Test: God plattform for Core 2

Test: God plattform for Core 2

Gigabyte GA-EP45-DS4 er et godt og rimelig hovedkort for Intels Core 2-prosessorer.

Til å være et hovedkort til under tusenlappen hos de rimeligste forhandlerne, blir vi svært godt fornøde med Gigabytes GA-EP45-DS4.

Som navnet tilsier er hovedkortet basert på Intel P45-brikkesett, som generelt vil være det brikkesettet som er mest aktuelt i dag for avanserte vanlige brukere. Det går imidlertid ikke inn i segmentet «entusiasthovedkort» rettet mot overklokkere og ellers svært så kravstore brukere, men så er det heller ikke priset deretter.

LES OGSÅ: TEST: Asus P5Q3 Deluxe: Suverent DDR3-hovedkort

Funksjonalitet

Hovedkortet støtter offisielt opptil 1 600 MHz prosessorbusshastighet selv om ikke P45-brikkesettet gjør det. Dette er et element som gjelder mange P45-hovedkort på markedet i dag. Intel vil forbeholde 1600 MHz busshastighet for hovedkort basert på X48-hovedkortet, men lite tyder på at P45-baserte hovedkort har noe problem med dette.

Så lenge man ikke skal overklokke er det i dag uansett lite aktuelt å bruke 1 600 MHz busshastighet, ettersom det kun er Intel Core 2 Extreme QX9770-prosessoren som benytter dette, og det er en prosessor som alene koster over 10 000 kroner!

Hovedkortet støtter opptil 16 gigabyte DDR2-minne ifølge spesifikasjonene. Før dette kan utnyttes må det komme 4 gigabyte-moduler for denne typen kort. 800 MHz DDR2-minne er det mest aktuelle å bruke for de fleste. Enkelte som oppgraderer kan også bruke sine eldre 667 MHz-moduler. Det er også støtte for 1066 og 1333 MHz minnehastighet gjennom å overklokke minnebussen.

Kortet har Realteks ALC889A-lydkontroller. Denne har støtte for opptil 7.1-kanals surround og kortet har digital lydutgang både i form av optisk- og koaksial SPDIF. Lydkontrolleren gjør en kurant jobb, og man skal ha relativt høye krav for at et dedikert lydkort blir nødvendig.

Gigabyte leverer også modellen GA-EP45-DS4P. Ut i fra det vi kan forstå er eneste forskjellen at det kortet har TPM-modul. Dette er en brikke som kan benyttes av enkelte sikkerhetsprogrammer, blant annet diskkrypteringsfunksjonaliteten i enkelte versjoner av Vista.

Ekspansjonsmulighetene til GA-EP45-DS4 burde dekke behovene for de aller fleste.

Ekspansjon og tilkoblinger

På hovedkortets i/o-panel finner man hele åtte usb-porter. I tillegg er det tilkobling på hovedkortet for fire til – dette for eksempel for porter i fronten av kabinettet eller for intern minnekortleser. Det er også to Firewire-porter; 6- og 4-pinners.

eSATA er implementert gjennom en medfølgende brakett som kobles til Serial ATA-port på hovedkortet. Dette er ikke en helt optimal løsning nødvendigvis. Vi har selv enkelte ganger opplevd problemer med brakettløsninger for eSATA, og flere harddiskprodusenter anbefaler ikke bruk av slike overgangsbraketter. For eksempel de fleste hovedkortene fra MSI og Asus har i dag eSATA direkte integrert på hovedkortet, hvilket skal gi bedre signalintegritet.

Vi opplevde ikke problemer med de to eSATA-harddiskene vi har koblet til, men har opplevd at brakettløsninger har gitt store reduksjoner i ytelse tidligere. Når det gjelder interne disktilkoblinger finner man seks Serial ATA-kontakter og èn Parallel ATA-kontakt for to enheter. For Serial ATA er det mulighet for RAID 0 (striping, for bedre ytelse), RAID 1 (speiling for bedre feiltoleranse) og RAID 10 (speiling og striping. Det er også RAID 5-støtte, men ytelsen for dette er såpass dårlig at det for svært få vil være aktuelt å utnytte.

