Prøvekjørt: Acer Aspire One 751 - Akkurat passe stor

Prøvekjørt: Acer Aspire One 751 - Akkurat passe stor

Aspire One 751 er utvilsomt en av årets aller mest spennende mini-bærbare – så langt. Vi har som første publikasjon prøvekjørt en tidlig utgave av pc-en.

De første mini-bærbare (netbookene) som kom på markedet hadde typisk skjermer på 8,9 tommer og en vekt på rundt 1 kilo. Det gjaldt også Acers første mini-pc, Aspire One.

Nå begynner markedet for mini-bærbare å bli mer modent, og mange av produsentene har etter hvert begynt å få et bredere utvalg av modeller tilpasset ulike behov – med flere ulike skjermstørrelser, vektkategorier og tykkelser. En trend nå ser ut til å være at mange av pc-produsentene satser mer på mini-bærbare med litt større skjermer og større tastatur, men likevel tynne og lette pc-er som fortsatt har en prislapp som ligger i den nedre enden av skalaen. Tidligere i vår annonserte for eksempel HP sin nye Pavilion Dv2, en 12-tommers tynn og lett AMD-basert pc til rundt 6 000 kroner, og Dell har lansert Dell Inspiron Mini 12. Asus er også på vei med sin T91, S121 og sikkert flere andre modeller i Eee-serien.

Noe av årsaken til at man ikke har sett flere maskiner i dette segmentet er Intels krav for bruk av Atom-prosessoren. Blant annet har det ikke vært tillatt for produsentene å ha maskiner med større skjerm enn 10,2 tommer. Intel ser imidlertid nå ut til å ikke være fult så strenge.

Tynn og lett
Acer vil i løpet av våren bredde sitt sortiment med flere mini-bærbare for både bedrifts- og konsumentmarkedet, og lanserer blant annet en ny ultratynn pc med 11,6-tommers skjerm, Acer Aspire One 751. Vi fikk som første norske publikasjon – og en av de første i verden - låne en såkalt «preproduksjonsmodell» av Acer.

Ettersom det kan være enkelte forskjeller mellom test-pc-en og de pc-ene som etter hvert kommer i butikken, har vi valgt å ikke gi noen karakterer. Mindre endringer i maskinvare kan bety at ytelse og batterilevetid kan endre seg innen maskinen kommer i butikkene, og det har derfor ingen hensikt å kjøre ytelses- og batteritester på maskinen. Vi kommer heller tilbake til dette senere.

Aspire One 751 veier bare 1,24 kilo, omtrent det samme som Packard Bell Dot – til tross for at Dot har bare 8,9-tommers skjerm. Etter en kontrollveiing fant vi ut at vekten faktisk ikke er mer enn 100-200 gram mer enn de fleste 8,9-tommers mini-pc-er og likevel er Aspire One 751 en pc med større skjerm og større tastatur. Riktignok ble vårt eksemplar levert med et lite og lett 3-cellers batteri, mens Packard Bell Dot og flere modeller i Asus Eee-serien har batteri med høyere kapasitet. Tykkelsen på maskinen er rundt 2,2 – 2,5 cm.

Stilig design
Pc-en har en lekker design med avrundede kanter og en utforming som får den til å fremstå som svært tynn og stilig. Vår test-pc hadde lokk i hvit metalliclakk, mens resten av pc-en var svart. Det vil også komme modeller i rødt, blått og svart.

Tilkobling for ekstern skjerm (VGA) og Ethernet er plassert på hver side av pc-en, men i skråkanten lengst bak – rett under skjermen. Denne litt uvanlige plasseringen gjør at du får disse kablene ut av veien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Prosessoren i vår test-pc var Intels nye Atom Z520-prosessor på 1,33 GHz, men maskinen vil også leveres med en Z530-prosessor på 1,6 GHz. Z520/530-prosessorene skal bruke noe mindre strøm enn N270-prosessoren som brukes i de fleste andre mini-bærbare på markedet.. Systembrikkesettet var Intels nye SCH USW15S-brikkesett – også kalt «Poulsbo». Dette brikkesettet skal ha et spesielt lavt strømforbruk, og være optimalisert for små pc-er. Brikkesettet som tidligere har blitt brukt for Atom-prosessoren har hatt flere ganger høyere strømforbruk enn prosessoren i seg selv og vært basert på en arkitektur man for flere år siden benyttet for vanlige stasjonære- og bærbare pc-er.

Vi nevner ellers at den integrerte Intel GMA500-grafikken skal gi noe bedre grafikkytelse enn tidligere Atom-baserte mini-pc-er som benytter GMA950-brikkesettet. Den nye grafikkprosessoren i brikkesettet er ikke utviklet av Intel selv, men er kjøpt fra selskapet Imagination Technologies, som står bak PowerVR. Dette selskapet konkurrerte tidligere med 3dfx, Nvidia og ATI om grafikkløsninger til vanlige pc-er, men har de siste årene konsentrert seg om grafikkteknologi for blant annet mobiltelefoner. Blant annet finner man PowerVR-teknologi i en rekke telefoner fra Sony Ericsson, Nokia og i Apples iPhone.

Les mer om tastatur, skjerm - og konklusjon - på neste side.

Les om: