Frykter nytt lovforslag

De er nettopp ferdig med å bekjempe SOPA og ACTA. Nå går de løst på CISPA.

Publisert Sist oppdatert

Det er tydeligvis storhetstid for lovforslag om dagen. Vi har skrevet mye om SOPA (Stop Online Piracy Act) og ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement), som har vekket et voldsomt engasjement blant internetts borgere og tilknyttede rettighetsorganisasjoner.

Mens nettets borgere har protestert mot disse, har en ny forkortelse listet seg frem i manesjens rampelys. CISPA, eller Cyber Intelligence Sharing and Protetcion Act. Det skal stemmes over lovforslaget neste uke. Det dukket opp november i fjor.

Den harde anti-ACTA- og anti-SOPA-kjernen er også anti-CISPA, som de mener blant annet vil undergrave regler som beskytter personvernet.

Forbigår andre lover

Electronic Frontier Foundation, Center for Democracy and Technology, American Civil Liberties Union, Fight for the Future og en rekke andre tilsvarende organisasjoner for borgerrettigheter, mener loven gir alle nettselskaper rett til å samle nær sagt hva som helst av data under argumentet cybersikkerhet.

De frykter CISPA vil forbigå personvernbeskyttelsene som fra før finnes i lover som Federal Wiretap Act og Electronic Communication Privacy Act.

CISPA kan la private selskaper overvåke brukeraktiviteter og samle informasjon om denne aktiviteten, i det ærend å «identifisere og sanke cybertrusselinformasjon for å beskytte sine rettigheter og eiendeler».

- For bred

Ordlyden, mener motstanderne, gjør at selskaper under CISPA-loven for eksempel kan overvåke private epost-beskjeder, lynmeldinger og Facebook-oppdateringer. Samtidig gir ikke loven noen særlige muligheter til at brukerne kan saksøke selskapene om de føler informasjonen er samlet urettsmessig.

Motstanderne frykter også at loven lar selskaper sende hva som helst av informasjon til myndighetene, som Department of Homeland Security og National Security Ageny, uten at det finnes juridisk oversikt over det hele. Deriblant, slik som med SOPA og ACTA, kan slik etterretning fra private nettselskaper brukes av myndighetene til å jakte ned og rettslig forfølge pirater.

- Den største bekymringen vi har med CISPA er at den er altfor bred, sier Kendall Burman fra Center for Democracy and Technology, til Computerworlds nyhetstjeneste.