Så bra er iPhone 4S-kameraet

Så bra er iPhone 4S-kameraet

Apples nye iPhone ser kanskje ut som forgjengeren, men på innsiden er det store endringer.

Det er ingen grunn til å være skuffet over fraværet av ny design. For det er mye spennende nytt på innsiden av iPhone 4S - både i maskin- og i programvare.

De største forskjellene i det fysiske med oppdaterte iPhone 4S er antennen og kameraet. I kombinasjon med ny programvare gjennom siste versjon av operativsystemet iOS 5, er det etter vår mening mye å glede seg over.

60 prosent flere punkter

For å ta det mest opplagte først har man økt oppløsningen til bildesensoren til 8 megapiksler. Det er 60 prosent flere piksler enn i forgjengeren iPhone 4, og bringer 4S-modellen mer på linje med det man kan finne i andre smarttelefoner på markedet.

Full HD

I tillegg til mer høyoppløselige bilder kan telefonen nå også ta opp video i full-HD 1080-oppløsning. Forbedringer i programvaren for video-opptak gjør at opptakene nå stabiliseres på direkten, slik at de rystelsene som naturlig oppstår med håndholdt kamera i stor grad minimeres. Det innebygde gyroskopet bidrar til denne forbedringen.

Stillbilder kan nå skytes helt opp i en oppløsning av 3264 x 2448 piksler. Men å øke antall piksler med 3 millioner i billedsensoren betyr ikke automatisk bedre bilder. For det første er det gjort grep for å sikre at bildebrikken er mer sensitiv (73 prosent mer følsom, ifølge Apple selv), og for det andre har optikken foran sensoren blitt forbedret.

Ryktene vil ha det til at Apple bruker en bildebrikke av av typen Sony Exmor R, som på samme måte som i iPhone 4 er bakbelyst for å bedre lysfølsomheten under lyssvake forhold. I tillegg har Apple satt et IR-filter foran sensoren for å minimere den negative effekten som det (for oss usynlige) infrarøde lyset gir.

f2.4 35 mm

Men også glasset, det vil si linsene foran sensoren, er forbedret. Brennvidden er økt noe i denne modellen, til 4,28 mm. Dette tilsvarer mer den klassiske 35 mm brennvidden, mens iPhone 4 var mer vidvinklet med tilsvarende 28 mm. Med andre ord vil det ikke bli like lett å få det samme brede utsnittet for interiørbilder.

Samtidig har man økt den maksimale blenderåpningen til f2.4, som må kunne sies å være respektabelt for en mobiltelefon. Dette betyr bedre bilder når det er lite lys. Selvfølgelig kan også den innebyde LED-blitsen brukes om ønskelig.

For å se til at lyset som når bildebrikken også kommer inn optimalt og med minst mulig forvrengning, har Apple introdusert et femte linse-element i rekken. Dette skal sikre at lyset spres med mest mulig direkte vertikal innfall på billedbrikken, slik at også kvaliteten i randen av bildene blir like god som inn mot senter.

HDR

Andre forbedringer som er gjort i programvaren, og som også er tilgjengelig for iPhone 4-brukere, er HDR-opptak. I denne modusen tar kameraet automatisk tre bilder med ulik eksponering av samme motiv, og produserer et HDR-bilde i tillegg til den normale originalen. HDR-bildet er et kompositt-bilde av alle tre, der detaljer fra skygge- og høylyspartier kombineres i et bilde som ikke mister detaljer på grunn av under- eller overeksponering.

Utløser-knapp

iOS 5 gjør det også enkelt å komme raskt til selve kamera-applikasjonen fra en låst iPhone. Fra låseskjermen kan du trykke raskt to ganger på hjemknappen for å kalle opp kamera-appen. Og nå har Apple også bukket under for det unisone kravet om å tillate bruken av volum-knappen på siden av telefonen som utløser-knapp.

I tillegg vil den raske A5-prosessoren i en iPhone 4S kunne ta bilder langt raskere enn tidligere, med oppstart på cirka ett sekund, og suksessive bilder innen et halvt sekund. Plutselig likner en iPhone 4 til forveksling på et kompaktkamera.

For øvrig er kamera-appen også forbedret hva angår ansiktsgjenkjenning for riktig antall fokuspunkter. Bilder kan redigeres rett i telefonen, og det er også mulighet for å fjerne røde øyner og gjøre enkle eksponerings-optimaliseringer.

iCloud

Og med Apples skytjeneste iCloud vil også bilder tatt med en iPhone lastes automatisk opp mot skyen. De tusen siste bildene vil til enhver tid synkroniseres mot andre enheter som er synkronisert mot samme konto - dette kan være iOS-enheter eller også datamaskiner som en Mac eller en PC. Også en Apple TV vil kunne vise bilder rett fra iCloud-skyen ved hjelp av Photo Stream.

Apples egne bilder

For å bevise for omverdenen hvor godt kameraet er i nye iPhone 4S, har Apple publisert et galleri av uretusjerte bilder tatt med mobilen. Alle bilder kan lastes ned i full oppløsning for detalj-inspeksjon og prøvetrykk. Du kan se bildene samt lese mer om kamera-funksjonene i iPhone 4S hos Apple her.

Komponenter