Microsoft betaler 46 milliarder for Skype

Microsoft betaler 46 milliarder for Skype

Analytikere er delt i synet på hvor smart oppkjøpet egentlig er.

Microsoft kjøper Skype for 8,5 milliarder dollar. Dette bekreftes nå av begge selskaper.

Skype har hatt sterke oppkjøpsrykter rundt seg i ei uke, og beilerne skal ha vært både Cisco, Facebook og Microsoft. Alle tre har grunner til å ønske seg teknologien og brukermassen til ip-telefonileverandøren, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Svenskbaserte Skype har vært kjøpt opp en gang før, men auksjonsnettstedet Ebay klarte aldri å få noe fornuftig bruk av telefonitjenesten. Opprinnelig tilbød Skype gratis telefoni fra pc til pc over datanettet. Etter hvert har telefoni til det ordinære fast- og mobilnettet kommet til som betalbar tjeneste. Også tekstsamtaler, videotelefoni og støtte for smarttelefon-app-er med ip-telefoni har kommet til.

Supplerer teknologi

Microsoft har allerede støtte for mye av de samme klient-til-klient-telefonien med video gjennom sin Live Messenger-tjeneste. Også Office Live Communicator/Lync har denne støtten for bedriftsmarkedet, inkludert telefoni til fast og mobiltelenettet. Skype har også bedriftsløsninger med sentralbordløsning og telefonsentralstøtte.

Messenger har generelt hatt rykte på seg å ha en dårligere tale- og videoløsning enn Skype. Dette skyldes blant annet at dere gratisklient har vært fylt opp med andre støyende funksjoner. Integrasjon mot meldingsklienten Outlook gjennom de siste åtte åra har imidlertid gitt statusinformasjon for msn-kontakter rett i et populært kontorverktøy lenge før løsninger som Facebook og Twitter ble populære.

En analytiker som Paolo Pescatore i CCS Insight anser oppkjøpet som et defensivt tiltak fra giganten.

- Microsoft halser etter Google og Facebook om å være stedet kunder går for å hente nettjenester. Oppkjøpet av Skype gir rask tilgang til noen titalls millioner brukere i én sveip, hvor de også konkurrentene unna disse brukerne, sier Pescatore til Computerworlds nyhetstjeneste.

Kjøper milioner av aktive brukere

I gjennomsnitt hadde Skype 124 millioner aktive brukere per måned i midten av 2010, som er de siste kjente tallene. Maksimalt var 23 millioner bruker inne samtidig, og de samtalte 95 milliarder minutter. Førti prosent av samtalene var med video.

Beilere som Facebook hadde trengt Skype for å få på plass en fungerende samtale og videotjeneste som de mangler i dag. Google har egne tjenester som i teorien konkurrerer med Skype og Messenger, men er langt fra ansett å være like gode eller populære. Cisco har allerede en dominerende posisjon i videomøtemarkedet for store virksomheter, og for smb/sme etter oppkjøpet av Tandberg.

- Skype var i sin tid ansett som den store ufordreren for telefonioperatører med fasttelenett og mobilnett. Men det virker som bidraget har vært å få ned prisene for telco-enes tjenester, mens det ellers er et velfungerende samvirke mellom dem og Skype, sier Ben Wood, utredningsdirektør hos CCS Insights.

It-trender 2010