Nytt fagbrev for it-proffer

Nytt fagbrev for it-proffer

IKT Norge, Abelia og Dataforeningen vil gjøre EUCIP til felles bransjestandard for it-kompetanse.

EUCIP står for European Certification of Informatics Professionals, og er utviklet av den europeiske sammenslutningen av dataforeninger, CEPIS. Den Norske Dataforeningen har jobbet med dette konseptet for sertifisering av it-profesjonelle i Europa i flere år. I dag offentliggjorde også bransjeorganisasjonene IKT Norge og Abelia sin støtte til en slik sertifisering for norske it-arbeidere.

LES OGSÅ: Test dine kunnskaper som it-proff

Planen er kort fortalt at en EUCIP-sertifisering skal fungere som et bevis på hva en it-profesjonell faktisk kan. I motsetning til en akademisk utdannelse, vil sertifiseringen i praksis fungere som et slags fagbrev for mennesker i it-relaterte yrker.

- Du ville ikke latt en rørlegger uten fagbrev jobbe i huset ditt. Nå vil også it-profesjonelle få tilsvarende mulighet til å bevise sin kompetanse, sier administrerende direktør i EUCIP Norge, Renny Bakke Amundsen, til Computerworld.no. Samtidig beregner han at markedet består av mellom 50 000 og 100 000 it-profesjonelle i Norge.

Vil kreve sertifisering

21 forskjellige profesjonelle stillingstitler er inkludert i EUCIP, deriblant business analyst, it systems architect og database manager, for å nevne noen få. Sertifisering gjennomføres på to nivåer, henholdsvis basiskompetanse (core level) og spesialistnivå. For å oppnå sistnevnte, vil det stilles krav til formalkompetanse og praksis som vil vurderes av en eksamensnemnd.

Dersom CV-en godkjennes, vil kandidaten måtte gjennomføre en muntlig eksamen for å vise seg verdig en sertifisering. Nå forventes det at oppdragsgivere vil kunne kreve EUCIP-sertifisering innenfor en av de nevnte stillingstitlene.

- Du tror ikke det vil bli surmuling fra it-ansatte som nå må gjennom enda mer sertifisering?

- Jeg har nok sett for meg at dette vil kunne bli en reaksjon, men jeg håper at man etter hvert ser at dette skal være et positivt insitament for å heve kompetansen. Samtidig vil selve sertifiseringen være en gulrot, fortsetter Amundsen.

Koster 17 000 kroner

Også Per Morten Hoff fra IKT Norge og Per Kveim, tidligere toppsjef i Software Innovation, nå styreleder i EUCIP Norge, var på plass på dagens pressekonferanse. De to mener at innføringen av en slik sertifisering vil ha stor betydning både for bransjen, bransjens kunder og ikke minst arbeidstakerne, som nå vil få mulighet til å bekrefte sin kompetanse med en europeisk standard.

- Vi har tidligere sett på andre standarder, men har kommet frem til at EUCIP egner seg best for det norske markedet, forklarer Per Morten Hoff.

Kostnadene ved å ta en EUCIP-sertifisering vil være totalt 17 000 kroner. Dette inkluderer 5000 kroner for basisnivået og 12 000 for høyeste nivå.

LES KANALBLOGGEN: Kostbart fagbrev

- Men dette er rimelig i forhold til mange andre alternativer. Og det er viktig å påpeke at dette er kostnader i forbindelse med gjennomføringen av sertifiseringen, og skyldes ikke kommersielle hensyn, sier Amundsen.

IT-Karriere