Advarer mot iPad-nakke

Advarer mot iPad-nakke

Feil bruk av iPad og nettbrett kan gi problemer med nakken, men det er mulig å forebygge.

Teknologi påvirker kroppen vår, og bruk av dingsebomser kan gi plager i hele kroppen. Fra før av har vi musearm og sms-tommel.

I en artikkel i svenske Aftonbladet går Henrik Almkvist, sjefslege i Vårdguiden, nå ut og advarer mot en ny type slitasjeskade, nemlig iPad-nakken.

- Vi vet av erfaring at monotone arbeidsstillinger og repetetive bevegelser der man krampaktig sitter på samme måte, gir smerter, sier Almkvist til Aftonbladet.

- Man kan få ordentlig vondt i armen om man for eksempel sitter og holder telefonen krampaktig på samme måte i mange minutter. Men smerte og vondt kan også komme smygende over tid.

Begrepet iPad-nakke er forsåvidt ikke nytt, og helt siden nettbrettet ble lansert i april i fjor har flere brukere klagd over vonde nakker og skuldre. Dette fordi man sitter med nakken annerledes enn når man for eksempel sitter ved et skrivebord med datamaskinen rett foran seg.

- Det fine med iPad er at du kan ta den med under armen og alltid ha den tilgjengelig. Det dårlige er at du ser ned på den, i motsetning til en dataskjerm som er posisjonert rett foran deg, skriver en blogger som sliter med stiv nakke grunnet Apple-brettet.

Henrik Almkvist i Vårdguiden kommer med noen råd til hvordan man kan forhindre såkalt iPad-nakke. Ta pauser, bytt hånden du holder enheten med og strekk mer på nakken når du sitter i sofakroken med nettbrettet - eller smarttelefon og bærbar pc for den saks skyld.