Atom-rakett mot mobil-markedet

Atom-rakett mot mobil-markedet

På CES i Las Vegas er Lenovo og Motorola først ute som partnere for Intel-baserte smarttelefoner.

Etter å ha surret med satsingen på de minste mobile enhetene i årevis, har Intel endelig fått fotfeste hos produsentene igjen. Det er Lenovo og Motorola som kommer til å ta i bruk Atom-prosessorer i Medfield-variasjonen. Annonseringen ble gjort av toppsjef Paul Otellini tirsdag kveld, forteller PC World US .

Atom-prosessorene er en diger familie av prosessorer som er laget for enklere it-enheter. De brukes i alt fra servere til bilunderholdningssystemer, men er nok mest kjent for mini-pc-ene. Intel har solgt over 100 millioner atom-prosessorer siden salgsstart i 2008.

Første til sommeren

Først ute er Lenovo K800-smarttelefon. Den har en 4,5-tommers skjerm og er i stand til å spille av video i 720p-oppløsing. Den har en Atom Z2460 1,6 GHz-brikke. Den drives av en Lenovo-tilpasset Android-versjon, LeOS. Som så mye annen moro, kommer den til Kina først. Det skjer til sommeren.

Samarbeidet med Motorola omfatter både nettbrett og smarttelefoner. Den første telefonen kommer til høsten. Detaljene om tilgjengelighet er ikke klare, men sannsynligheten for at det er Nord-Amerika som får dette først, er overveldende.

Intel har tidligere demonstrert en LG-telefon med en Atom Moorestown-brikke, men den ble aldri lansert gryteferdig for konsumentmarkedet. Det skyldes at Moorestown var en strømkrevende krabat, noe som harmonerer dårlig med kundeønskene til smarttelefoner, der lang batterilevetid teller mye.

Lavt strømforbruk

Atom Z2460 skal ha ordnet dette. Mike Bell, sjef for mobildivisjonen i Intel, fortalte at denne brikken skal kunne levere åtte timer batterilevetid med aktiv 3G-telefonsamtale. Det er mulig at brukeren er sliten før batteriet gir seg, med andre ord. Vel så interessant er at denne Atom-en skal kunne drive seks timer med hd-videovisning, fem timer med nettsurfing i et 3G-nett og en generell batterilevetid med trådløst samband på fjorten timer.

Batterilevetiden vil være dynamisk, siden prosessoren kan yte etter behov. Dersom en eller annen oppgave krever mer prosessorkraft, kan det leveres, men med høyere batteribruk.

En telefon med referansedesign Intel viste fram, viste en Z2460 som driver en smarttelefon med fire-tommers skjerm, åtte megapiksel kamera, støtte for hd-video-avspilling og mulig støtte for NFC-radiosamband. Støtte for å kjøre nettsurfing, Java og heftig grafikk skal være bedre enn alle konkurrenter, hevder Intel.

Bedre med 14 nanometer

Det er ingen tvil om at det er ARM som er hovedkonkurrenten til Intel. Med ferdige brikkesett, konkurransedyktige spesifikasjoner og produsenter er Intel et langt skritt nærmere å konkurrere på like fot.

Noen utfordringer er det riktignok. Blant annet er enkelte applikasjoner blant annet i Android Market optimert for ARM-brikker. Intel vil levere egen teknologi til sine leverandører som skal kunne løse dette uten at man er nødt til å kode om apper eller miste funksjonalitet med Intel-smarttelefoner.

Veien videre går blant annet fra dagens 32 nanometer designteknologi til 22 nanometer-teknologien som Intel demonstrerer i enkelte bærbare på CES. Lavere strømforbruk er blant de viktigste fordelene med ny designteknologi.

Intel har varslet at 14 nanometer er innen rekkevidde innen to år. De må bare løse utfordringen med å tegne kretser som er så små. En Intel-teknologidesigner vi snakket med i fjor sommer sammenlignet det med «å signere en sjekk når det eneste du har å skrive med er en malingsrulle».