Gjenopprett den gamle Start-menyen

Gjenopprett den gamle Start-menyen

Misliker du den nye Start-skjermen i Windows 8 og kunne heller tenke deg å bytte den ut med den gode, gamle Start-menyen? Da er dette verktøyet noe for deg.

Microsoft har som kjent erstattet det klassiske Skrivebordet med en helt ny Start-skjerm.

Skrur du på en Windows 8-maskin, vil den nye og mye omdiskuterte flis-baserte Start-skjermen være noe av det første du ser.

Det finnes mange årsaker til hvorfor Microsoft har gått så drastisk til verks, men en av hovedgrunnene har uten tvil vært å gjøre Windows 8 mer brukervennlig for brukere med berøringsskjerm.

For de av oss som sitter på en tradisjonell pc uten en berøringsskjerm, kan den nye Start-skjermen virke litt meningsløs. For det første tar det litt tid å bli vant til Start-skjermen, for det andre er det ikke mulig å kjøre flere applikasjoner side om side, sist men ikke minst opplever de fleste å bruke mye tid på å veksle mellom Start-skjermen og det tradisjonelle Skrivebordet.

På bakgrunn av dette ønsker mange å fjerne Start-menyen helt og reversere endringene slik at Windows 8 ble som forgjengeren.

Microsoft leverer dessverre ikke et verktøy for å foreta denne endringen, i stedet må man ty til tredjepartsverktøy. Det finnes flere verktøy som kan ta seg av denne forvandlingen og vi har tidligere blant annet skrevet om Classic Shell, men ingen gjør det så enkelt og elegant som verktøyet Start8 fra Stardock.

Selve verktøyet kan lastes ned gratis fra utviklerens nettside og testes ut gratis i 30 dager. Deretter må man kjøpe en lisens som i skrivende stund koster omlag 30 kroner inkludert merverdiavgift. En helt overkommelig pris med andre ord.

Enkelt og lekkert

For å laste ned verktøyet må man oppgi en gyldig e-postadresse, slik at man mottar en e-post med nedlastingslenke. Selve installasjonen av verktøyet går fort ettersom den ikke krever noen særlig innblanding fra brukeren.

Det er ikke vanskelig å komme i gang med Start8. Det sørger et meget ryddig og enkel brukergrensesnitt for.

Ved første oppstart får man tilbud om å velge hvilken Startmeny-stil man foretrekker: Windows 7- eller Windows 8-varianten. Det som skiller sistnevnte fra førstnevnte er at det er en slags krysning av Start-skjermen i Windows 8 og den klassiske Start-menyen.

Hvilken variant du foretrekker er litt opp til deg, men vi likte Windows 7-varianten best. Det er ikke bare mulig å velge stil, det er også fullt mulig å endre tema hvis man velger Windows 7-stilen. Tre temaer følger med: standard, avrundet og Windows 7.

Standardtemaet er etter vår mening den peneste, mens Windows 7-temaet er den styggeste. Avrundet er identisk med standardtemaet, bortsett fra at kantene på Start-menyen er avrundede. Windows 8-stilen kommer ikke med egne temaer, men man kan til gjengjeld endre hvor stor selve Start-menyen skal være: liten, høy, stor eller fullskjerm.

Begge stilene har en ting til felles og det er at man kan endre Start-menylogoen. Standard i Start8 er den nye Windows-logoen fra Microsoft, men Start8s egen logo kan også benyttes. Det mulige å benytte seg av sin egen grafikk om man ønsker det.

Er du en person som setter pris på å kunne finjustere på diverse innstillinger vil du helt sikkert sette pris på Start8. Fra «Configure»-knappen har man mulighet til å endre svært mange innstillinger, eksempelvis om man ønsker å bruke store ikoner, endre snarveier som skal vises fra Start-menyen og mye mer. Den siste innstillingsknappen fra kolonnen til venstre heter «Control» og fra den har man mulighet for å endre hva som skal skje når man trykker på ulike knappene eller befinner seg i det nye eller gamle Start-menyen.

Den beste funksjonen til verktøyet er likevel at valg av Start-menystil gjelder også etter at maskinen er startet på nytt.

Konklusjon

Det finnes flere verktøy på markedet som lar deg gjenopprette den klassiske Start-menyen i Windows 8, men etter vår mening gjør ikke noen av dem det så elegant og enkelt som Start8 fra Stardock. Den lave prisen bør heller ikke virke avskrekkende på noen.