De første anmelderne om Surface Pro

De første anmelderne om Surface Pro

Anmelderne har tatt fatt i nye Surface Pro 8 fra Microsoft. Én hyllest, men de fleste er lunkne.

Mot slutten av denne uken blir Surface Pro lansert i USA.

Den opprinnelige Surface og den nye Surface Pro ser kanskje like ut på utsiden, men det er store forskjeller mellom de to. Den opprinnelige Surface har en ARM-prosessor, og kjører en Windows-versjon som er utviklet for denne plattformen.

Den nye Surface Windows 8 Pro, er drevet av en Intel-prosessor som vanligvis bare finnes på bærbare datamaskiner, og som bruker Pro-versjonen av Windows 8-operativsystemet. På Surface Pro kan du dermed også kjøre et stort utvalg av standard Windows 7-programvare.

Teoretisk sett skal du kunne bruke Surface Pro som en fullverdig erstatning for en bærbar Windows-maskin, men dette krever at du har et tastaturdeksel i tillegg.

- Kan overtale Windows 8-skeptikere

TechCrunch-journalist, John Biggs, gir mye ros til den nye enheten fra Microsoft.

- Microsoft er tilbake - og det samme er pc-en, lyder budskapet fra anmelderen.

- Selv om jeg er en av dem som har sett på Windows 8 som en suksess, ikke en fiasko, har jeg ikke sett noe maskinvare som virkelig lot meg se verdien av plattformen før denne Surface-modellen, sier Biggs.

Biggs mener at Surface er så bra at den vil klare å overvinne de fleste Windows 8-skeptikere. Han sier videre at Surface var super som bærbar datamaskin, og han nesten ikke merket at den primært er et nettbrett.

Biggs mener imidlertid at dekslene du kan kjøpe i tillegg er helt avgjørende for å få den neste Surface Pro-opplevelsen. Han mener også at skjermtastaturet som følger med ikke er nok.

- Hvis du skal få noe ordentlig arbeid gjort, ikke bare sveipe over skjermen og se å film og så videre, trenger du et tastatur.

Skuffende batteritid

CNET er ikke like positive som TechCrunch. Her snakkes det om skuffende batteritid og for få innganger. Surface Pro har kun én USB 3.0-inngang, en microSDCX-kortplass og en Mini DisplayPort-inngang. De skriver også at 64 GB-modellen nesten ikke har noe tilgjengelig lagringsplass. Prisen er også et problem, da mye av det kule tilbehøret ikke følger med.

- Den koster like mye som en bærbar datamaskin, mest fordi det kule tastaturdekslet ikke følger med når du kjøper nettbrettet.

”Ikke kall den et nettbrett”, skriver Wired på toppen av sin anmeldelse av Surface Pro. For det første påpekes det at den veier mer og en større enn mange av de andre populære nettbrettene på markedet. Anmelderen, Alexandra Chang, mener Surface Pro er ”flyttbar”, men ikke mobil. Her er også lagringsplass et problem.

- Etter at alle systemfilene er regnet sammen, sitter du bare igjen med 23 GB med tilgjengelig plass i 64 GB-modellen. 128 GB-modellen er mer romslig med 83 GB ledig. Du kan selvfølgelig legge til så mye lagringsplass du vil via USB 3.0-inngangen eller microSDXC-inngangen, men dette er en upraktisk løsning som øker kostnadene ytterligere, sier Chang.

Chang mener Surface Pro fungerer fint så lenge den er koblet til strøm, men at den ikke fungerer optimalt som et nettbrett.

Kompromiss mellom pc og nettbrett

Også Wall Street Journals anmelder, mener batteritiden på Surface Pro ikke er noe særlig å skryte av. Anmelder Walter Mossberg mener Surface Pro verken er et nettbrett eller en bærbar datamaskin.

- Akkurat på samme måte som Pro er en kompromissløsning både som nettbrett og som bærbar pc. Du har færre innganger og mindre lagringsplass enn på mange bærbare datamaskiner. Tastaturet kan heller ikke sammenlignes med det på mange bærbare datamaskiner.