Ikke gå i (minnekort)fella

Ikke gå i (minnekort)fella

Julen er høysesong for kjøp av kamera, men du kan fort bli flådd på tilbehøret.

Desember er høysesong for salg av digitalkamera og mange nordmenn vil trolig finne et digitalkamera under juletreet. For å matche prisene i nettbutikkene har de store elektronikkjedene ofte svært gode priser på selve kameraene, men de flår deg på tilbehøret.

I dag er det så godt som ingen kamera som selges med minnekort som en del av standardutrustningen. Dette er noe selgeren fisker frem til deg når du er på vei til kassen for å betale. Som kunde vet du gjerne litt om prisen på kameraet før du går inn i butikken, men de fleste har ikke gjort seg opp noen formening om hva minnekortene koster. Det gjør det ikke lettere å ha oversikt når prisene faller fra måned til måned.

Minnekort er i dag blitt rasende billig. Dette bidrar til at det er lett for kjedebutikkene å utnytte kunden i salgets avgjørende fase. Kort er jo en nødvendighet og få kunder reagerer om prisen er 200 eller 400 kroner.

Denne lille artikkelen ble provosert frem da jeg i helgen besøkte en Expert-butikk på jakt etter et Compact Flash minnekort til et kamera jeg hadde fått låne til test. Butikken kunne tilby meg to alternativer fra Sandisk, ett på 1 GB og ett på 2 GB. Prisene var hhv. 299 og 499 kroner.

Kort med høyere kapasitet fantes ikke. Noe av grunnen er sikkert at Compact Flash-formatet ikke er det som er mest utbredt på kompaktkamera, som butikken sikkert selger flest av. Dette formatet benyttes imidlertid i mange speilreflekskamera. Og med dagens høye oppløsninger kommer du ikke langt med ett kort på verken 1 eller 2 GB.

Jeg rømte raskt ut av butikken da prisene ble presentert. Den var jo hinsides i forhold til hos nettbutikkene. Da jeg kom hjem søkte jeg opp de samme kortene på nettbutikken Komplett. De hadde kun disse kortene med kapasitet på 4 GB. Prisen var 299 kroner, noe som betyr at du i nettbutikken får et kort med 4 ganger kapasiteten til samme pris.

Dette eksemplet er ikke enestående for Expert. Det er gammelt nytt at nettbutikkene er rimeligere på ekstrautstyr og du må selvsagt huske å ta med porto i regnestykket.

Men du er herved advart mot å gå i minnekortfella.

Kameraer Og Fotografi