Oslo Børs kjøres nå på Linux

Byttet handelssystem på ti måneder, gikk live i går. Dermed er .Net ute og Linux inne i Oslo Børs.

Publisert Sist oppdatert

Mandag klokka 14 var det marsipankake i selveste Grosch-salen i Oslo Børs’ ærverdige lokaler.

Stående foran de aller fleste av bedriftens ansatte, i samme rom som portrettmaleriene av de gamle børsdirektørene, kunne børsens nåværende direktør Bente A. Landsnes markere en vellykket overgang til nytt børssystem.

Datoen ble spikret allerede i mai, og da alle Oslo Børsmedlemmer vente tommelen opp etter helgas siste lakmustest, ble det klart.

Handlene som gikk mandag morgen skjedde ikke lenger via .Net-baserte Tradelect. De ble gjort via Linux-baserte Millennium Exchange, samme system som London Stock Exchange kjører.

- Vi tror vi har satt rekord i innføring av nytt børssystem, sier it-direktør Kjetil Nysæther, mens han småspiser på seierskaken.

Prosjektet med å bytte ble gjennomført på ti måneder, og til under budsjetterte kostnader.

- Det har ikke vært noen glidende overgang. Hele markedet er fra nå over på ny løsning. Det gjør produksjonssettingen litt spennende også, alt må fungere.

Hurtighet

Det var naturlig for Oslo Børs å velge Millennium Exchange fra det London Børs-oppkjøpte selskapet Millenniumit. For det første har Oslo Børs og London Stock Exchange et strategisk samarbeid. Da London i 2011 spiste sin egen medisin og gikk for Millenium Exchange selv, «lå det litt i kortene» at det også ville være hensiktsmessig for Oslo Børs.

Dessuten er Millennium Exchange betydelig kjappere enn Tradelect, et poeng som har blitt svært viktig for mange av brukerne.

- Det kanskje viktigste argumentet for Millenium Exchange, er at det byr på større hastighet og lavere latency - altså forsinkelser. Det er viktig og gjør Oslo Børs mer attraktivt for markedsaktørene, sier Nysæther.

- Det er naturlig å følge etter sin strategiske samarbeidspartner når du i tillegg får 10-gangen i ytelse, sier it-direktøren.

I tillegg medfører det nye systemet mer standardiserte produkter og protokoller.

Så godt som knirkefritt

Da datoen for live ble spikret i mai, satte mange hjertet i halsen. Det har vært flere telefonsamtaler inn til it-avdelingen til Oslo Børs de siste par månedene.

- Det er spesielt for et prosjekt i en såpass størrelse og kompleksitet, å bestemme live-tid så lang tid i forveien. Det er mange som har ringt oss og lurt på når vi skulle annonsere utsettelse, påpeker Nysæther.

Men utsettelse trengtes altså ikke. Det har vært fire lørdager hvor det nye systemet har vært åpnet for simulert handelsdag, og etter dens siste testen lørdag fikk Oslo Børs altså tommel opp fra meglerhusene, som har måttet omjustere sine systemer - noen selvlagde, andre tredjeparts - for å bli kompatible.

- Testene var veldig vellykket. Det var noe knirk, men det er derfor vi kjører slike tester, for å røyke ut knirk. Knirkene var kun knyttet til testing av katastrofescenario, forklarer it-direktøren.

De har prøvd å få systemet så likt som sin partner i London som mulig, for å kunne hente ut de beste strategiske synergiene. Noen tilpasninger har dog måttet komme på plass, for det meste tilknyttet obligasjonsmarkedet.

Selve systemet driftes av London Stock Exchange, og kjører fra samme datahaller som de bruker i selve London, på separat serverutstyr og nettverkstilkobling.

Kveldskjøring

Oppskriften på vellykket prosjekt, tror Nysæther blant annet kan tilskrives modenhet for å kjøre den type prosjekter i bedriften.

- Det er bare 2,5 år siden vi gikk live med Tradelect, påpeker han.

Mandag gjenstår bare kveldskjøring, afterbusiness. Det er også en del av systemets jobb, som gjøres etter at markedet stenger. Om systemet er tilbake på lufta som det skal tirsdag, kan it-direktøren omsider senke skuldrene.

- Prosjektet har gått så bra som forventet, men denne gangen var det forventet at det skulle gå bra. Det er litt skummelt - men bank i bordet har alt gått bra så langt. Folk har smilt og gratulert hverandre i hele dag, sier han, og tar seg en ny kakebit.

- Det har vært gjennomgående veldig god stemning, selv blant medlemmene. Det er ikke ofte folk ringer inn for å skryte - av et it-prosjekt!

Hjertetransplantasjon

Ellers venter Oslo Børs bare på at handelsvolumet skal komme seg, så systemet for vist sine muskler. Børsmarkedet er preget av usikre tilstander i Europa.

- Hele børsmarkedet har slitt siden 2008. Det har rett og slett ikke vært spesielt bra volum på flere år, forklarer Nysæther.

It-avdelingen har jobbet på høygir siste månedene for å få alt på plass. Nysæther ser for seg at avdelingen på 27 ansatte nå kan unne seg en bedre middag for å feire - sånn i tillegg til marsipankake.

- Dette er en av de morsomste tingene du kan gjøre når du jobber på børs, å bytte børssystemet, selve hjertet i børsen. Det er dette vi liker best å drive med, sier it-sjefen.

- Med det sagt håper jeg det blir noen år til neste gang.

Så hvordan gikk det med den såkalte afterbusiness?

- Vi kom oss gjennom afterbusiness, men brukte noe mer tid enn normalt. Oppstart på dag to har så langt gått bra, sier Nysæther til Computerworld i dag.