Minnemangel kan bety dyrere pc-er

Minnemangel kan bety dyrere pc-er

Knapphet på DRAM-minnebrikker vil skyve prisene i været, advarer iSuppli.

Produsenter av DRAM, arbeidsminnet i pc-er, står overfor to problemer med å dekke etterspørselen i markedet. Det er vanskeligheter med å få tak i nødvendig produksjonsutstyr, samt utfordringer med å implementere avansert ny teknologi. Dette vil føre til prisstigning på minnebrikker i andre halvdel av året, skriver analyseselskapet iSuppli.

LES OGSÅ:

Intel vil inn i telefonen din

Pc-salget øker

Et underskudd på DRAM kan bety trøbbel for det globale pc-markedet, i en tid hvor salget av pc-er øker voldsomt. I forhold til andre kvartal i fjor har antallet pc-leveranser i andre kvartal i år økt med 22,4 prosent, ifølge PC Worlds nyhetstjeneste.

Knapphet på en rekke pc-komponenter har allerede sendt prisene på pc-er opp for første gang på fem år, ifølge Acer, en av verdens største pc-leverandører. En økning i prisen for DRAM på grunn av knapphet og økt etterspørsel har vært en medvirkende årsak.

LES OGSÅ:

iPhone 4 koster 1300 kroner

Mangler verktøy

DRAM-produsentene mangler fotolitografisk verktøy som trengs for å lage minnebrikker, og selskapene som lager disse maskinene vil ikke greie å møte etterspørselen dette året, skriver iSuppli. Det er bare noen få DRAM-produsenter som allerede har skaffet utstyret de trenger.

LES OGSÅ:

Indisk fantasi-pc?

Krevende teknologi

For det andre tar det tid å mestre teknologien, fordi den blir mer og mer krevende etter hvert som den blir mindre. For øyeblikket har produsentene vanskeligheter med å beherske mindre enn 50 nanometer teknologi, og det er bare noen få brikkeprodusenter som har lykkes med overgangen til den nyeste teknologien.

De tre DRAM-produsentene som har mest å tjene på økning i brikkepriser er Samsung Electronics, Hynix Semiconductor og Micron Technology, fordi disse selskapene allerede har greid oppgraderingen til den nyeste teknologien, skriver iSuppli.

Les om: