Her er miljø-verstingene

Her er miljø-verstingene

Nintendo er den største miljøfienden i it-bransjen, ifølge Greenpeace. Apple og Microsoft har heller ikke mye å skryte av.

Det snakkes mye om miljøskadene som it-bransjen forårsaker, og det er faktisk mulig å velge bort enkelte produkter hvis du ikke vil utsette deg selv for skadelige kjemikalier som PVC og bromerte flammehemmere.

I en ny undersøkelse har Greenpeace tatt for seg de ulike miljøaspektene ved flere internasjonale it-bedrifter, og kommer med meget klare anbefalinger. Undersøkelsen er en oppdatering av samme rapporten fra august 2006.

Absolutt versting er Nintendo. Selskapet får ikke mer enn 0,8 av mulige 10 poeng, og forblir på en urokkelig bunnplass i undersøkelsen. Selskapet skårer nesten ikke på noen av målepunktene som Greenpeace har satt opp.

På nest siste plass ligger Microsoft, som ikke kommer lengre opp enn 2,2 poeng.

- Veldig dårlig på gjenvinning og energi, skriver Greenpeace på sin webside.

Apple viser fremgang, mener Greenpeace, og får 4,1 poeng. Selskapet er på vei oppover, men befinner seg fremdeles på den laveste halvdelen av listen.

LES OGSÅ: - Grønn it ofte et miljøalibi

Bedring

Ifølge Greenpeace har en del av it- og mobilbransjen fokus på miljøet. For første gang noensinne har fem av de seks største mobilprodusentene satt en deadline for når samtlige av deres mobiltelefoner skal være rensket for disse giftstoffene.

Dette er en utvikling som gir gode poeng i Greenpeace niende utgave av sin grønne guide (Guide To Greener Electronics), hvor produsentene rangeres etter hvor "grønne" de er. Nokia er tilbake i ledelsen og har nå syv av ti poeng.

- De fleste av selskapene har begynt å reagere på de innstrammede reglene i rangeringen angående e-avfall og kjemikalier. Høyest poengsum for energieffektivitet går til Apple, Nokia, Sony Ericsson og Samsung, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge, på websiden til organisasjonen.

Fujitsu Siemens Computers havner på en tredjeplass med 5.5 poeng. Selskapet har satt siste kvartal 2010 som deadline for å eliminere all bruk av PVC og bromerte flammehemmere i produktene sine. Sony Ericsson kommer på en fjerdeplass, etterfulgt av Sony. Begge har 5.3 poeng.

Så langt har ingen produsert en pc som er 100 prosent fri for både PVC og bromerte flammehemmere, selv om flere i det siste har kommet med produkter som inneholder mindre mengder giftstoffer enn tidligere.

Forrige uke fortalte Steve Jobs hvordan de nye iPodene ikke vil inneholde verken bromerte flammehemmere, PVC og kvikksølv.

LES OGSÅ: Apple høster uventet ros

Les om:

Komponenter