Hællædama

Hællædama

PROFILEN: Berit Svendsen elsker Justin Bieber. Han beviste at Telenor Norge kan se lyst på fremtiden. Det er godt nytt for sjefen.

– Det går jo kjempebra. Nettbruken har økt med 52 prosent. Vi runder snart 300.000 kunder på 4G. HD-lyd har slått an, med doblet frekvensspekter på tale. Alt dette er med på å skape stor dynamikk.

Berit Svendsen sitter i det store møterommet i Telenorbygget. Foran henne har hun en telefon med gummicover hvor det står "hællæ", rosa på hvitt, muligens en hyllest til neste generasjons kunder.

Vi møter henne før sommeren, etter at Justin Bieber satt ungpikehjertene i brann på Telenor arena, et hjertets fyrverkeri som det tok 150 gigabytes å slukke. Berit Svendsen er naturlig nok glad i den nye digitaliserte og sosialiserte generasjonen, som lever for neste øyeblikk de kan dele. De utgjør en stadig større del av omsetningen.

– 150 gigabytes data fra arenaen slo alle rekorder, og sier litt om fremtidens marked. Fjortisene tar opp video og legger det ut på nett. Det er video som kommer til å drive trafikken fremover.

Denne gangen holdt Telenor linjene åpne for alle.

– Neste gang blir det nok bare for våre kunder, smiler Berit Svendsen.

Hvem er Berit Svendsen? Telenor har alltid hatt tydelige profiler helt på toppen. Tormod Hermansen. Fredrik Baksaas. Men det er altså Berit Svensen som er direktøren for det hele i Norge. Hun står til ansvar for 3,17 millioner mobile abonnementer, inkludert mobilt bredbånd. Hun har ansvar for dekningsgrad, fart over 2G, 3G og 4G, og har mye av skylden for at foreldre i økende grad tar med på jobben på hyttetur, og at barna tar med nettbrettet.

Som leder av Telenor Norge går mye av tiden til å temme lydbølgene, som når øret som fet bass, spiss diskant eller som vi ikke hører. Hva hadde Telenor vært uten naturressursen som gjør at vi ringe og fortelle verden hvor mange makreller vi dro, og vise bilder av hvordan de så ut på tallerkenen etterpå? Berit Svendsen rir lydbølgene.

Det store spørsmålet er hvordan Telenor skal gi oss rask tilkobling ikke bare der vi bor, men også der vi er? 9 av 10 nordmenn har 3G der de bor, men vi er jo alle andre steder enn hjemme. Fryser man øyeblikket en fredags ettermiddag er det flere enn ti prosent som sliter med farten.

– Vi har for lite flatedekning. Nordmenn er mye på farten, og vi trenger bedre dekning på lavere frekvenser utenfor byene. Det er en noe vi prioriterer høyt.

Bølgefrekvenser er fascinerende. Høyfrekvent 4G gir høy båndbredde, men dekker et lite areal og krever høy tetthet av basestasjoner. Lavfrekvent 2G gir lav båndbredde, men har lang rekkevidde.

En 2G-basestasjon dekker en radius opp til 35 kilometer. 3G klarer bare 3-4 kilometer. I tillegg deles maksimal hastighet på antall brukere på basestasjonen. Med andre ord kan du sitte på hytta med ultrarask nett på mobilen, inntil firehjulstrekkerne kommer opp dalføret og sørger for surfing i sneglefart. Berit Svendsen har erfaring fra hyttelivet, og er vant til verdens mest nådeløse kunder; hennes egne barn. Dårlig dekning blir tatt svært dårlig opp.

– Barna hyler: "Det er bare edge, mamma!". Jeg får tyn hjemme. Jeg får tyn på hytta. Jeg får egentlig tyn overalt, sier Svendsen og ler.

I år sørger en flunkende ny 4G-ruter for hyttefreden.

– Fra påsken har det vært 4G-dekning på fjellet. Hos oss kobler alle seg på ruteren, og det har funket veldig bra. Jeg får sett på krim og barna får sett NRK super.

Telenor Norge har blitt en liten del av et internasjonalt konsern som for lengst henter størstedelen av omsetningen i utlandet. Selv fjortiser og Justin Bieber kan ikke endre på det, og Telenor vil i uoverskuelig fremtid ha størstedelen av veksten utenfor Norge. Norge er et modent marked. Allikevel står Telenor Norge for hver fjerde krone som omsettes i Telenor, og det investeres mye i norsk infrastruktur.

