TEST: Dell UltraSharp UP3214Q - Gigantskjerm med 4K-oppløsning

TEST: Dell UltraSharp UP3214Q - Gigantskjerm med 4K-oppløsning

Den tar mye plass på skrivebordet, og koster fryktelig mye, men så får man da også en skikkelig god skjerm.

Det er ikke mange årene siden 24-tommer var stort, mens det i dag er å anse som ganske standard størrelse på en pc-skjerm.

De siste årene er det 27-tommerne som har tatt over plassen som stor skjerm, om det nå er med FullHD-oppløsning eller med QHD-oppløsning (2560x1440 piksler).

Skjermene vi har stående på skrivebordet til vanlig, og som vi har tenkt er store, er tydeligvis ikke det. Den siste måneden har vi nemlig hatt Dell UltraSharp UP3214Q som hovedskjerm på skrivebordet, med den «lille» 27-tommeren vår fra Eizo som ekstraskjerm.

Størrelsen? Den avsløres av navnet. Dell UP3214Q er nemlig hele 32 tommer stor, altså på størrelse med det vi i dag kaller en liten tv.

Gigantoppløsning

Det er imidlertid ikke bare størrelsen som gjør Dell UP3214Q litt spesiell. Skjermen er en av flere relativt ferske skjermer med 4K-oppløsning.

Navnet 4K, eller egentlig UHD, kommer av at oppløsningen er fire ganger så høy som på en vanlig FullHD-skjerm. Det innebærer at Dell UP314Q kan skilte med 3840 piksler i bredden og 2160 piksler i høyden.

UHD har den siste tiden så smått begynt å dukke opp også på tv-er, men prisen både på pc-skjermer og tv-er med oppløsningen gjør at de enn så lenge er for spesielt interesserte. I skrivende stund koster Dell UP3214Q fra omtrent 15 000 kroner.

Vi kan vel sies å være over snittet interessert i både pc-er og det som kobles til, og sånn sett passet det oss godt å få testet Dells store 4K-skjerm skikkelig.

Dell UP3214Q har en design som minner om flere av selskapets skjermer de siste årene, men blant annet avrundede hjørner og litt mykere design enn skjermer flest.

Foten er metallfarget og laget av en kombinasjon av plast og metall. Til tross for at foten ikke tar opp all verdens med plass på skrivebordet og nesten virker litt liten til skjermen, er den svært stabil.

God ergonomi

Foten gir en del justeringsmuligheter, men ikke alle. Det er mulig å justere høyden, vri skjermen og vippe den. Å sette den i portrettmodus er imidlertid ikke mulig. Det viktigste, høydejustering, er altså på plass, og med en så pass stor skjerm som dette er det ekstra viktig å justere høyden riktig. En riktig justert skjerm kan spare deg for både vond nakke og slitne øyne.

Skjønt, det er ikke fritt for at du nok må bevege litt mer på hodet enn med mindre skjermer. Når du plutselig har en skjerm på hele 32 tommer foran deg, er det nemlig vanskelig å dra nytte av hele den enorme skjermflaten uten å flytte både blikket og hodet mer enn det som er normalen med skjermer i mer vanlig størrelse.

Undersøkelser viser at en stor skjermflate kan gjøre deg mer produktiv, gitt at oppløsningen er tilpasset den store skjermen. Med en stor skjerm og høy oppløsning, og høy oppløsning får du med UHD, har du muligheten til å ha flere programmer i gang på skjermen på en gang, og det i ganske stor størrelse.

Åpner du flere programmer på en gang, kan du for eksempel fordele dem slik at Dell UP3214Q fungerer som fire 16-tommers FullHD-skjermer.

Du kan for så vidt også droppe å ha en ekstra skjerm på skrivebordet, da du uansett har mer plass og høyere oppløsning enn med for eksempel flere 24-tommers FullHD-skjermer.

Masse plass på skjermen

Vi har uten problem kjørt både Outlook og Word ved siden av hverandre på skjermen, som du kan se på bildene i denne saken.

En ulempe med så høy oppløsning, selv på en så stor skjerm som dette, er at en del elementer på skjermen kan bli vel små. Windows 8.1, som vi kjører, er heldigvis så pass smart at det skalerer det meste av programmer og tekst slik at det blir lettere å lese og se.

Uten skalering, som vi opplevde i noen programmer, blir teksten svært liten i 3840x2160-oppløsning. Det samme gjelder ikoner og knapper i en del programmer. Det er heldigvis ikke like ille som da vi testet Toughpad med 20-tommers 4K-skjerm, gitt at skjermen her er mye større, men det kan være verdt å merke seg.

Ved siden av å bruke Dell UP3214Q til dagligdagse ting som surfing og jobbing, har vi også latt skjermen på prøve seg som spillskjerm.

Gitt panelteknologien, et IGZO UHD-panel produsert av Sharp, som i realiteten er svært likt LGs IPS-teknologi, er ikke Dell UP3214Q av de raskeste skjermene.

Da vi først prøvde å bruke den til å spille, gikk det heller dårlig, og det var først da vi fikk aktivert DisplayPort 1.2-støtten i skjermen at det fungerte ok.

Uten denne aktivert kjørte skjermen kun på 30Hz, altså 30 oppdateringer i sekundet. Det ga et tregt og seigt bilde i spill, men fungerte fint til vanlig jobbing og video. Med støtten aktivert økte dette til 60Hz, som er det vi er vant med fra andre IPS-skjermer.

