TEST: Robomow - en helautomatisk gressklipper

Har du brukt sommeren til å ergre deg over plenen? Med denne gressklipperen trenger du aldri mer å gjøre jobben selv.

Publisert Sist oppdatert

Selvgående gressklippere eller «robotgressklippere» har vært på markedet i mange år allerede, men de blir stadig bedre og ikke minst billigere. Vi har tilbrakt sommeren sammen med toppmodellen fra Robomow og konkluderer med at det har vært en svært lettvinn sommer.

Robomow RL1000 kan operere helt på egen hånd og klippe gresset til fastsatt dag og tidspunkt. Når jobben er gjort parkerer den i basestasjonen for å lade seg opp til neste omgang. Det eneste du trenger å gjøre er å sørge for at kontakten står i.

En solid batteripakke gjør den i stand til å rusle rundt i hagen i opptil to og en halv time. Den suser nesten lydløst over gressmatten ved hjelp av to separate elektromotorer - en for hvert hjul, mens tre kniver snitter gresset så fint at du slipper å tenke på raking.

klippebredden på 56 centimeter gjør at den arbeider relativt effektivt til automatklipper å være, men det spiller egentlig liten rolle så lenge det er den – og ikke du - som jobber.

Når installasjonen er fullført vil klipperen starte, stoppe og finne frem på egenhånd hele sesongen gjennom, men der er vi ikke riktig ennå.

Ikke akkurat plug and play

I motsetning til en ordinær gressklipper kan du ikke umiddelbart starte plenklippen med Robomow. Du må faktisk svette en del før betalingen kommer i form av spart klippetid resten av sesongen.

Den største – og tyngste - jobben er å avmerke området Robomow skal navigere etter. Dette gjøres ved å banke en liten grønn signalkabel ned i plenens ytterkant. Siden klipperen beveger seg over denne kabelen er det viktig at du legger ned en innsats for å få den til å ligge flatt – og langt nok ned – i gressmatten.Til formålet leveres en haug med grønne plastplugger og en linjal som lar deg bedømme avstanden til blomsterbed, gjerder og husvegger.

Når kabelen er lagt må du finne et egnet sted hvor du kan plassere basestasjonen. Dette bør være et relativt flatt område hvor den er ute veien for annen ferdsel og ute av syne for eventuelle vandaler som måtte bli nysgjerrige på farkosten.

RL1000 kan også styres manuelt ved å bruke betjeningspanelet som en fjernkontroll.

 

Se bildeserie av Robomow her

Når basestasjonen er plugget i stikkontakten kan du programmere når – og hvor ofte – plenen skal klippes. Betjeningspanelet inneholder fire knapper og et lite display som lar deg angi ukedager og tidspunkter den skal jobbe, f.eks. hver tirsdag og fredag. Dette skjemaet følges deretter slavisk.

Modellen vi har testet kan også styres manuelt ved å løfte ut betjeningspanelet og bruke det som en fjernkontroll. Dette kan være praktisk om du for eksempel trenger å klippe et trangt eller vanskelig tilgjengelig område av plenen, men det er også ganske tungvint. Robomow klipper best på egenhånd.

Fungerer det?

Ved hjelp av et integrert kompass og et system for å møte kanter og hindringer finner klipperen selv ut hva som er den smarteste ruten å følge. Robomow starter med å klippe på kryss og tvers og det ser egentlig ganske vilkårlig ut. Vi stusset ganske lenge på om den ville klare å få med seg alle flekker og trekanter den satte igjen underveis, men den løste oppgaven imponerende bra. Imidlertid blir ikke resultatet pent før Robomow er helt ferdig med jobben.

Det ser egentlig ganske vilkårlig ut når Robomow klipper på kryss og tvers, men resultatet blir bra til slutt.Se animasjon over klippemønsteret her.

 

 

 

I første runde var vi litt uheldige ettersom den ved to tilfeller klippet over kantkabelen den mottar styresignalene fra. Dette er ene og alene vår egen feil ettersom vi ikke hadde festet ledningen med tilstrekkelig mange plugger. Vi måtte dermed restarte og omprogrammerte Robomow til å starte en ny gjennomkjøring. Denne gangen gikk det langt bedre – med unntak av at den feiet med seg en rosebuske som stod for nære kantkabelen.

Skulle vi ha kjøpt denne selv ville vi nok sørge for å grave ned hele signalkabelen slik at problemet var ute av verden, men det betyr selvfølgelig enda litt mer jobb.

Godt for plenen

Vi har underveis i testen fått en stadig bedre opplevelse av Robomow. Den klipper veldig diskret og «testplenen» vår har gradvis blitt penere av den forsiktige og jevnlige behandlingen den får. Klippeprosessen vil dessuten gi bedre vekstvilkår over tid ved at gresset komposteres direkte i gressmatten. Mer generelt vil også jevnlig klipping redusere andelen av løvetann. Et annet element som er en fordel for gressmatten er at Robomow ikke veier mer enn 35 kilo og nesten ikke setter spor etter seg.

Ifølge produsenten er den beregnet på inntil 2 mål (2000 kvadratmeter) med plen. Den bør imidlertid ikke ha problemer med å takle større plener - om du spandere mer kanttråd og eventuelt har tålmodighet til at den klipper plenen i flere omganger.

LES OGSÅ: Test av takrenneroboten Looj - Test av robotstøvsugeren Roomba

 

Konklusjon

Spanderer du god tid på planlegging og nedlegging av kantkabelen vil du med stor sannsynlighet ha godt utbytte av Robomow. Du må ikke forvente at alt skal bli perfekt med en gang, men med forbehold om hvor fin plen du har i utgangspunktet vil Robomow ganske sikkert gi deg en penere gressmatte etter et par sesonger.

At Robomow tar over plenklippen helt og holdent er imidlertid en sannhet med noen få modifikasjoner: Det anbefales på det sterkeste at du holder noenlunde øye med den, slik at ikke barn eller dyr kommer i nærheten.

Prismessig er klipperen kostbar, men så den er også egnet til å håndtere svære områder. Sammenlignet med en god traktorklipper er ikke prisen urimelig. Og du vil garantert elske følelsen av å stå opp om morgenen til nyklippet plen, uten å ha løftet en finger.

PS: Robomow er tilgjengelig i fire ulike modeller, avhengig av hvor mye plen du har. Den minste modellen er egnet for plener opp til 400 kvadratmeter og koster rundt 8 000 kroner.

 

Robomow RL1000 m/basestasjon

Pris: kr. 16 990 inkl. mva. Produsent: Friendly Robotics. Utlånt av: Vanning.no

Pluss: Kliper pent og effektivt helt av seg selv. Naboen blir garantert imponert.

Minus: Krever en del grunnarbeid før du kan slappe helt av.

Spesifikasjoner: Vekt: 35 kilo (inkl.batteri) Dimensjoner: 89 x 66.5 x 31.5 cm Klippehøyde: 26-63mm (justerbar)Regnsensor - stopper klipping ved regn Tyverisikring - setter klipperen ut av drift