- En god dag for innovasjon

Google knuste Oracle i opphavsrettssaken.

Publisert Sist oppdatert

Saken Google mot Oracle er over for denne gangen.

Dommeren i saken har bestemt at api-ene Google bruker i Android ikke er beskyttet av opphavsretten, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Ingen presedens

Endelig kan utviklere, jurister og produsenter puste lettet ut, for avgjørelsen omfatter bare bruken av de 37 api-ene som Oracle saksøkte Google for i første omgang.

Frykten var at saken skulle sette en presedens om opphavsrett og bruk av api-er.

- Denne avgjørelsen innebærer ikke at det er fritt frem for bruk av JAVA api-pakker uten lisens, skriver dommeren i saken, William Alsup i avgjørelsen sin.

- Det innebærer ikke at struktur, sekvens og organisering av dataprogrammer kan stjeles. I steden betyr det, basert på spesifikke fakta i denne saken, at elementene som Google replikerte var gratis for alle å bruke under opphavsrettloven, skriver Alsup videre.

Oracle melder at de kommer til å anke avgjørelsen.

Det store spørsmålet

Saken Google mot Oracle har fått litt ekstra oppmerksomhet på grunn av det store spørsmålet om API-er kan beskyttes av opphavsretten eller ei.

I sin 41-sider lange avgjørelse diskuteter dommeren avgjørelsen i detalj, og hvorfor API-er ikke er beskyttet av loven om opphavsrett.

Alsup argumenterer for at API-ene er en funksjonell og grunnleggende del av Java-plattformen, og av den grunnen ikke beskyttet.

Hvem som helst kan skrive kode som bruker disse funksjonene, så lenge koden ikke er kopiert.

Det at Google brukte de samme navnene i sin implementasjon som Oracle bruker har ingen betydning, mener dommeren.

- I Java må navnene være identiske for å angi en metode som spesifiserer den samme funksjonaliteten - også når implementasjonen er forskjellig. Når det bare er én måte å uttrykke en ide eller funksjon på, da kan alle gjøre det fritt, og ingen kan monopolisere det uttrykket, skriver Alsup i avgjørelsen.

Oracle er ikke fornøyd

Det sier vel seg selv at Oracle er lite fornøyde med avgjørelsen, og har sagt at de kommer til å appellere avgjørelsen.

I en uttalelse hevder selskapet at avgjørelsen undergraver lovmessig beskyttelse for innovasjon.

- Denne avgjørelsen, om den får stå, vil underminere beskyttelse for innovasjon og oppfinnelser i USA og gjøre det mye vanskeligere å forsvare opphavsrett mot selskaper over hele verden som simpelten tar og gjør dem til sine egne, heter det i meldingen fra Oracle.

Google er, ikke uventet, glade for avgjørelsen.

Deres uttalelse står i sterk kontrast til Oracles:

- Domstolens avgjørelse opprettholder prinsippet at åpne og interoperable programmeringsspråk utgjør en essensiell base for utvikling av programvare. Det er en god dag for samarbeid og innovasjon, heter det i meldingen fra Google.