Billigere DRAM, dyrere NAND.

Billigere DRAM, dyrere NAND.

Samsung har feilberegnet minneproduksjonen, og sitter med et overskudd av DRAM-brikker.

Dermed er det lyse tider i vente for de som ønsker å utvide minnet i den stasjonære eller bærbare maskinen sin. Overproduksjon presser prisene ned, og vi ender opp med billigere internminne til datamaskinene våre.

LES OGSÅ: Samsung masseproduserer 60nm-minne

Samtidig som selskapet har produsert for mye DRAM, har de produsert mindre NAND Flash enn ønskelig. Dermed ender vi opp med en situasjon hvor internminnebrikker blir billigere, mens produkter som bruker flashminne blir dyrere.

Det kan altså være en fordel å kjøpe inn Ipod, minnekort og minnepinner før prisene stiger. DRAM-minne derimot kan du godt drøye litt.

- Vi forventer at etterspørselen etter Windows Vista vil øke i andre halvdel av året, noe som kan bety økt etterspørsel etter DRAM til datamaskiner, sier Chang-Gyu Hwang, sjef for Samsung Electronics.

Når det gjelder NAND flashminne har etterspørselen, ifølge Hwand, vært større enn normalt for denne tiden av året, og prisene vil stige ytterligere når produkter som Iphone og nye Ipod kommer på markedet.

- Jeg tror at NAND flash-etterpørselen vil være svært stor i andre halvdel av året, sier Hwang.

Apple fordyrer

Apples Iphone spiller en stor rolle i NAND-etterspørselen, ettersom alle mobilprodusentene vil komme med produkter for å ta opp konkurransen med Iphone, noe som øker behovet for NAND flash.

Hwang spår spesielt stor etterspørsel etter fire og åtte gigabyte NAND-brikker i løpet av året, ikke bare for bruk i mobiltelefoner, men også i andre produkter, som for eksempel spillmaskiner.

For forbrukerne kan det være verdt å merke seg at prisene på DRAM ikke vil holde seg lave over tid, men at de etter all sannsynlighet vil øke mot slutten av året. Dermed kan det være en fordel å kjøpe inn minne før den tid.

Prisene på de mest brukte DRAM-brikkene, 512M bit, 667MHz DDR2 har falt til omtrent det halve siden starten av året.

Dette etter at prisene økte hele 61 prosent i løpet av andre halvdel i fjor, som følge av at pc-produsenter begynte å masseprodusere Vista-klare datamaskiner. Labert salg av Vista-maskiner har ført til at pc-produsentene fortsatt sitter med overskudd av minnebrikker på lager.

Det tar vanligvis rundt to til fire uker før forbrukerne får høste godene av reduserte priser fra produsentene.

LES OGSÅ: Lynraskt grafikkortminne fra Samsung

Les om: