AMD med ekstern grafikk til bærbare

AMD med ekstern grafikk til bærbare

AMDs XGP-teknologi gir eksterne grafikkort til bærbare.

AMD har i dag offisielt lansert sin XGP-teknologi, som gir mulighet for eksterne grafikkmoduler til bærbare pc-er. Dette gir muligheter for å lage små pc-er med bedre batterilevetid, samtidig som man har bedre grafikkytelse når maskinen står hjemme tilkoblet en ekstern skjerm.

Grafikkprosessorene som kan benyttes i løsningen er de samme som for stasjonære pc-er, og er langt kraftigere og omtrent umulig å benytte i bærbare pc-er -- i hvert fall uten at maskinen blir svært stor, får en stor strømforsyning og en svært kompleks og trolig støyende termisk løsning.

XGP er koblet via et spesielt grensesnitt til PCI Express. Båndbredden mellom grafikkmodulen og pc-en vil være 4 Gbps. Tidligere har Asus annonsert sin XG Station-løsning. Problemet med denne løsningen er at den baserer seg på Expresscard. Expresscard er riktignok knyttet til PCI Express, men har en maksimal båndbredde på 2,5 Gbps. Vi tror dette kan være en begrensende faktor ytelsesmessig. Et sentralt element ser også ut til å være at Asus kun leverer XG Station med Nvidia-grafikkprosessorer.

LES OGSÅ: Eksterngrafikk til bærbare

XGP-grafikkmoduler kan lages med forskjellige grafikkprosessorer. Vi tror det imidlertid primært vil være aktuelt å bruke de aller kraftigste grafikkprosessorene. Den første løsningen AMD har presentert er med Radeon HD 3800-serien av grafikkprosessorer.

Fujitsu Siemens har allerede lansert Amilo Sa 3650 med støtte for XGP. Hvorvidt flere vil følge etter vil tiden vise.

LES OGSÅ: Firkanta former fra Fujitsu Siemens.