et flertall av avgangsstudentene ved NTNUs it-linje sikret seg jobb allerede før påske, og pågangen fra næringslivet er ifølge linjeforeningen Abakus enda større i år.

En Abakus-undersøkelse fra i fjor viser at rundt to av tre femteårsstudenter ved NTNUs sivilingeniørstudie for datateknikk og kommunikasjonsteknologi fikk jobb før påske. Og nesten fire av fem av fjorårets avgangsstudenter hadde allerede sikret seg jobb innen samme tidspunkt.

LES OGSÅ: Jentebølge i teknologi- og realfag

- Jeg vil tro dette tallet blir enda høyere i år. Bedriftskomiteen vår er fullbooket for hele skoleåret, og pågangen fra næringslivet er massiv, sier Snorre Gylterud, som leder linjeforeningen Abakus, til Computerworld It-karriere.

Foreningen jobber aktivt med å sette bedrifter og studenter i kontakt med hverandre, og arrangerer blant annet bedriftspresentasjoner og jobbintervjuer. 77 prosent av avgangsstudentene fikk jobb før påske i fjor, mot bare 38 prosent i 2005. Og nesten halvparten av avgangsstudentene har hatt mer enn ett jobbtilbud å tygge på denne våren.

Rekordetterspørsel

Sigve Albretsen, som leder bedriftskomiteen i Abakus, konstaterer at jobbmarkedet i Norge aldri har vært bedre for avgangsstudenter innen datateknikk og kommunikasjonsteknologi. Han får støtte fra Marthe Outzen, som jobber med rekruttering hos Steria. It-konsulentselskapet hadde i fjor en stor ansettelseskampanje for å finne 65 it-medarbeidere, og ble sist høst kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver av it-studentene ved NTNU.

- Hvert år ansetter vi 10-15 nyutdannede it-studenter, og en stor del av disse kommer nettopp fra NTNU. Vi er blant selskapene som jobber mest aktivt med rekruttering overfor datalinjene på skolen, og samtlige av studentene vi ansatte i fjor fikk tilbudet før påske, bekrefter Outzen.

LES OGSÅ: For mye rop etter it-hoder

Oslo får mest

I Abakus-undersøkelsen kommer det frem at det er arbeidsmarkedet i Oslo som kaprer de fleste avgangsstudentene ved NTNUs linjer for datateknikk og kommunikasjonsteknologi. Blant studentene som allerede har fått jobb, er hele 70 prosent blitt ansatt av en bedrift fra Oslo-området. Rundt 20 prosent blir værende i Trondheim også etter utdanningen, mens de resterende sprer seg rundt omkring i resten av landet.

It-konsulentene i Umoe Consulting jobber i et mellomstort og ambisiøst selskap som satser på brobygging mellom it og forretning. En av brobyggerne der er tidligere student ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) Cecilie Giil.

- Utdannelsen min er variert, blant annet har jeg studert ved Universitetet i Oslo og tatt min mastergrad i Australia, men prosjektoppgaven ved NITH er både viktig og relevant i forhold til jobben jeg har i dag, sier Gill.

Hun er utdannet Master of Information Technology fra Queensland University of Technology i Brisbane, Australia, og tok graden Bachelor i Informasjonsteknologi med fordypning i E-business ved NITH. Hun gjennomførte hovedprosjektet ved NITH hos Umoe Consulting (selskapet het da Bro Consulting) våren 2004 sammen med en annen student som i dag også jobber i selskapet.

LES OGSÅ: Umoe IKT kjøper BI

- Prosjektet gikk ut på å utvikle et rammeverk for en BI-løsning basert på Smart Tag og OLAP-teknologi. Dette gir brukerne muligheten til å aksessere verdifull BI-informasjon direkte fra MS Office-produktene. Prosjektet ble belønnet med toppkarakter, sier Lars Rinnan, administrerende direktør i Umoe Consulting.

Ettertraktet kandidat

Rinnan trekker frem Giil som en ettertraktet kandidat på arbeidsmarkedet og understreker at selskapet tidvis sliter med å finne egnede kandidater. Cecilie Giils fortrinn er at selskapet fikk mulighet til å bli kjent med henne gjennom prosjektoppgaven før de ansatte henne, og ikke minst er hun attraktiv som jente.

