CES 2011-trender

CES 2011-trender

Raske brikker, Android-nettbrett og mer 3d.

Intels Sandy Bridge brikker, Android-baserte nettbrett og 3d-kameraer og tv-er vil sannsynligvis legge beslag på mesteparten av oppmerksomheten under Consumer Electronics Show som går av stabelen i Las Vegas denne uken.

Hvert år, når teknologiverdenen samles i Las Vegas for det enorme Consumer Electronics Show, dukker det opp noen klare temaer. I år kan vi regne med at disse temaene i hovedsak vil handle om raske bærbare og stasjonær-pc-er drevet av Intels nye Sandy Bridge prosessorlinje, massevis av Android-baserte nettbrett som vil ta opp kampen med iPad, og økt bruk av 3d-teknologi i flere (og i noen tilfeller billigere) tv-er og kameraer.

CES åpner ikke offisielt før torsdag morgen, men de fleste store annonseringene kommer i en serie pressekonferanser som fyller kalenderen på onsdag. Her er et overblikk over hva vi kan vente oss i hovedproduktkategoriene:

Bærbare og stasjonære maskiner

Nyhetene i systemer handler i stor grad om Intels Sandy Bridge-brikker, en ny arkitektur som er designet for å gi markant forbedring i video-, spill- og hurtig videokoding i systemer uten dedikerte grafikkort.

De første testene av systemer med Sandy Bridge-prosessorer publiseres snart, men Intels demonstrasjoner av bærbare datamaskiner utstyrt med disse brikkene har vært imponerende. Videokodingsoppgaver tok bare en brøkdel av tiden som krevdes av tidligere brikkegenerasjoner, og likevel var belastningen på systemets prosessor meget liten.

Intel hevder også at Sandy Bridge-brikker er mer energieffektive og enklere å overklokke. Og til forskjell fra de fleste brikkelanseringer, som sikter seg inn mot maskiner i toppsjiktet som bare de ivrigste entusiastene med dype lommer vil kjøpe, er de første Sandy Bridge-brikkene rettet mot mellomsjiktet slik at vanlige forbrukere vil kunne kjøpe og oppleve dem umiddelbart.

Når det gjelder bærbare er det ingen grunn til å forvente store endringer i utforming og design av de nye maskinene. De fleste produsentene vil sannsynligvis putte de nye brikkene i kjente systemer. Når det gjelder stasjonærmaskiner, kan vi forvente flere alt-i-én-systemer som vil få enda bedre ytelse med de nye prosessorene fra Intel.

Nettbrett

Vi kan regne med å høre om en drøss nye nettbrett under CES, og mange av disse vil kjøre en eller annen versjon av Android. Spørsmålet er om noen av dem vil bli en verdig konkurrent til Apples iPad (eller enda mer utfordrende: til iPad 2, som det ryktes at Apple skal lansere snart).

Et problem med Android-nettbrett så langt er at de kjører versjoner av Android som er designet for smarttelefoner, ikke for nettbrett, noe Google også erkjenner. Et hvilket som helst Android-nettbrett som annonseres tilgjengelig umiddelbart under CES vil lide under nettopp dette handicap-et.

Det er grunnen til at det har vært mye blest omkring et nettbrett Motorola har ”annonsert” i en YouTube-video, hvor en honningbie i slutten av videoen indikerer at nettbrettet kommer til å kjøre Android 2.4, a.k.a. ”Honeycomb”. Det er den første versjonen av Android-operativsystemet som vil være optimalisert for nettbrett, men det dukker sannsynligvis ikke opp før tidligst i mars.

Android er likevel ikke det eneste potensielle nettbrett-OS-et. RIM kommer antakelig med flere nyheter om sin allerede annonserte BlackBerry Playbook. Ryktene svirrer også om nettbrett fra HP som kjører WebOS, og enkelte produsenter vil sannsynligvis presentere nettbrett som drives av Windows 7.

Les om: