Få orden i samlingen

TIPS: Programmet for deg som samler på alt fra filmer til musikk, bøker og tegneserier.

Publisert Sist oppdatert

Er du seriøst bitt av samlebasillen, skal det ikke mye til før du mister oversikten. Men heldigvis er det dette datamaskiner kan best.

Det å katalogisere kan fort bli en hemsko, hvor du bruker mer av tiden på å føre inn enn på å glede deg over innholdet.

Eller så har vi den kjente problemstillingen at du kommer hjem med en bok som det viser seg at du allerede hadde fra før. Tabbe.

Selvfølgelig drømmer vi alle om en bokhylle som er alfabetisk sortert, men det går gjerne ikke lang tid før dette forsettet ryker. Eller du oppdager at det å flytte rundt på bøker når A-F hyllen trenger mer plass.

Database

Men det finnes råd. Og takk og pris for at mange problemer løses med ett smekk. Programmet Book Collector fra Collectorz er et av flere programmer fra samme produsent som lar deg registrere dine kjære eiendeler i en database på en enkel måte.

Titler kan enkelt føres inn i databasen enten ved tekstsøk, eller ved datasøk som for eksempel strekkoder. Innmatingen kan skje manuelt - det vil si at du taster inn informasjonen i et søkefelt.

Dersom informasjonen som er tilgjengelig er mangelfull kan denne selvfølgelig suppleres av deg for hånd. Men veldig mange boktitler kan oppsøkes via ISBN-nummeret, så her får man mye gratis.

Book Collector kommer i en standard og en Pro-versjon. Pro-versjonen har en rekke nyttige tilleggsfunksjoner som for eksempel en utlånsregister, database-statistikk, samt muligheten for å eksportere databasen til en iPod, til iPhone eller til html.

iPhone

iPhone-eksporten gir deg mulighet til å bruke en frittstående iPhone-applikasjon med tilgang til databasen. Det betyr at du kan gjøre oppslag uten å måtte befinne deg foran Mac-en.

iPhone-programmet selges separat. Alternativet er selvfølgelig å eksportere databasen ut til html, for så å publisere denne på nett, for eksempel på ditt private MobileMe-område.

Scanner

Eller du kan spare enorme mengder med tid på å automatisere denne prosessen med en strekkode-scanner. Det skal ikke mange titler til før dette lønner seg. Og det finnes tre alternative skannere å velge mellom som støttes av Book Collector - i flere priskategorier. Den lille ledningsløse skanneren er den dyrest - men klart også den ekleste å bruke.

Du kan lese mer om - samt kjøpe - serien av katalogiseringsprogrammer fra Collectorz her . Standard-versjonen koster 25 euro, omlag 200 kroner. Pro-versjonen koster 40 euro, omlag 325 kroner.

Følge-app-ene til iPhone finner du her - pris kroner 55 per stykk.

Desktop-programmene finnes for både Mac og Windows (Mac-versjonen støtter bare engelsk som språk, mens Windows-versjonen i tillegg også har støtte for norsk). I tillegg til bok-database finnes det programmer for film, musikk, tegneserier, dataspill, mp3 og fotografier.