Quark til krig mot Adobe

Layout-programmet QuarkXPress er nå kommet i salg i versjon 9.

Publisert Sist oppdatert

Quark, Inc., den tidligere markedslederen innenfor desktop publishing-sektoren, gjør nå et seriøst forsøk på å gjenvinne noe av sin tapte posisjon. Erkerivalen er Adobe InDesign, som har fravristet Quark den dominerende posisjonen som QuarkXPress hadde innenfor profesjonell trykksakproduksjon i mange år.

Design for alle slags enheter

Strategien som Quark satser på, er at man fra én enkelt applikasjon skal kunne designe og produsere publikasjoner både for papir og for alle slags digitale enheter som e-boklesere, smarttelefoner og tavle-pc-er. Dessuten skal jobben kunne gjøres uten at man må skrive en linje med kode.

Det er utvilsomt Adobe InDesign som utfordres. Velger man InDesign til sin produksjon av publikasjoner, ender man gjerne opp med en av Adobes store samleprogrampakker – en av CS-suitene – med mange flere programmer enn bare InDesign. Dessuten kommer man i Adobe-verdenen fort opp i situasjoner der det må skrives kode. Det skal man slippe om man velger QuarkXPress 9, hevder Quark.

QuarkXPress ble lansert for Macintosh i 1987 og kom for Windows i 1992. I løpet av 1990-tallet ble programmet dominerende i trykksaksproduksjon i mange land. Her i Norge hadde selskapet angivelig over 90 prosent av det grafiske markedet, inkludert en betydelig del av det norske markedet for avisproduksjon. Wikipedia hevder at QuarkXPress i sine beste år hadde en markedsandel i det internasjonale markedet for trykksakslayout blant profesjonelle brukere på over 95 prosent.

Monopolist-anklager

Mange, ikke minst skribenter i it-pressen, vil ha det til at Quark misbrukte sin høye markedsandel til å opptre som monopolist i desktop publishing-markedet, med urimelig høye produkt- og oppgraderingspriser. Det ble etterlyst en seriøs utfordrer, og mange pekte på Adobe.

Adobe hadde kjøpt opp PageMaker, en av klassikerne innenfor desktop publishing i kjølvannet av den digitale trykksak-revolusjonen som ikke minst Apple sto bak. Men PageMaker var det tidspunktet foreldet og manglet for eksempel mulighetene som QuarkXPress bød på når det gjaldt kjapp ombrekking av sider med flere spalter.

Adobe satte derfor i gang utvikling av etterfølgeren InDesign, som kom i 1.0-versjon for Windows i 1999. Men fortsatt var mye av grafisk bransje dominert i Mac, og det var først etter at Mac-versjonen av InDesign kom i 2002 at InDesign begynte å gjøre seg gjeldende.

Det er fortsatt norske aviser som bruker QuarkXPress, men Adobe har overtatt mye av Quarks posisjon med sin InDesign-løsning. Det gjenstår nå å se om Quark vil greie å bremse eller stanse overgangen til Adobe. Det kommer jevnlig signaler om at en del kunder ønsker det, for nå er det Adobe som rett som det er beskyldes for de samme monopolist-nykker som Quark tidligere ble tillagt.

App Studio

Under lanseringen av QuarkXPress 9 har Quark særlig lagt vekt på budskapet om at programmet nå kan brukes til produksjon av innhold for iPad og andre nettbrett.

Innen 90 dager etter at den nye versjonen er kommet i salg, vil Quark komme med en gratis oppdatering for eksisterende Quark-kunder med et programtillegg kalt App Studio. Med dette verktøyet kan man designe apper for iPad, distribuere dem gjennom Apples App Store og deretter publisere tilpasset, interaktivt innhold til appene.

Quark lover at det skal være enkelt å republisere eksisterende innhold via App Studio eller å designe innhold fra scratch for iPad.

Om man ikke vil vente på App Studio-tillegget, kan man fra QuarkXPress 9 eksportere direkte til ePub-formatet, som er et gratis og åpent format for e-bøker. Dessuten kan man designe for Blio eReader, men denne finnes foreløpig ikke for Mac.

Mange forbedringer

Det er forøvrig en lang liste med andre forbedringer og nye funksjoner i QuarkXPress 9. En av dem er «Conditional Styles», der tekstutformingen bestemmes automatisk ut fra tekstinnhold i stedet for «tagger». Programmet har også endelig fått en innebygd teksteditor og et effektivt klone-verktøy, ifølge Quark.

Vi har fått inn QuarkXPress 9 til test og kommer tilbake med en testomtale senere.

En gratis prøveversjon kan lastes ned her .

QuarkXPress 9 har en veiledende pris på 1349 euro (cirka 10 500 kroner), mens oppgradering koster 399 euro (cirka 3100 kroner). Medregnet mva. blir prisene henholdsvis cirka 13 125 kroner for ny pakke og cirka 3875 kroner for oppgradering.

På program-dvd-en ligger det både Mac- og Windows-versjon va QuarkXPress 9.