Mac Pro-brukere krever ny maskinvare

Mac Pro-brukere krever ny maskinvare

Apple har ikke oppdatert Mac Pro siden juli 2010.

Mac Pro er Apples største stasjonære myntet på kreative profesjonelle brukere. Stasjonærserien ble sist oppgradert i juli 2010, da Apple lanserte modeller med opptil 12 prosessorkjerner basert på Intels Xeon-serverbrikker.

Nå ønsker Mac Pro-brukere at modellene oppgraderes til Intels nylig annonserte Xeon E5-2600-brikker, skriver Macworlds nyhetstjeneste. Dette for å kunne holde følge med behovet for økt ytelse til oppgaver som videoredigering.

Forbruker vs. proff

Apple har gjort stor suksess med produkter som iPad og iPad, og salget av Mac-er øker også. Men Mac Pro-stasjonære er i ferd med å bli utdaterte.

Apples økte fokus på forbrukermarkedet har sådd tvil om selskapets satsing på profesjonelle brukere. Selskapet droppet Xserve-serveren i slutten av 2010 fordi produktet ikke solgte godt nok. Mac Pro tok så over server-ansvaret blant Apples maskiner.

En rekke brukere håper imidlertid at proffmaskinen Mac Pro vil leve videre og få minst én oppgradering til Intels nyeste Xeon E5-2600-prosessorer. Disse har opptil åtte prosessorkjerner og PCI-Express 3.0-støtte.

Apple har ikke kunngjort planer for en ny Mac Pro, og ifølge en talsperson for selskapet kommenterer de ikke rundt fremtidige produkter. Gary Huff, grunnlegger av Rusty Auto Production i Austin i Texas, sier imidlertid at selskapet har et stort antall kreative profesjonelle som nå venter på en oppgradering.

- Et av spørsmålene er om de bryr seg om det profesjonelle markedet. Personlig håper jeg å kunne oppgradere Mac Pro. Jeg vil kjøpe en, sier Gary Huff til Macworlds nyhetstjeneste, IDG News.

Mac Pro mest fleksibel

Mac Pro er gjerne brukt til produksjon av multimediainnhold og redigering med programvare fra Apple, Adobe Systems og Avid. Mac Pro er langt mer fleksibel hva gjelder bytte av maskinvare sammenlignet med øvrige Mac-er - det er mulig å sette i flere harddisker og bytte grafikkort.

Brukerne ønsker også at Mac Pro oppgraderes med støtte for Thunderbolt, hvilket vil gi enda flere utvidelsesmuligheter for tilbehør som eksterne lagringsenheter og skjermer. Thunderbolt er allerede tilgjengelig i Apples øvrige Mac-er og støtter både DisplayPort-protokollen for skjermer og PCI-Express 2.0.

Peter M. Fine, konsultent i FinePeter Consulting i New York, sier Mac Pro vil forbli et viktig produkt i Apples mer profesjonelle maskinserie. Han anbefaler Mac Pro til klienter som trenger high end-maskiner eller krever PCI-Express-slots eller SCSI-bus for å koble til komponenter inne i en maskin.

- Jeg tror det er essensielt at Apple introduserer det nyeste av brikkearkitektur til Mac Pro for å holde den i toppsjiket, sier Fine, og legger samtidig til at Thunderbolt trengs på all ny Mac-maskinvare.

Frem til oppgraderingen kommer, anbefaler han de dyreste iMac-modellene med firekjerners prosessor som en erstatning til Mac Pro overfor noen av sine kunder. iMac støtter opptil 16 GB med arbeidsminne og kommer med 21,5- og 27-tommer Apple-skjermer. Totalpakken koster mindre enn en Mac Pro, men hvis man trenger utvidelseskort eller flere interne harddisker, er det sannsynligvis ikke et alternativ.

Windows-arbeidsstasjoner tar over?

Det er riktignok ikke bare på maskinvare-siden at det stilles spørsmål til Apples fokus på proffmarkedet. Apples kunder har også hatt problemer med å konvertere til den nyeste Final Cut Pro X-videoprogramvaren som ble lansert i juni i fjor. Sammenlignet med forrige versjon var ikke nyeste utgave direkte myntet på superproffe videoredigerere som typisk ville investert i Mac Pro.

- Programvaren er i ferd med å bli bedre, men brukere som jobber mye med mye multimedia under stort deadline-press vil kanskje heller oppgradere fra Mac Pro til raskere Windows-arbeidsstasjoner med Adobe eller Avid-verktøy, sier Gary Huff, grunnlegger av Rusty Auto Productions i Texas.

Senioranalytiker ved Jon Peddie Research, Alex Herrera, mener Apples slappe holdning til Mac Pro har banet vei for pc-produsenter som Dell og Hewlett-Packard for å konkurrere på markedet for arbeidsstasjoner.

Dell sponset tidligere denne måneden en paneldebatt i hvordan svitsje fra Final Cut Pro på en Mac til Adobe Creative Suite 5.5 på en Windows-arbeidsstasjon. Final Cut Pro fungerer kun på Mac, mens Avid og Adobe-verktøy fungerer på Windows og Mac OS.

Hvor stor markedsandel Apple har innenfor arbeidsstasjoner er ikke kjent, da selskapet ikke tilbyr salgstall for produktet, ifølge Herrera. Selskapet ligger trolig et stykke bak HP, som hadde 41,3 prosent markedsandel i fjerde kvartal, og Dell, som hadde 33,4 prosent.

Ifølge Macworlds nyhetstjeneste vil brukerne likevel at Mac Pro skal fortsette å leve videre, spesielt ettersom et stort antall kreative profesesjonelle er avhengig av Apple-maskinvare til sitt arbeid.

- Hvis de ville ta livet av den, hadde de dratt ut pluggen allerede. Jeg kan ikke tenke meg at Apple dropper økosystemet, selv om det ikke er det som gir mest fortjeneste, sier Craig Seeman, eier av Third Planet Video, et selskap i New York som fokuserer på videoproduksjon og livestrømming, til Macworlds nyhetstjeneste.

Komponenter