iPhone 4S innfrir forventningene

TEST: Mange var skuffet over at iPhone 4S ikke var iPhone 5. Det var det liten grunn til.

Publisert Sist oppdatert

iPhone 4S har nå vært i salg i Norge i en uke, og vi har prøvd Apples nyeste smartmobil lenge nok til å fastslå at den innfrir forventningene – og vel så det.

Skuffelse og skadefryd

En del iPhone-brukere var skuffet, og mange av dem som mener man ikke bør like iPhone, var skadefro da iPhone 4S ble lansert. Modellbenevnelsen iPhone 5 hadde dukket opp hyppig i rykteflommen før lanseringen. Resonnementet gikk på at det var gått så lang tid siden iPhone 4 ble lansert – i juni 2010 – at tiden nå var moden for en helt ny modell, med nytt navn, mange nyheter inni og ny design utenpå.

Med slike forventninger som utgangspunkt ville mange ha det til at iPhone 4S var en nedtur.

Sammenlignet med forgjengeren er iPhone 4S etter dette resonnementet bare en modellnummer-oppgradering, med bare litt raskere prosessor og noen andre bittesmå indre forbedringer, og ingen forandring utenpå. Det står ikke engang «4S» på den.

At de som ikke har iPhone resonnerer slik, er ikke så rart. I data- og elektronikkbransjen, særlig den delen som retter seg mot forbrukermarkedet, er hyppige og (i hvert fall tilsynelatende) drastiske forandringer og fornyelser en viktig del av markedsføringen.

Tankegangen går på at produsenter som ikke greier å vise klart og tydelig at de er med på utviklings-rotteracet, vil gå dukken. Når folk som ikke bruker iPhone får høre at det var lite nytt med den nyeste modellen, regner de med at nå er det like før Apple går nedenom og hjem. En del håper sikkert også at det skjer, skal man tro det som skrives i en del debattfora.

I tillegg har vi en stor skare iPhone-brukere som ikke bruker noen av Apples andre produkter – som altså ikke er Mac-brukere, men som kanskje bruker iPhone i kombinasjon med Windows-pc. Dermed er de ikke så godt kjent med Apples filosofi og tradisjoner når det gjelder oppgraderinger og fornyelser, og de synes at de også bør følge trenden og være skuffet over at iPhone 4S er (nesten) dønn lik forgjengeren.

Minimale forskjeller på iPhone 4 (underst) og iPhone 4S. Knappene er forskjøvet bitte lite grann, og det er to ekstra skjøter i metalldekselet, trolig på grunn av den nye antenneløsningen. (Foto: Toralv Østvang)

Apples kundelojalitet

Men Apple har ikke for vane å gjøre endringer på en god design i tid og utide. Dét vet folk som har hatt en MacBook Pro eller en Mac Pro en stund. Det kan gå flere år mellom hver gang en Mac-modell kommer i ny design, selv om sentrale komponenter innvendig oppdateres ganske hyppig.

Fornyelsene kunngjøres heller ikke gjennom lange modellbetegnelser bak merkenavnet – iMac har båret navnet iMac i mange år nå, uten noe versjonstillegg som for eksempel 8435XY og andre kryptiske forkortelser eller bokstav- og tallkombinasjoner som kanskje lyder logisk for produsenten, men som er meningsløse for kundene.

Jeg skal ikke spekulere videre rundt de psykologiske effektene av denne strategien – den er verdt en studie i seg selv – men bare fastslå at innad i Apples brukermiljøer fungerer dette samlende, og det bidrar til å skape merkelojalitet. Du blir liksom ikke dyttet ut av det gode selskap fordi om du har en to-tre år gammel Mac.

Derfor er det ikke rart at Apple kjører den samme strategien når det gjelder iPhone. Jeg antar at iPhone-brukere som også har Mac-erfaring, er mye mindre opptatt av at iPhone 4S ser ut som forgjengeren iPhone 4 enn de som bråker om at dette var lite å rope hurra for.

Og når man har fått brukt iPhone 4S en liten stund, roper man hurra likevel. For det viser seg at det er så mye som er forbedret at det er pengene verdt å kjøpe den nye. Vel, kanskje ikke for alle. Vi kommer tilbake til dét spørsmålet.

Raskere 3G

Noe av det første vi testet, var 3G-egenskapene. Dette er tross alt en mobiltelefon, selv om mange av oss bruker den mer til andre oppgaver enn til å ringe med.

Men telefoni er naturligvis en kjerneegenskap, og nettopp en egenskap som ga Apple en liten ripe i lakken da iPhone 4 ble lansert. Vi husker kontroversen om antenne-problemene og den påfølgende instruksen fra Apple om å unngå å holde iPhone 4 på en bestemt måte, for da kunne signalstyrken bli svekket ganske mye.

Den nye iPhone 4S har en ny dobbeltantenne-løsning. Apple hevder at iPhone 4S er den første mobilen i verden som svitsjer intelligent mellom to antenner både under sending og mottak for å få bedre mottak, selv midt under en samtale.

Vi antar at det er den nye antenneløsning som bidrar til et av de få, subtile indikasjonene på at dette er iPhone 4S, ikke iPhone 4. Metallrammen rundt den nye telefonen har fire skjøter, mot bare to på forgjengeren. Du må ganske tett innpå en iPhone-bruker for å se om vedkommende har oppgradert til 4S...

I tillegg er 3G-ytelsen økt. iPhone 4S har fått doblet makshastigheten på HSDPA-dataoverføring – High-Speed Downlink Packet Access, populært kalt turbo-3G. iPhone 4S håndterer nå slik hastighet på opptil 14,4 megabit per sekund (Mbps), som samsvarer med den teoretiske topphastigheten på HSDPA i dag. Den vanligste øvre grensen i praksis er riktignok 7,2 Mbps.

Vi prøvde iPhone 4 og 4S midt i Oslo sentrum, med 3G påslått og wlan slått av. Med iPhone 4 hadde vi problemer med å komme over den tidligere turbo-3G-grensen med 3,6 Mbps, mens vi med iPhone 4S surfet like oppunder 7 Mbps på nedlasting. Opplasting gikk naturligvis langsommere, men vi klokket inn iPhone 4S på nesten det dobbelt av iPhone 4. Gjennomsnittsresultatet ble 2,2 Mbps opplasting med iPhone 4S og 1,2 Mbps med iPhone 4.

Testen ble utført med et NetCom-abonnement, og målingene ble gjort med iOS-versjonen av Speetest.net. Tallene er gjennomsnitt av tre målinger med hver mobil, og tallene for de enkelte testrundene sprikte ganske mye, så dette må ikke tas som noen definitiv dom. Tallene antyder likevel ganske klart at iPhone 4S er omtrent dobbelt så rask på 3G som iPhone 4 der hvor det tilbys høy hastighet.

Siden vi nevnte NetCom, får vi også si noen ord om Telenor. Det viser seg at de som flytter over et noe eldre mikro SIM-kort fra Telenor fra sin gamle mobil til den nye iPhone 4S, kan oppleve at kortet ikke virker når det er låst med pinkode. Trikset er å bruke det uten pinkode-låsing. Desto viktigere å beskytte selve iPhone-en med autolås og kodelås.

Både Apple Norge og Telenor er kjent med problemet, så vi regner med at det blir fikset snart.

- LES VIDERE PÅ NESTE SIDE -