Slik kan it-studenter tjene fett

Slik kan it-studenter tjene fett

Jobber i store prosjekter og tjener gode penger - som del av studiene.

For mange studenter betyr studietiden et liv i økonomisk knapphet og enorm frihet. Men ved it-høyskolen Nith kan man snu det hele på hodet og bli rik mens man studerer.

Det er høyskolens program for Industribachelor som gir studenter en muligheten til å kombinere læring med arbeid. I et samarbeid med Accenture gir Nith studentene et program som inneholder 1,5 års praksiserfaring i noen Norges fremste it-prosjekter.

Eli Habbestad begynte hos Accenture i januar. Hun har vært vanlig student på Nith i halvannet år og skal først jobbe et halvt år før hun studerer et halv år igjen. Etter det blir det et år i praksis, med et avsluttende halvår på Nith. I alt blir studien fire år, et år lengre enn de vanlige bachelorstudiene på Niths programmeringslinje.

- Det er veldig annerledes, på en jobb må du være åtte timer til stede hevr dag. Som student har du mer fleksibilitet. Men det er gøy og jeg lærer ekstremt mye på jobb, mange ting utenom pensum, sier Habbestad.

Systemtester

Hun synes det er absolutt det er en fordel å jobbe i praksis, selv om hverdagen er litt tøffere enn som student.

- Jeg jobber med programmering i Navs pensjonsprogram, med systemtesting. Det er sinnssykt spennende å være med på et av Norges største it-prosjekter.

Hun bruker ikke så mye kunnskap fra pensum og synes det er en bra måte å utvikle andre sider av seg selv.

- Jeg føler jeg får det beste av to verdener. Og jeg har mer penger enn jeg har hatt noensinne, det er luksus. Men det blir hardt over høsten igjen, sier hun leende.

Arbeidsliv

Bjørn Hanssen, rektor på Nith, er fornøyd med programmet og har hentet en ny it-partner, Avanade.

- VI ønsker å dele dette med flere bedrifter. Vi vet det er et stort behov i den norske it-bransjen for gode programmerere. Vi kan bli flinkere på å forberede studenter på arbeidslivet. Og da er det bedre ikke bare å simulere, men også oppleve?, sier han.

- Men mister man ikke friheten som er så typisk for studenter?

- Det kan man si, men det er også valgfrihet for studenter. Hvis noen vil avbryte, kan man gå tilbake til den vanlige bachelorlinjen. Samtidig gir det anledning til å bygge på cv-en, få et vitnemål, og kan søke jobb hvor de ønsker, sier Hanssen.

Uforpliktende

Praksistiden er uforpliktende for begge parter. Bedriften behøver ikke å tilby en kontrakt, og studenten kan søke hos andre. Men begge har i alle fall sjekket hverandre ut.

- Du må se det på en annen måte å organisere studien på, sier Hanssen.

Hva synes Accenture om ordningen? Les mer på neste side!

Les om:

IT-Karriere