– Jeg føler vi bidrar på en positiv måte, og i retur får vi gode muligheter for videre vekst fra konsernet. Det ser vi på investeringene. I 2013 investerer vi 4,1 milliarder kroner i å bygge nett i Norge. Vi er det private selskapet som investerer mest i fastlandsnorge. Det er flott for telekom-bransjen og enda bedre for kundene våre.

Noen kunder sliter riktignok med å se merverdien til Telenor. I prissammenligninger kommer selskapet dårlig ut, så hvorfor velge Telenor når man får tilgang til det samme nettet via billigere leverandører? Hvorfor kjøre gjennom den overprisede bomstasjonen til Berit Svendsen?

– Altså. Det er mange operatører som bruker litt av vårt nett, litt av Netcoms nett og litt sitt eget. Da blir kvaliteten en sum av dette, og sjelden bedre enn det svakeste leddet. Våre kunder får all funksjonalitet og dekning i vårt nett, over hele landet. Vi mener det er den viktigste grunnen til at vi har såpass mange kunder.

Berit Svendsen er for lengst en ringrev i bransjen. Hun startet lenge før de glade monopoldagene var over. Ser man bort fra et ørlite sidesprang feirer hun og Telenor sølvbryllup i disse dager. De giftet seg i 1988.

– Jeg gikk på NTNU og så for meg jobb på Alcatel eller Ericsson, men det var dårlige tider, og jeg fikk jobb ved Televerkets forskningsinstitutt. Jeg tenkte: Skal jeg jobbe der? I Televerket?

1988. Det var det året Mikhail Gorbatsjov for alvor dro i gang perestrojka, Ronald Reagan regjerte i USA, Kylie Minogue slapp sitt debutalbum og Guns N' Roses var de tøffeste i klassen. Det var på den tiden toppsjefen i Telenor kunne titulere seg som generaldirektør for monopolet. Tormod Hermansen var en av dem.

– Vi fikk veldig god kontakt. Tormod bygde mye av grunnlaget vi i dag ser resultatet av. Fredrik har tatt det videre. Omgivelsene har endret seg. Markedet har endret seg. Men mye av dynamikken er jo den samme.

Ingen angrer i dag på at fusjonsplanene med Telia før tusenårsskiftet gikk i vasken, og at svenskene lot den siste sovjetstat kjøre sitt eget løp. Telenor har klart seg forholdsvis bra på egen hånd.

– Jeg vil si vi har utviklet oss utrolig bra de siste årene ved å bare være Telenor. Jeg mener vi har gjort mye riktig, og har gode forutsetninger for å skape verdier fremover. Både i Norge og utlandet.

Selv har hun klatret mot toppen. Hun startet visst å klatre straks hun signerte jobbkontrakten.

– De sier at jeg allerede på forskningsavdelingen var jeg opptatt av å bli sjef. Det husker ikke jeg, men jeg tok etter hvert mastergrad i teknologiledelse. Jeg ønsket å ha det fra teknologisiden. Det er jo der endringene skjer. Når det er sagt har jeg alltid vært mest opptatt av å gjøre en god jobb. Jeg har alltid vært glad i jobben min.

Slik er det vel alltid. Innovasjon og teknologi henger sammen. Så er det blåskjortenes jobb å få det ut til folket med markedsføring som viktigste middel. Berit Svendsen heier på begge deler.

– Du trenger både ingeniørens og finanspersonens perspektiv for å lage gode tjenester for kundene.

De få gangene Berit Svendsen logger av, og lar fiber, kobber, frekvenser og 4G være i fred, finner du henne gjerne på en eller annen stjernerestaurant i Spania. Hun har spist på El Bulli to ganger, restauranten som flere ganger ble kåret til verdens beste før de stengte dørene. Eller hun valfarter til San Sebastian.

– Det er visst den byen i verden med størst tetthet av stjernerestauranter. Mange tror jo at Baskerland er Europas bakgård, men det er jo helt fantastisk, med Atlanteren rett utenfor og fantastiske restauranter. Jeg har blitt glad i Spania.

Hun er minst like glad i Østfold. Hun har tatt et lite skritt mot Østfold etter å flyttet fra Pilestredet til Nordstrand.

Det tar nok noen år før hun er helt hællæland.

(Artikkelen er tidligere publisert i Computerworld nr. 31 2013)

Les om: