Slik blir du en god testleder

Slik blir du en god testleder

JOBBEN MIN: Lene Norbeck setter fingeren på hva som kreves for å bli en god testleder.

IT-Bransjen møter Norbeck i Sogetis lokaler midt i Storgata i Oslo sentrum. De holder til i tredje etasje, og for å komme dit tar vi verdens minste heis. I det minste virker det slik.

- Ja, det er ikke store heisen. Jeg pleier alltid å ta trappa opp og ned, sier hun og ler.

Lang testerfaring

Nordbecks tilstedeværelse er behagelig, hun er både tydelig og positiv på samme tid. Hun virker trygg på arbeidsfeltet sitt. Det er kanskje ikke så rart med over ti års erfaring med test.

Interresse for testfaget kom tilfeldig.

- Jeg jobbet med support av butikkdatasystemene for Narvesen, og i forbindelse med oppdateringer av systemene måtte jeg teste før vi sendte endringene ut til butikkene, forklarer hun.

Med tiden ble butikkdatasystemet mer og mer integrert og komplekst, og krevde mer strukturert testing.

- Rollen min ble etter hvert kombinert testleder og tester, og jeg fant ut at dette var det jeg ville jobbe med, sier hun.

Da valgte hun blant annet å serifisere seg testområdets sertifisering, også kalt International Software Testing Qualifications Board.

- Det er noe jeg vil anbefale alle som jobber med test og gjøre, sier hun.

Stort testmiljø

Senere arbeidet hun med test hos Logica og Aureus Data, før hun fant sin plass som testleder hos Sogeti. Selskapet har et stort testmiljø, både i Norge og internasjonalt.

Som testleder i Sogeti får hun blant annet anledning til å jobbe for de store norske virksomhetene.

- Med over 80 kolleger i Norge som jobber med testing er det mye støtte å finne faglig sett, sier Norbeck. - Jeg har bare jobbet her siden februar, men føler meg allerede hjemme her, fortsetter hun.

Før jobbet hun blant annet med testing innen butikkdata-bransjen, men som konsulent får hun jobbe og bli kjent i forskjellige bransjer og virksomheter.

- Det motiverer meg, sier hun.

Flere jenter

Før var hun vant med et mer mannsdominert miljø, men i Sogeti er det nokså lik fordelingen mellom kvinner og menn. Totalt sett er 43 prosent av de ansatte kvinner og i ledelsen er det like mange kvinner som menn.

- Det er langt flere jenter som arbeider her enn jeg er vant med fra tidligere, det synes jeg gir mer balanse og harmoni i selskapet, mener hun.

Egne retningslinjer

Testing går ut på så mangt, og det er viktig å forholde seg til retningslinjene. I Sogeti benytter Norbeck seg av testmetodikken TMap, som er en internasjonalt anerkjent metodikk, og følger en forretningsdrevet testledelse.

- Det vil si at vi fokuserer på risiko og forretningsområder for å finne de viktigste feilene så tidlig som mulig, og til lavest mulig kostnad, forklarer hun og smiler.

Testprosessen henger tett sammen med systemutvikling.

- Etter at utvikler har programmert og gjort sine enhetstester, kan produktet overleveres til systemtest. Da utføres funksjonelle tester, hvor hver funksjon testes mot tilsvarende krav, sier hun.

Norbeck kommer med et eksempel på testing.

- Når vi for eksempel arbeider med et utviklingsprosjekt kan prosessen starte med statisk testing av løsningsdesign opp mot kundens krav og ikke-funksjonelle tester som går på for eksempel ytelse og sikkerhetstester, sier hun.

Om systemet har integrasjoner mot andre systemer, må det også utføres en systemintegrasjonstest for å finne eventuelle grensesnittfeil.

- Viktig å forstå helheten

- Når vi jobber med testledelse, er det viktig å forstå helheten. Vi er med i hele livsløpet i en leveranse fra kravspesifisering til produksjonssetting. Det å teste krever god planlegging og ikke minst det å ha en forståelse for risiko i prosjektet og i produktet.

Når kundens akseptansekriterier er oppfylt kan akseptansetesten starte. Der kan også kunden være med på å teste i hver iterasjon, slik at feil og endringer oppdages tidlig i leveransen.

Viktig å være ydmyk

Selskapene får flere tilbakemeldinger etter testingen.

- Jeg må fortelle hva som kan gjøres bedre, forklarer hun.

- Er det ikke skummelt å fortelle kundene om alt som ikke er bra?

- Nei, det går fint. De er jo ute etter å kvalitetssikre sin programvare, men samtidig passer jeg på å være ydmyk. Jeg kommer også med tilbakemeldinger om det som allerede fungerer bra, forklarer hun.

- Hvordan er det mulig å bli en god testleder?

- Du er nødt til å brenne for testing, avslutter hun og smiler.

NAVN: Lene Norbeck

STILLING: Seniorkonsulent/Testleder

ANSATT SIDEN: 2011

Vil du fortelle om jobben din? Tips oss!