GUIDE: Slik velger du riktig spillbærbar

Bærbare dominerer pc-markedet om dagen. Selv spillerne vil produsentene huke tak i. Dette må du vite om spillbærbare.

Publisert Sist oppdatert

For folk flest er stasjonære et relativt uaktuelt valg når de er på jakt etter en ny pc. I butikkene er det stadig færre stasjonære å finne, og de som er der er enten fryktelig kjedelige, eller fryktelig dyre. Nettbutikkene fokuserer fortsatt på stasjonære pc-er, men selv der selges det nå flere bærbare pc-er enn stasjonære modeller. I de store butikkjedene er det derimot etter hvert nesten ingen stasjonære pc-er å finne.

For spillinteresserte og andre med høye krav til ytelse er stasjonær pc fortsatt det tryggeste valget. Det gir langt bedre ytelse for pengene og du får oppgraderingsmuligheter du bare kan drømme om på bærbare pc-er.

De siste årene har det imidlertid blitt stadig større fokus på virkelig kraftige bærbare pc-er. Nvidia og AMD (tidligere ATI) utvikler grafikkprosessorer til bærbare i alle kategorier, inkludert bærbarversjoner av noen av de kraftigste grafikkprosessorene til stasjonære pc-er. For eksempel Geforce GTX 400M-serien og Radeon HD 6000M-serien.

TEST:

Multicom Kunshan P150 - Rå bærbarytelse til en pen pris

Stadig bedre

Tidligere var de aller fleste bærbare dårlig egnet til spilling. De mest avanserte modellene hadde for så vidt grafikkprosessorer som hadde 3D-støtte, men var ikke på langt nær like kraftige som selv en relativt enkel stasjonær. Fram til Intel lanserte de første Core-prosessorene for noen år tilbake, lå gjerne bærbare pc-er også et stykke etter rent prosessormessig. I dag har mange bærbarprodusenter også modeller beregnet for spillentusiaster i utvalget sitt.

En spillbærbar skiller seg gjerne fra andre konsumentmodeller når det gjelder prosessor og grafikkprosessor. Førstnevnte trenger ikke nødvendigvis å være blant de aller sprekeste på markedet, så lenge den jobber godt sammen med grafikkprosessoren. Grafikkprosessoren bør imidlertid minst være i øvre del av mellomsjiktet for at det skal være stuerent å kalle en maskin for en spillbærbar.

TEST:

Alienware M17x R3 - Passelig brutalt

De fleste spillbærbare skiller seg også ut når det gjelder design, som gjerne er mer forseggjort og ofte litt tøffere enn ellers. Det er sjelden man finner flammelakkering, lyn og masse kromdetaljer på en vanlig bærbar – noe som er mer utbredt på spillbærbare. Samtidig skal man ikke la seg lure av utseendet. En del pc-produsenter kan finne på å markedsføre en kul pc som en spillmaskin uten at den egentlig er egnet som det. Vi har ved flere anledninger testet får i ulveklær...

Etter hvert har det også kommet en del mer nøkterne spillbærbare, slik at det som ser ut som en litt halvdød og kjedelig pc, i realiteten er et skikkelig beist.