- Bytt ut den bærbare!

- Bytt ut den bærbare!

Microsoft lanserer Surface Pro 3 som pc-erstatter.

Pc-brukerne vil ikke ha både bærbar pc og nettbrett.

I stedet ønsker de et nettbrett som også kan fungere som en fullverdig bærbar pc.

Det var åpenbart med denne tankegangen som utgangspunkt at Microsoft lanserte den nye Surface Pro 3 på en pressekonferanse i New York tirsdag ettermiddag norsk tid.

Ved å gjøre slutt på dilemmaet hos kundene mellom bærbar pc og nettbrett håper åpenbart Microsoft også å tette igjen sitt eget tapssluk, som nettbrettsatsingen har vært for selskapet hittil.

Microsoft brukte en MacBook Air fra Apple til å understreke poenget om at Surface Pro 3 er en bærbar-erstatter. Med en vekt på scenen viste Microsofts Surface-sjef Panos Panay at Surface Pro 3 er lettere enn Apples populære ultrabærbare pc.

Derimot er den nesten dobbelt så tung som Apples nettbrett Ipad Air.

Ryktene vil forøvrig ha det til at Apple allerede har svaret på Surface-utfordringen klart, i form av Ipad Pro, en maskin som vel å merke ikke er lansert ennå, men som i likhet med Surface Pro 3 skal være en krysning mellom et nettbrett og en bærbar pc.

Surface Pro 3

  • Pris: Fra 6895 kroner
  • Skjerm: 12 tommer (30,98 cm)
  • Skjermoppløsning: 2160 x 1440 piksler
  • Tykkelse: 9,1 mm uten tastaturdeksel
  • Vekt: 798 g
  • Kameraer: 2 stk. på 5 megapiksler hver
  • Batterilevetid: Opptil 9 timer
  • Dimensjoner: 292,1 x 201,42 mm

Dette er de viktigste tallene som beskriver nye Surface Pro 3.

Den nevnte prisen er Microsoft Norges anslag på butikkpris for basismodellen i Norge, men Microsoft gjør det klart at det kan bli prisvariasjoner ute i markedet.

Det nye Microsoft-nettbrettet har større skjerm enn forgjengeren. Surface Pro 2-skjermen var på 10,6 tommer, nykommeren kan altså skilte med en 12-tommers skjerm.

Likevel er Surface Pro 3 både lettere og tynnere enn forrige modell.

Photoshop-pc

At Microsoft har profesjonelle ambisjoner med Surface Pro 3, vises ved at selskapet har fått Adobe med på å legge inn støtte i neste versjon av Photoshop Creative Cloud for både fingerstyring og bruk av Surface-penn.

Surface Pro 3 kommer med tre prosessorvalg, fjerde generasjon - altså Haswell-generasjonen - av Intel Core i3, i5 og i7.

Dette skal gi kraft nok til å kjøre all Windows-programvare man trenger, inkludert den komplette Microsoft Office-pakken, Adobe CC-programmene og Apples Itunes, hevder Microsoft.

Surface Pro 3 kommer som forgjengerne med et justerbart stativ der man blant annet kan stille opp enheten så den passer til webkonferanser.

Det nye tastaturet skal være bedre festet enn på de forrige modellene, med magnetisk tilkobling under skjermen. Styreflaten skal også være forbedret.

Surface-pennen som følger med og som det er feste for, slik at den ikke så lett skal bli borte, gjør at det føles som om man skriver og tegner på papir når man bruker den på skjermen, sa Surface-sjef Panay under lanseringen.

Pennen er produsert av N-trig, ikke av Wacom, som lagde pennene til forrige generasjon av Surface-modeller.

Skjermen har 3:2-proporsjoner som skal gi notatblokk-følelse, ifølge Panay.

Positiv mottakelse

De første kommentarene til Surface Pro 3-lanseringen er positive.

- Det ser ut til at Microsoft beveger seg i riktig retning når det gjelder både maskinvaren og programvaren, sier IDC-analytiker Tom Mainelli til IDGs nyhetstjeneste.

Microsofts nye toppsjef, Satya Nadella, understrekte under lanseringen at Microsoft vil samarbeide tett med sine OEM-partnere i å fremme vekst i nettbrett-markedet.

Til Norge i august

Surface Pro 3 er tilgjengelig i Microsofts egne butikker og i Best Buy-butikker i USA allerede nå. I andre utsalgssteder i USA og Canada starter salget 20. juni, mens kunder i Norge og andre land må vente til august.

Komponenter