Ikke bare fordeler med fire kjerner

Ikke bare fordeler med fire kjerner

Overlegen ytelse koster muligens mer enn det smaker.

Både i løpet av Mobile World Congress denne uken og i ukene som har ledet opp til messa, har det blitt vist frem en rekke virkelig kraftige mobiltelefoner. Skal vi tro mobil-produsentene er det snart bare fire kjerner eller mer som teller, og da gjerne i kombinasjon med store skjermer med høy oppløsning - og så klart 4G-støtte.

Det lover for så vidt godt for dem som er ute etter masser av datakraft i lommeformat, om det nå er for å se filmer i høy oppløsning eller spille tunge og avanserte spill.

Men samtidig som mobilprodusentene slåss om rampelyset, har flere analytikere og eksperter uttrykt en viss skepsis til den nye trenden. Fire kjerner og rå ytelse kan nemlig ende opp med å koste mer enn det smaker.

For med ytelse som nærmer seg en grei pc, ligger også prisene an til å øke til stadig høyere nivå. Flere ekseperter er også bekymret for batteritiden på de kommende toppmodellene fra selskaper som LG, Samsung og HTC.

Pris og batteritid er to elementer ekspertene enes om at kan ta knekken på mye av interessen for de kommende smarttelefonene. Klarer ikke produsentene å gjøre noe med de to, kan det bli vanskelig å lykkes.

Kun for dem mer mye penger?

Jim McGregor i analyseselskapet In-Stat tror at det kun er kunder med mye penger til overs som kan tenke seg å kjøpe de nye firekjernersmobilene. Telefoner som HTC One, LG Optimus 4X HD og ZTE Era vil alle komme med firekjerners prosessorer i Europa, og ekspertene frykter at de kan bruke vel mye av batterier bare for å holde seg i gang - for ikke å snakke om når de brukes til litt tyngre oppgaver. Legger man til 4G, er faren stor for at batteriet vil lide ytterligere.

God ytelse er heller ikke nok i seg selv, når det enn så lenge er ytterst få apper som drar nytte av den ekstra ytelsen det kan gi. Dette er for så vidt mye det samme problemet vi har sett på pc, hvor programmene ikke har vært laget for å dra nytte av mer enn en eller to kjerner, slik at ytelsesgevinsten har vært marginal med en prosessor med fire eller seks kjerner.

- Er du blant dem som spiller mye på telefonen og spillene drar nytt av alle fire kjernene, kan du ha en fordel av en av de nye og raskere telefonene. Apper flest har imidlertid ikke støtte for fire kjerner, og da vil du ikke oppleve noen særlig forskjell fra enklere telefoner, sier McGregor.

Venter med fire kjerner

Problemene med batteritid og liten støtte kan være noe av grunnen til at både Intel og Texas Instruments så langt er avventende, og ikke har valgt å satse på firekjerners prosessorer til mobiltelefoner - i tillegg til at det fordyrer telefonene markant.

- Det blir feil å sammenligne antallet kjerner. Det som er interessant er helhetsopplevelsen og god batteritid, sier Intel-sjefen Paul Otellini.