Nå kan du låne ebøker

Bibliotek-appen er endelig lansert. Først ute er Deichmanske Bibliotek i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Endelig er bibliotekene på banen med ebøker, og først ute er Deichmanske bibliotek i Oslo. Landets øvrige biblioteker vil legges til etter hvert.

Applikasjonen Ebokbib lar deg låne norsk skjønnlitteratur som blir levert direkte til mobil eller nettbrettet ditt. Foreløpig er applikasjonen bare til IOS, men en Android-versjon er på vei, lover Deichman.

- Foreløpig har vi ikke noen statistikk på hvor mange som har tatt appen i bruk. Det er fortsatt litt tidlig, så vi har ikke fått tall fra Apple enda, sier Martin Kristoffer Bråthen i Kulturetaten.

Applikasjon for Amazon Kindle blir forresten ikke tilgjengelig, da Amazon har strenge begrensninger på slikt. De liker vel ikke konkurransen.

140 nye titler

Foreløpig kan du velge blant omlag 140 titler som hver har fem utlånseksemplarer, i tillegg til en rekke fritt tilgjengelige bøker som ikke har begrensning for bruk. Sistnevnte er eldre litteratur som ikke lenger er omfattet av opphavsrett.

Siden applikasjonen gikk live den 5. mars teller Deichman rundt 500 utlånte titler, ikke inkludert de frie titlene, som man altså får beholde til Dovre faller.

Flere bøker legges til etter hvert som de blir tilgjengelige.

Dersom det du ser etter er utlånt, kan du sette deg på venteliste. Det er heller ingen fare for å glemme å levere, for lånet blir automatisk levert ved forfall etter to uker. Og ja, det betyr at boken automagisk forsvinner fra applikasjonen etter to uker, om du ikke fornyer lånet.

Du kan fornye lånet èn gang om du ikke er ferdig å lese, og du kan maks låne to ebøker om gangen. Unntaket er de fritt tilgjengelige bøkene, som du får til odel og eie.

Foreløpig bare i Oslo

Applikasjonen er foreløpig er begrenset til Oslo-området, og for å låne ebok må du forresten være registrert ved Deichmanske bibliotek og være bosatt i Oslo kommune.

Det er synd at det er begrenset til ett bibliotek i èn kommune, men flere biblioteker følge heldigvis snart etter.

- Bibliotekene har reagert positivt, og omtalt appen i rosende ord. Det har vært en positiv mottakelse, og appen testes, utvikles og utvides fortøpende, sier Bråthen.

Han vet dessverre ikke når applikasjonen blir tilgjengelig til bruk ved alle bibliotekene i landet, men kan opplyse at Trondheim er klare 14. mars, og Bergen og Stavanger er ikke langt unna, men foreløpig ikke har satt noen dato for lansering.

- I utgangspunktet kan alle folkebibliotekene ta den i bruk, men det er er litt vanskelig når det gjelder lover og regler, sier han.