En eller to skjermer?

En litt pussig bivirkning av å aktivere DisplayPort 1.2 var at pc-en noen ganger oppfattet skjermen som to skjermer, og delte skjermbildet på midten. Løsningen da var å skru skjermen av og på igjen. Det samme måtte vi i blant gjøre etter at skjermen hadde vært i hvilemodus, og ikke startet skikkelig opp igjen.

Å spille i 4K-oppløsning krever naturlig nok sitt av pc-en du kobler til skjermen, i alle fall om du vil ha noenlunde kurant bilderate. Takket være en maskin med både rask prosessor og et par ganske raske grafikkort, klarte vi å spille flere nye spill i 3840x2160-oppløsning og relativt høyt detaljnivå, og det så fantastisk ut.

Dette er imidlertid ingen spillskjerm, men en skjerm mer rettet mot mer seriøse oppgaver. Både prisen og panelet gjør skjermen mest egnet for de med høye krav til fargenøyaktighet og et budsjett litt utover normalen.

Fantastiske farger

Våre tester viste raskt at man ikke bare får en stor skjerm med ekstrem oppløsning for like i underkant av 20 000 kroner. En får også en skjerm som er blant de absolutt beste vi har testet. Vår målinger viste et svært god fargeomfang, på omtrent 100 prosent av AdobeRGB, for den som driver med trykksaker, og et godt stykke over sRGB. Ikke bare var totalomfanget bra, sett opp mot AdobeRGB var dekningen omtrent perfekt, og i noen tilfeller litt utover kravene.

Takket være støtte for 10-bits tilkobling var fargeoverganger svært jevne og fine, noe som er en fordel når også er mulig å vise et svært høyt antall farger. Som med andre IPS-baserte paneler, som dette i praksis er, bare at det er fra Sharp og ikke LG, er kontrasten litt så som så. Den er ikke dårlig, men heller et nivå eller så over middelmådig. Sett opp mot IPS-paneler er det som forventet, men noe svakere enn med et godt VA-panel.

Et problem, eller i alle fall noe som plaget oss litt, var baklyset Dell har valgt. Selve baklyset var relativt jevnt fordelt, om enn ikke helt på nivå med de beste skjermene vi har testet. Det er imidlertid ikke avvik nok til at det er særlig merkbart i praksis. Verre er det at baklyset er av typen som blir varmt. Sammenlignet med vår Eizo 27-tommer som stod koblet til ved siden av, ble Dell UP3214Q svært varm.

I overkant varm

På ytterkanten av ramma på skjermen var det tidvis så pass varmt at det var ubehagelig, og også selve panelet blir veldig varmt, og stråler så pass med varme at det merkes godt selv på en varm sommerdag. Det stemmer for så vidt godt med det oppgitte strømforbruket, som for Dell UP3214Q er høyt. Mye strøm gir normalt sett ekstra varme.

Dell har gitt UP3214Q rikelig med tilkoblingsmuligheter. For tilkobling av bildesignal har du DisplayPort i full størrelse og i mini-størrelse, samt HDMI. I tillegg har du USB 3.0-hub med fire tilkoblinger. Det er veldig kjekt, men vi hadde gjerne sett at portene var plassert litt lettere tilgjengelig enn bak og under skjermen, sammen med skjermtilkoblingene. Bak på skjermen finner du en usb-port som også har lademulighet, for eksempel til mobiltelefonen din. En minnekortleser er også på plass, og den er heldigvis litt enklere tilgjengelig, plassert på venstre side av skjermen.

Konklusjon

Vi kan ikke nekte for at det var litt nedtur da vi etter endt test måtte pakke skjermen pent ned igjen og sende den tilbake til Dell. I løpet av tiden vi hadde den inne til test ble vi glad i skjermen. Greit nok, den er gigantisk, og tar opp veldig mye plass på skrivebordet. Men så er det noe med å ha så mye plass på skjermen, både fysisk og i antall piksler, som vi raskt ble vant med.

Den høye oppløsningen gjordet mulig å jobbe mer effektivt i Photoshop, det gjorde det enklere å ha flere programmer oppe på skjermen samtidig, og skjermen leverte et veldig skarpt og fint bilde. At fargegjengivelsen og fargeoverganger var i toppklasse skadet så klart heller ikke.

Det er i det hele tatt ikke mye å utsette på Dell UP3214Q. Skulle det være noe, rent bortsett fra den relativt stive prisen, måtte det være at den blir i overkant varm. Faktisk så pass varm at det merkes selv en halvmeter eller så unna. Det var også litt plagsomt at skjermen noen ganger ikke startet skikkelig opp etter å ha vært i hvilemodus. Dette er imidlertid for små ulemper å regne, når man ser hva skjermen kan gi av fordeler ellers.

Dell UP3214Q er utvilsomt en meget god skjerm. Spørsmålet er imidlertid om du virkelig har behov for den ekstreme oppløsningen. Noen vil ha god nytte av UHD-oppløsning, da kanskje spesielt dem som jobber mye med foto og design, mens det for andre enn så lenge ikke er verdt den høye prisen. Vi vil nok savne skjermen, men frem til 4K-skjermer faller til et litt mer levelig prisnivå, klarer vi oss fint med 27 tommere og QHD-oppløsning.