15 år med norsk Mac-historie

15 år med norsk Mac-historie

Det har gått 15 år siden Humac (tidligere Office Line) åpnet sin butikk på Ullevål Stadion. Førstkommende fredag feires jubileet.

Siden Humac, den gang Office Line, åpnet sin butikk på landslagsarenaen i 1995, har det skjedd en rekke Apple-begivenheter - Steve Jobs sin tilbakekomst i 1996 etter 11 års fravær, lanseringen av iMac i 1998, lanseringen av iPod i 2001 og fjorårets lansering av iPhone.

Humac-eventyret går imidlertid tilbake til 1989 - da startet det som da het Mac&Carry opp på Sjølyst. Jeppe Von Düring var med på å starte butikken den gangen.

- Jeg kjøpte min første Macintosh som student i USA allerede i 1984. Jeg ble fascinert av hvilket verktøy det var og da jeg kom hjem til Norge, tenkte jeg at dette måtte vi gjøre noe med. Den gangen var ikke Apple så veldig innstilt på salg av produkter i butikk, men vi hadde ståltro på det. Vi var tidlig ute med butikkonseptet, og hadde suksess fra dag én, forteller Von Düring til Macworld.no.

I 1995 ble butikken flyttet til Ullevål Stadion, og den var den første Apple Premium Resellers-butikken i landet. Ifølge Pål Boquist, daglig leder for Humac i Sverige og Norge, er Humac den eldste Apple-forhandleren i Norge.

- Vi har vært der siden den spede start og overlevd alle Apples krumspring på godt og vondt, sier Boquist i en pressemelding.

Flere nøkler til suksess

For i dag lever Apple de glade dager og selger produkter som aldri før, men det var en periode på nittitallet da ting ikke så særlig lyst ut.

- Det var veldig tøft, og det var nedgangstider så det holdt. Men butikken holdt koken - fordi det var et sted man kunne komme for å ta og føle på produktene og fordi det var høy kompetanse hos de som jobbet der. Mac-menigheten var ikke så stor den gangen, men her fant de sin greie, forteller Jeppe Von Düring.

- Og da Steve Jobs kom tilbake i 1996 forandret alt seg. Apple hadde mistet sin «edge» og maskinene begynte å ligne på grå, kjedelige pc-kloner. Men så lanserte han iMac i 1998. Det var et veiskille for selskapet, som var på randen av konkurs. Da snudde det til noe helt annet, forteller han.

Humacs jubileum markeres med en rekke tilbud. Fra 20. til 23. november, eller så langt lageret rekker, kan man blant annet sikre seg en hvit 13-tommers MacBook til 5 999 kroner - ordinær pris er 7 990 kroner.

Les om: