Vellykket InDesign-lærebok

Vellykket InDesign-lærebok

BØKER: Adobe lager mye komplisert programvare. Derfor er gode lærebøker kjærkomne.

«Adobe InDesign – En praktisk innføring i grafisk produksjon» er navnet på en rykende fersk lærebok om InDesign, ført i pennen av Tom Helge Berglie.

Boka skiller seg fra mange bøker om InDesign og andre Adobe-programmer ved at den ikke er noen tykk «bibel», som slike lærebøker har lett for å være.

Vi har tidligere skrevet at vi ikke synes Adobes egen dokumentasjon til programmene er særlig god. Den har lett for te seg som en pliktløp-oppramsing uten særlig pedagogisk tilsnitt, eller alternativt en henvisning til timevis med opplæringsvideoer som de færreste av oss har tid til å sitte og se på. De store tredjeparts-«biblene» har på sin side lett for å være altfor tidkrevende og dyptgående for dem som ønsker seg en generell innføring i programvaren.

Vellykket kompromiss

I lys av dette er den nye boka fra Tom Helge Berglie et vellykket kompromiss. Den går ikke så veldig langt i dybden, men bringer i stedet leseren raskt opp på et nivå der man behersker InDesign godt nok til å få levert sine publikasjoner til trykkeriet.

Berglie trenger under 150 sider på å lære oss ikke bare det grunnleggende ved InDesign, men også mye nyttig om grafisk produksjon og design generelt.

Adobe InDesign er et program som har mange brukere i Norge. Det er etter hvert blitt det ledende design- og ombrekkingsprogrammet i grafisk bransje og brukes også i andre kreative miljøer, inkludert i samspill med Adobe Dreamweaver, som er Adobes webdesign-program.

Boka til Tom Helge Berglie tar imidlertid først og fremst for seg tradisjonell trykksaksproduksjon. Du finner ikke noe mer enn en kortfattet beskrivelse av integrasjonen mot Adobes nye verktøy for å lage versjoner av trykksakene dine for iPad og andre nettbrett – Adobe Digital Publishing Suite – så den starthjelpen må du finne på annet hold.

Nyttige plansjer

Det beste med den nye InDesign-boka er at den er lettskrevet og kortfattet. Dessuten har den noen nyttige plansjer over brukergrensesnitt og verktøy i InDesign.

Ikke minst vil den utbrettbare plansjen bakerst i boka være kjærkommen for mange. Her finner man i komprimert og oversiktlig form en oversikt over det meste som finnes i InDesign, inkludert en samlet oversikt over verktøykassen i InDesign, med både engelske og norske navn på verktøyene, og en gjennomgang av de skjulte verktøyene.

Sluttkapitlet, «Veien videre», tar for seg mange av ekstrafunksjonene som InDesign byr på, blant annet tegneverktøyene og fargebehandlingen, som nesten gjør InDesign til et slags mini-Illustrator-program.

Boka er basert på den engelsk-språklige versjonen av InDesign, og det tror vi er fornuftig. Adobes prispolitikk gjør at forholdsvis få kjøper utgaven som er oversatt til norsk. Da må man i så fall kjøpe InDesign separat, men de fleste får jo programmet gjennom en av Creative Suite-pakkene. Synd at det er slik, men det er jo ikke forfatterens skyld. Han har valgt å bruke den engelsk-språklig utgaven som utgangspunkt for sine beskrivelser og eksempler. Alle kommandoer og menyvalg er oppgitt på engelsk, men i mange sammenhenger blir funksjonen beskrevet på norsk. Dette fungerer veldig bra.

Boka dekker versjonene CS5 og CS5.5.

Vi konkluderer med å anbefale «Adobe InDesign – En praktisk innføring i grafisk produksjon» både til nybegynnere på dokumentproduksjon og til folk som har jobbet med InDesign en stund. Også de fleste blant de erfarne har nok et og annet nyttig de kan plukke med seg fra denne boka, de også.

25 års erfaring

Forfatteren har over 25 års erfaring fra grafisk produksjon og redaksjonelt arbeid, og er nå Adobe-sertifisert kursinstruktør med spesialområdene InDesign, Photoshop og Acrobat.

Det er forlaget BookWorld som er utgiver av InDesign-boka. For ordens skyld informerer vi om at bokforlaget eies av samme mediehus som utgir PC World Norge og Macworld.no, IDG Magazines Norge.

«Adobe InDesign – En praktisk innføring i grafisk produksjon» koster 225 kroner. Mer informasjon om boka finner du her .