- Nettskyen er en gavepakke

Hege Skryseth tror bedrifter kan spare 80 prosent på it-drift i skyen.

Publisert Sist oppdatert

- Skal vi snakke litt om Cloud Computing eller?

Vi møter Hege Skryseth, administrerende direktør i Microsoft, i lunsjen. Mellom munnfullene av reker og roastbiff har vi snakket om Microsofts samarbeid med Nokia, troen på Microsofts mobile operativsystem og den eksplosive veksten for applikasjoner for samhandling. Men det er altså skytjenester denne samtalen skal handle om.

Hvilken plass har Microsoft egentlig i skyen? Selskapet har levd et komfortabelt liv hvor operativsystem og øvrig programvare er vevd tett sammen på datamaskiner hjemme og på jobb verden over. Så tett at det har gått ut over konkurransen.

Klare for skytjenester

Hva skjer når datakraften flyttes ut i skyen? Innebærer skytjenester en slutt på Microsofts hegemoni? Kan det ikke bare gå nedover nå?

- Du. Vi har gjort et betydelig veddemål i dette markedet. Microsoft har foreløpig investert mer enn 25 milliarder kroner, og vi er ifølge Gartner en av de som er best posisjonert i forhold til Cloud Computing. Vi går tungt inn i markedet for skytjenester.

- Det er ikke i frykt for å tape markedsandeler?

- Nei. Vi gir kundene økt fleksibilitet. Det høres kanskje ut som en salgsbrosjyre, men det er sant. Kundene kan velge mellom tjenester i skyen eller på klienten. Mange velger en hybrid løsning, og legger de applikasjonene ut i skyen som gir best lønnsomhet.

- Trenger man egentlig Microsofts operativsystem i skyen?

- Ja, det gjør man. Men du. Det er viktig å se på mulighetene her, og ikke bare utfordringene, sier Hege Skryseth.

Effektiviserer 80 prosent

Det er ikke mer enn et par år siden Cloud Computing var et ukjent begrep. Nå er skyen it-bransjens nye superstjerne og toppmodell. I ethvert hjørne snakkes det om Cloud. Igjen skal it-bransjen snus på hodet. Omtrent på samme måte som med soa og saas.

- Plattformen innebærer virkelig et paradigmeskifte. Det handler om å gå fra en driftbasert arbeidsmåte til å arbeide mer strategisk med it. Det skiftet er det behov for, og henger sammen med utvikling av andre digitale plattformer.

- Hva mener du?

- Når var du sist i en bankfilial? Eller hos forsikringsselskapet eller hos en statlig etat? Den digitale inngangsporten blir stadig viktigere for selskapene, og det er viktig at it får et tilsvarende forretningsfokus.

- Og det bidrar skyen til?

- Cloud handler om standardisering, automatisering og effektivisering, og det å frigjøre driftsbaserte ressurser og tenke mer strategisk er en del av dette. Ifølge en rapport skal det være mulig å effektivisere 80 prosent på drift med skytjenester.

- 80 prosent?

- Opptil 80 prosent. Det handler i hovedsak om volumfordeler, og er fordelt på flere flater, som innkjøp av maskinvare, strøm og serveroptimalisering. Stort volum gir en stor gevinst i forhold til om hvert enkelt selskap skal gjøre det selv. I Norge har 99,4 prosent av selskapene under hundre ansatte. Da har de kanskje tre til fem personer på it-avdelingen. OECD har lenge snakket om at det er 40 prosent effektiviseringsgevinst som ennå ikke er tatt ut. Cloud vil bidra til dette.

Kan spare 40 prosent

- Og de små kommer først?

- Små selskaper går foran fordi de har mest å hente. De store har allerede standardisert og outsourcet, og har kanskje 40 prosent å spare. De små selskapene får tilgang på storskalagevinst og langt mer for pengene.

Ifølge en undersøkelse fra IDC er skytjenester øverst på listen over hva norske it-sjefer er opptatte av for tiden. Slik var det ikke i fjor, og analytikerne spår en tredobling på to år.

- Cloud Computing er ikke et problem, men en stor mulighet for norske bedrifter. Men du kommer vel til å skrive at Microsoft fremdeles vil knytte operativsystem og applikasjoner i skyen. Jeg kan love deg at skytjenester innebærer mye mer, sier Skryseth.