Møt Microsofts mest mobile mann

Møt Microsofts mest mobile mann

INTEVJUET: Arif Shafique er oppriktig begeistret for hvilke muligheter Windows Phone byr på for utviklere med idéer

- Jobben din er å være begeistret for Windows Phone?

- Den er vel heller å gjøre andre begeistret, men selvsagt kan jeg ikke få til det uten å være begeistret selv, også. Nå er jeg med på noe spennende og gleder meg til det som skjer videre.

- Hva vil det si å være ansvarlig for Microsoft Marketplace i Norge?

- Jeg er mye ute og forteller om Windows Phone 7 og applikasjonsutvikling, hvilke verktøy og ressurser vi stiller til rådighet. Det er særlig moro å treffe studenter ved høyskoler og universiteter rundt om i landet. Vi er interesserte i å få tak i så mange som mulig som har gode idéer, enten de holder til i Lofoten eller i Oslo. Kanskje helst i Lofoten.

Utenfor Oslo-gryta

- Driver Microsoft distriktspolitikk?

- Det går rett og slett på at for folk i Oslo er det så lett å få tak i de ressursene du trenger, det er så mye tilgjengelig. Vi vil også nå ut til dem som befinner seg utenfor Oslo og har gode idéer om applikasjoner og utvikling, og gjerne vil realisere dem.

- Hva er det du vil nå ut med da?

- At vi har en plattform som gjør dem raskt i stand til å realisere idéene og drømmene sine. Da jeg for 13-14 år siden utviklet en applikasjon for første gang, ble jeg så begeistret over at det fungerte, at jeg fikk det til. Det var en herlig følelse å se resultatet og at folk likte det.

- Hva var det du hadde utviklet?

- Et intranettsystem. Ledelsen der jeg jobbet ble så begeistret at jeg ble ansvarlig for hele intranettet.

Kundeservice ga mersmak

- La oss ta et par skritt tilbake. Du hadde vel ingen forutsetninger fra Kystartilleriet for å programmere? Hva er bakgrunnen din?

- Jeg vokste opp på Bekkestua til jeg var ti, så var jeg i Pakistan noen år og seks år i Danmark. Foreldrene mine, som er fra Pakistan, flyttet dit fordi de var lei snøen her oppe. Som nittenåring begynte jeg verneplikten som menig på Madla. Så tok jeg befalsskole og tilbragte tre år i Forsvaret.

- Tilbake i det sivile begynte jeg etter hvert i Telias kundeservice. Der begynte interessen for programmering, noe som etter hvert ble til ergrelse for kollegaene, for jeg lagde stemplingsuret der. Jeg lærte meg ASP og SQL Server og lagde altså en intranettløsning som ble tatt i bruk som nevnt.

- Så ble det mer utvikling?

- Jeg så en ledig stilling i firmaet Intranet Systems og tenkte at det måtte være noe for meg. Der fikk jeg jobb som utvikler hos Håkon Inngjerdingen og Morten Lie i et firma med pionerånd. Det var morsomt å få bli del av et utviklermiljø på rundt 15 stykker. Så gikk jeg gradene via prosjektleder til å bli ansvarlig for produktutvikling. Jeg sluttet for å begynne i ny jobb, og firmaet lever videre etter flere oppkjøp som Visma Unique.

Headhuntet

- Men du ble selvstendig?

- Selskapet jeg skulle begynne i ble lagt ned, så da begynte jeg å ta på meg oppdrag med Sharepoint. Blant annet var jeg i Brussel og jobbet på et stort EU-prosjekt i åtte måneder. Det var spennende, for det var før rammeverkene og vi måtte bygge alt selv.

- Så fikk du en telefon?

- Jeg ble oppringt av en headhunter, som hadde en jobb i Microsoft å tilby. Først ville jeg avslå, men så ble konkurranseinstinktet vekket. Jeg måtte gjennom seks intervjuer, og ved det siste stod det mellom meg og en til. Så endte det med at både Anna Olsson og jeg ble ansatt, selv om de bare skulle ha en.

Mer enn "Hello World"

- Etter noen år i Microsoft skal du nå lokke studenter til å utvikle med gratis mobil som premie?

- Det er ikke noe lureri eller uetisk ved dette. Vi har 70 Windows-mobiler i premiepotten til dem som lager tre apper innen første mars. Kravene er at appene blir godkjente av Marketplace slik at de kan lastes ned og brukes.

- Det skulle vel være enkelt å hive i hop tre "hello world"-programmer?

- Ingen utvikler vil ha noe slikt liggende åpent med navnet sitt i seks måneder. Dette tiltrekker de som vil skape noe, og kanskje ville de laget appene likevel. Vi vil motivere dem til å sette i gang. Og selvsagt at de skal se at vår plattform er bra å utvikle på. Kan du ikke be folk om å ta kontakt med meg på Twitter? Jeg er arifsh.

IT-Karriere