- Slutt å hive dere på trendene!

INTERVJUET: Petter Gottschalk om alt som feiler norsk it-bransje.

Publisert Sist oppdatert

- Hva er problemet med norsk it-bransje?

- Oj-oj. Det var et omfattende spørsmål.

BI-professor Petter Gottschalk blir stille. Et sjeldent øyeblikk. De siste årene har han banket løs på dårlig it-ledelse, feilslåtte it-prosjekter, lagringskåte politifolk, korrupte it-giganter, norsk børsmafia og innsidehandel. Man må være Dag Solstad for å få med alt i en og samme setning. For vi må ikke glemme at it-folk er en saueflokk som løper etter de siste forkortelsene, og tror erp og nettskyen er svaret på verdens problemer. Gottschalk puster dypt, tar sats og fester blikket i bordplaten. Herfra og ut er det som å sitte foran en finstilt mitraljøse av finslepne resonnementer.

Bevinget saueflokk

- OK. Hva er galt? For å begynne med prosjektsiden: It-prosjekter er sosioteknologiske prosjekter, og er mye vanskeligere enn å bygge en vei, en oljeplattform eller en ny opera. Det krever at brukerne endrer arbeidsmønster. Dette tar man sjelden høyde for.

- Hvorfor det?

- Det må bli slutt på ingeniørfokuset. Bare tenk på nettskyen, soa og erp. Det er utrolig hvordan ting hauses opp. Selv som operativ programmerer for tretti år siden beit jeg ikke på sånt. Nettskyen har jo gitt saueflokken vinger.

- Det er ganske mange som mener det har noe for seg?

- Helt sikkert for noen, men garantert ikke for alle. Det samme skjer hver gang. Plutselig kommer Gartner med en eller annen forkortelse, sier de har undersøkt saken i bedrifter og alle hiver seg på. Men en trend eller hype er ikke slett ikke for alle, alltid, overalt. Erp er et eksempel på hvor galt det gikk.

- Hvordan da?

- Erp er en ren byråkratisering som detaljdefinerer hva som skal skje og hvor man skal hente ting. Utrolig rigid. Det passer for en produksjonsbedrift, ikke for en kunnskapsbedrift. Se på et advokatfirma eller politiarbeid. Det kreative, søkende og tilfeldige kjennetegner kunnskapsbedrifter. Erp kan jo være selvmord for slike selskaper som ikke er verdikjeder.

It-svada

En fersk rapport fra Dataforeningen konkluderer med at svært mange it-prosjekter ikke har et business case. At man ikke har planlagt godt nok før en endring. Gottschalk mener problemet starter i motsatt ende.

- Business case er noe it-ledere og it-konsulenter har funnet på, og ikke noe toppledelsen har bedt om. Det er bare tall, kvantifiseringer og regnestykker. En meningsløs fasittenkning for avkastning. I et it- og kunnskapsprosjekt bør man heller si at målet er ferdigstillelse i 2013, men at det kanskje blir i 2012 eller 2014. Eller at det er 90 prosent sjanse for gevinst, og 10 prosent risiko for at man vil tape.

- Vil ikke en slik holdning gi økte overskridelser og større usikkerhet?

- Usikkerhet er noe en toppleder er vant til. It-sjefene syter om at de ikke blir tatt alvorlig. En av grunnene er at de tviholder på tall det er umulig å forholde seg seriøst til. Dessuten legger it-ledere til svada som at it er forretningskritisk og strategisk, uten å begrunne det.

Gottschalk innrømmer at han liker å lage bråk, les videre på neste side!