- Det er vanskelig å få tak i gode folk, innrømmer Rinnan.

- Og jeg tror det blir enda vanskeligere fremover fordi det er en krig om de største talentene.

Utdanningstilbudet ved NITH trekker han imidlertid frem som spesielt attraktivt:

- Vi kommer til å rekruttere fra og følge opp NITH fremover. Arbeidet med prosjektoppgavene er strålende, og en fantastisk måte å få støtte til for eksempel utviklingsoppgaver, samtidig som det gir oss en unik sjanse til å bli kjent med personene som jobber med prosjektet, sier han.

Cecilie Giil og hennes medstudenter kunne velge hvilken gruppe de ville være med på, og via Umoe Consulting fikk de definerte arbeidsoppgaver med å utvikle en løsning som i dag er i bruk hos en av selskapets kunder. Alle parter kom godt ut av det hele.

- Vår kunde var svært fornøyd med den endelige løsningen, og teknologien er i bruk ute hos kunden nå. Vi har fått bekreftet at verdien av samarbeidet har vært vellykket, noe som igjen førte til at Cecilie i dag er ansatt hos oss, sier en tydelig fornøyd Rinnan.

Nyttig med blandet miljø

Lars Rinnan mener det er nyttig å ha en blanding av kvinner og menn på arbeidsplassen.

- Kvinner tenker generelt sett litt forskjellig fra menn, noe som er nyttig for bedriften og for trivselen på arbeidsplassen. I dag er 11 av våre rundt 70 konsulenter jenter, og vi er stadig ute etter å øke dette tallet. Det er også et uttalt mål for styret vårt å utjevne kjønnsforskjellen, som fremdeles er stor. Men i it-bransjen er dette et vanskelig mål å etterleve fordi det finnes for få jenter med relevant utdanning, mener han.

Og han har et poeng. For mange jenter som står foran et studievalg synes å ha en skjev oppfatning av it-bransjen. Det er vanskelig å få dem overbevist om at bransjen ikke er skummel, føler Rinnan.

LES OGSÅ: Kvinneflukt fra it-bransjen

- De fleste synes å tro at it handler om å sitte på et mørkt datarom hvor det utelukkende programmeres, hevder han.

- Men hverdagen til våre konsulenter dreier seg mer om å forstå kundens forretningsprosesser og hvordan våre it-løsninger kan forbedre deres forretningsdrift.

- Det er skremmende å se hvor lite de fleste faktisk vet om dette, legger Cecilie til.

- Mye kunne vært annerledes med bedre og mer opplyste rådgivere på de videregående skolene, men sannheten er at de i utgangspunktet vet for lite om hva en it-utdanning egentlig går ut på. De vegrer seg for å anbefale retninger utover de tradisjonelle tilbudene ved universiteter og høgskoler, noe som er veldig synd, sier hun.

Utdanningen ligger i bunn

Selv fremhever hun at hun har lært aller mest fra sin praksis i arbeidslivet, men at utdanningen ligger godt forankret i bunn og at det hadde vært vanskelig, om ikke umulig, å sette seg inn i jobben hun i dag har uten forkunnskapene hun har tillært seg gjennom studiene.

- Vi får relativt mye kompetanse på forkjellige nivåer i denne jobben, avslører Cecilie.

- Jeg opplever at nyutdannede kommer fort inn i jobben de skal gjøre, og er svært lærevillige, legger Lars Rinnan til.

De ansatte i Umoe Consulting er hovedsakelig seniorkonsulenter med lang erfaring, men det rekrutteres også jevnlig en viss andel nyutdannede. Disse lærer raskt gjennom alle seniorene de har tilgang til daglig, samt gjennom introduksjonsprogrammet de gjennomgår. Umoe Consulting er også en av sponsorene bak Microsoft University, hvor utvalgte nyutdannede gjennomfører et betalt opplærings- og sertifiseringsprogram i regi av Microsoft, før de får fast jobb hos en av Microsofts partnere.

- Erfaring er svært viktig, men det betyr også en del å få tilført nytt blod med det siste av kunnskap og med nye tanker, medgir han.

LES OGSÅ: It-budsjettene maner til forsiktighet