Det er hele åtte usb-porter bak på i/o-panelet. For eSATA følger det også med kabler for å koble til interne disker eksternt, hvilket kan være praktisk hvis man midlertidig trenger å koble til en harddisk.

For nettverk er det to Realtek 8111C PCI Express-baserte nettverkskontrollere med støtte for opptil Gigabit Ethernet. Det er her støtte for såkalt «teaming» av de to tilkoblingene for bedre ytelse gjennom lastbalansering. Vi har ikke prøvd å utnytte denne funksjonaliteten, men for vanlig oppsett med Gigabit Ethernet hadde vi gode ytelsestall og relativt lav prosessorbelastning.

Hovedkortet har tre PCI Express 1x-kortplasser, èn vanlig pci-kortplass og tre PCI Express 16x-kontakter. Elektrisk er disse henholdsvis 16, 8x og 4x. Det er mulighet for å kjøre ATI Radeon HD-grafikkort i Crossfire-oppsett. Det er ikke støtte for SLI. Trenger man dette er man fortsatt avhengig av å måtte kjøpe et hovedkort med Nvidias brikkesett.

Programmer

Gigabyte leverer en programvarepakke med blant annet verktøy for overklokking og sytemovervåking fra Windows. Når det gjelder overklokking vil gjerne bruk av innstillinger i BIOS kunne gi bedre kontroll med hva som skjer og totalt sett et bedre resultat. Windows-programmet kan imidlertid gi en moderat overklokking for brukere som er nye til overklokking, men vi vil da heller anbefale at man setter seg litt inn i hva overklokking vil si og hva som påvirker resultatet.

Det leveres også med programvare som gir utnyttelse av en del strømsparingsfunksjoner som Gigabyte tilbyr. Man kan få forbruket ned noen watt, hvilket gjør at man sparer noen veldig få kroner og kanskje har litt bedre miljøsamvittighet. En større fordel kan imidlertid være redusert varmeutvikling og videre redusert viftestøy. Man skal imidlertid også være klar over at denne strømsparingsløsningen også kan redusere ytelsen i enkelte tilfeller. Vi ville ha latt være å bruke den.

Ytelse

Når det gjelder ytelse med standardinnstillinger i BIOS blir det i praksis svært liten forskjell opp i mot andre hovedkort. Strengt tatt er det heller ikke den store forskjellen opp i mot X48-hovedkort, og ei heller mot P35- eller P43-baserte kort.

GA-EP45-DS4 er for DDR2-minne, mens DDR3 støttes av flere P45-kort. Sett opp i mot P45-kortet Asus P5Q3, med DDR3, blir det i praksis ingen ytelsesforskjell.

Design

Vi hadde med vårt oppsett ingen spesielle problemer med oppsett av hovedkortet. Vi legger imidlertid merke til at fire av Serial ATA-kontaktene og de interne usb-tilkoblingene kan plasseringsmessig komme i konflikt hvis det brukes et lengre tilleggskort i den nederste kortplassen.

Designmessig har vi ikke mye å utsette på kortet, og det er nok i praksis få som støte på problemet med at interne usb-kontakter og Serial ATA-kontakter ligger rett bak en kortplass. I likhet med svært mange andre mer avanserte hovedkort i dag kan kjølerløsningen for brikkesett og spenningsregulatorer være i veien for enkelte prosessorkjølere.

Konklusjon

I tillegg til testingen har undertegnede i over en måned benyttet Gigabyte GA-EP45-DS4 i sin egen pc, og kortet har fungert upåklagelig, og dette med en relativt moderat overklokking av prosessor og minne. Kombinasjonen pris, grunnfunksjonalitet og ekspansjonsmuligheter kan gjøre kortet til et meget godt valg for mange.

Gigabyte GA-EP45-DS4

Pris: Ca kr 1000 inkl. mva.
Internett: www.gigabyte.eu

Pluss:
Kurant ytelse. God funksjonalitet sett opp mot pris.

Minus:
Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Velg riktig hovedkort

Les om: