TEST: HP Elitebook 8530p - Konge-bærbar fra HP

TEST: HP Elitebook 8530p - Konge-bærbar fra HP

HP Elitebook 8530p er oppfølgeren til en av de beste pc-ene vi har testet det siste året. Stikkord er suveren ytelse og høy kvalitet.

Elitebook 8530p er Centrino 2 vPro-oppfølgeren til HP 8510p, som i fjor høst vant vår sammenligningstest av 14-15-tommers-modeller rettet mot bedriftsmarkedet. Først som sist kan vi si at dette er en svært god pc – ikke bare som arbeidskamerat, men også etter jobb.

Med integrert 3g kan maskinen være relevant for de som trenger en kraftig pc for bruk på farten. Med 15,4-tommers skjerm og en vekt på cirka 2,9 kilo blir det ikke av de letteste pc-ene å frakte med seg, men vi poengterer at den har svært god batterilevetid.

At maskinen spesifiseres som Centrino 2 vPro innebærer at den i tillegg til Intels 4-serie av brikkesett, Penryn-basert Core 2 Duo-prosessor og Intels Wi-Fi Link 5000-serie for wlan har integrerte funksjoner for administrasjon (blant annet Intel Stable Image Plattform), fjernadministrasjon / overvåking og utvidede sikkerhetsløsninger. Mer om Centrino 2 vPro kan man lese her.

LES OGSÅ: TEST: Lenovo Thinkpad W500

Det tekniske

For prosessor kan man velge mellom Core 2 Duo P8600 eller T9400. Disse er på henholdsvis 2,4 og 2,53 GHz, men T9400 har i tillegg dobbelt så mye andrenivåbuffer, hvilket betyr en god del for ytelsen. T9400 har imidlertid høyere strømforbruk enn P8600. Foreløpig har vi ikke sett P8600-baserte modeller tilgjengelig på det norske markedet.

Maskinen leveres med 2 gigabyte ddr2-minne, men kan videre oppgraderes til 8 gigabyte. Centrino 2-plattformen støtter DDR3, men har ingen ytelsesmessig fordel av det. Maskinen leveres i utgangspunktet med èn enkelt minnemodul, hvilket betyr at man har en minnesokkel ledig for oppgradering. Teoretisk sett har man bedre ytelse når to like moduler benyttes, men med at maskinen har dedikert grafikkprosessor betyr dette i praksis svært lite. Vår anbefaling vil for de fleste være at man oppgraderer til 4 gigabyte først som sist.

Grafikkprosessoren som benyttes er ATIs Mobility Radeon HD 3650 med 256 megabyte dedikert minne. Dette er en «mellomklasseløsning» som gir en kombinasjon av pris/ytelse og relativt lavt strømforbruk.

Skjermen på 15,4 tommer og har på vår testmodell 1680x1050-oppløsning – dette en oppløsning som er svært god i forhold til skjermstørrelsen. Det er matt overflate, noe vi absolutt foretrekker. Blanke overflater har i større grad også gjort sitt inntog i bedriftsmarkedet, men mange irriterer seg over refleksene man får på skjermen under en del lysforhold.

Også som arbeidsstasjon

HP leverer også en arbeidsstasjonsmodell under modellnavnet Elitebook 8530w. Arbeidsstasjonsmodellen kan leveres med enten 1680x1050- eller 1920x1200-oppløsning, Nvidia Quadro FX 770M- eller ATI Mobility FireGL V5700-grafikkprosessor og man har opsjoner for 64-bit-versjon av Windows Vista. Levert med Windows Vista Business kan både 8530p og 8530w nedgraderes til Windows XP Pro. 64-bit-versjonen av Windows blir sentral dersom man ønsker å utnytte mer enn 3,5 gigabyte minne. Grafikkprosessorene w-modellen kan leveres med er videre sertifisert for bruk mot en rekke profesjonelle applikasjoner innenfor blant annet 3d og dak.


Ønsker du ekstra høy skjermoppløsning kan Elitebook 8530w være et alternativ.

Tilkoblinger og kommunikasjon

Maskinen har fire usb-porter, hvilket er en port mer enn vi vanligvis ser. Det er videre både Firewire og eSATA. For tilkobling av ekstern skjerm har man både vga og hdmi. Skal man koble pc-en til en skjerm med dvi kan man bruke en adapter eller en hdmi-til-dvi-kabel.

For ekspansjon har man Expresscard-kortplass. Videre kan den optiske enheten erstattes med en modul med ekstra harddisk. HP har videre flere opsjoner for dokkingstasjon til maskinen, hvilket gir flere tilkoblinger og praktisk egenskaper hvis man har skjerm, kablet nettverk, tastatur osv. koblet til på kontoret.


I tillegg til fire usb-porter finner vi tilkoblinger for firewire, eSATA, vga og hdmi.

Pc-en har 802.11a/b/g/n wlan i form av Intels Wi-Fi Link 5300-brikke – den beste wlan-brikken Intel har for Centrino 2-plattformen. Det er videre Gigabit Ethernet og Bluetooth.

3G-modul for mobilt bredbånd er standard. Det er her ingen spesiell tilknytting til spesielle leverandører. Etter å ha satt inn sim-kortet velger man leverandør via programvaren fra HP. Etter å ha satt i sim-kortet var det ikke mange minuttene før vi var på nett.


Maskinen har integrert 3g-modul. Gjennom den medfølgende programvaren er det lett å komme på nett via mobilt bredbånd.

Les om: