De ulike panelteknologiene

Har du noen gang lurt på hva de ulike panelteknologiene betyr? Her er en guide som forklarer det som er verdt å vite om panelteknologier.

Publisert Sist oppdatert

Da lcd-skjermer begynte å bli utbredt, var det ikke uvanlig at produsenter eller nettbutikker oppgav paneltypen i produktbladet. Du kan kanskje huske å ha sett en skjerm med et VA-panel eller kanskje et TN-panel. Etter hvert som prisene gikk ned, utelot produsentene å oppgi paneltypen i produktbladet, og fokuset på panelteknologi ble etter hvert borte. Dette har trolig sammenheng med at andre elementer på spesifikasjonarket, som for eksempel responstid, ble mer vektlagt og fikk mer oppmerksomhet blant media og kjøperne.

Hvorfor er panelteknologi så viktig?

Panelteknologi er mye viktigere enn folk tror, og folks kunnskaper om temaet er ikke spesielt bra. Det er ikke mange som vet hvorfor panelteknologi er viktig og hva det har å si for bildekvaliteten. Som vi nevnte innledningsvis har dette sammenheng med at emnet har kommet i skyggen av andre elementer – men også fordi temaet er komplisert å sette seg inn i – i alle fall for en helt vanlig forbruker.

Vi mener at når man skal kjøpe en skjerm, bør man vite hva slags panelteknologi skjermen benytter – du bør også vite fordelene og ulempene med de ulike panelteknologiene. Grunnen til at du skal vite litt om de ulike panelteknologiene er fordi paneltypen sier mye om hva skjermen er god på og hva skjermen ikke er god på.

Hvilke paneltyper finnes det?

Det finnes hovedsakelig tre paneltyper i dag: In Plane Switching (IPS), Vertical Alignment (VA) og Twisted Nematic (TN). I tillegg kommer det varianter av de to førstnevnte paneltypene, som for eksempel S-IPS, PVA og så videre.

De aller fleste skjermer som selges i dag er benytter TN-paneler. Det er fordi TN-paneler er de desidert rimeligste å produsere, samtidig som teknologien er kjent for å ha lite problemer knyttet til responstid. VA-paneler derimot koster noe mer, men har på en annen side litt problemer med responstiden. IPS-paneler er den paneltypen som er desidert mest kostbare å produsere, men tilbyr til gjengjeld bedre responstid enn VA-paneler, men dårligere enn TN.

Hvis du er nysgjerrig på hvilken panelteknologi som din skjerm bruker, se under avsnittet «Nyttige ressurser».

De ulike teknologiene satt opp mot hverandre

Hvis du ser på denne tabellen, vil du se en meget detaljert oversikt over hva de ulike panelteknologiene som normalt sett er gode og dårlige på. Hvis du synes at tabellen kan virke noe uoversiktlig, er det ikke så farlig, for vi har tenkt å gjøre oppsummeringen for deg.

Når det kommer til fargegjengivelse, er det ikke vanskelig å se at IPS-paneler er de andre panelteknologiene overlegne, etterfulgt av VA-paneler. TN-paneler er den teknologien som produserer dårligst bildekvalitet. I tillegg til at teknologien er låst til en fargetabell på kun 6-bit.

Ser man på innsynsvinkel, viser det seg at TN-skjermer sliter med en meget begrenset innsynsvinkel. VA-paneler har ikke det samme problemet, men har problemer med at fargene endrer seg når innsynsvinkelen kommer utenfor det som produsenten oppgir som optimal innsynsvinkel. IPS-paneler har derimot få problemer på dette området.

Nyttige ressurser

Hvis du allerede har en skjerm og er interessert i å vite mer om hvilken panelteknologi skjermen din benytter, kan denne siden være en god ressurs.

Konklusjon

Etter å ha lest denne artikkelen har du forhåpentligvis lært litt mer om de ulike panelteknologiene. Som alt annet her i livet, finnes den perfekte skjermen ikke. Du må gjøre et valg basert på hva du har tenkt å bruke skjermen til.

Skal du jobbe med profesjonell bildebehandling, anbefaler vi deg å se på skjermer med IPS-teknologi, mens hvis du skal spille, bør du se på TN-skjermer. Men dette kan fort endre seg, dersom produsentene begynner å utstyre TN-paneler med LED-bakgrunnsbelysning.

VA er den eneste teknologien som ikke egner seg godt til et bestemt formål, og er middels bra på alt. Dette gjør VA-paneler til den store taperen, for den står ikke høyest i kurs verken hos de som er opptatt av bildekvalitet eller de som bryr seg om pris eller responstid.