TEST: Sandberg USB Sound Box 7.1 - Enkelt og avansert lydkort

TEST: Sandberg USB Sound Box 7.1 - Enkelt og avansert lydkort

Sandberg gjør det enkelt å få bedre lyd fra den bærbare pc-en.

Alle pc-er leveres i dag med innebygd lyd, men tilkoblingsmuligheten er ofte begrenset. De færreste bærbare lar deg koble til særlig mer enn vanlige stereohøyttalere. Skal du for eksempel bruke den bærbare som stue-pc kommer du dermed til kort med lydkortet som er innebygd i pc-en. Skal du bruke pc-en til å se film eller tv-serier er det jo langt å foretrekke å kunne bruke kringlydanlegget som står klart.

Vi har tittet på et eksternt lydkort, Sandberg USB Sound Box 7.1, som gjør det mulig å koble til hele syv satellitter og en basshøyttaler til pc-en, altså 7.1-lyd. Dermed skal det være duket for skikkelig kringlyd fra filmene. Kortet kan også være godt egnet for å koble kringlyd til en spillbærbar eller spill-pc som har et litt for enkelt lydkort. Kringlyd gir en langt bedre filmopplevelse, og er også svært nyttig i en rekke spill.

Kjapt installert

Ikke overraskende kobles Sandberg USB Sound Box 7.1 til via en av pc-ens usb-porter. I det du har koblet til lydkortet kreves det at du installerer driverne som følger med på en cd. Det hele er svært raskt gjort, og etter en rask omstart av maskinen er det klart for å koble til det du føler for av høyttalere. Lydkortet støtter Windows XP, Vista og Windows 7.

Det lille lydkortet har tilkoblinger for 7.1-lyd via minijack, totalt fire utganger. Det er også tilkobling for hodetelefoner og linje-inn, samt to mikrofoninnganger og både optisk S/PDIF inn og ut. Det er altså rikelig med tilkoblingsmuligheter, om du nå ønsker å koble videre til en forsterker med optisk, eller ønsker å koble til en optisk kilder til pc-en.

Vi har brukt lydkortet sammen med et 5.1-sett fra Logitech, samt med hodetelefoner. Kortet ble koblet til en bærbar pc og brukt til å lytte til musikk, se film med kringlyd og spille spill. Sammenlignet med den interne løsningen i pc-en, var Sandberg-kortet langt å foretrekke. Du har langt flere innstillingsmuligheter for lyden enn du har via de fleste interne løsninger, og lyden får både mer fylde og mer trykk. At det i tillegg ble mulig å få kringlyd fra en aldrende bærbar var en ekstra bonus som gjorde seg godt da vi skulle se på film med pc-en koblet til tv-en.

Vanskelig med konsoll

Vi prøvde også å bruke Sandberg USB Sound Box 7.1 for å koble en Xbox 360 til kringlydanlegget via den optiske inngangen. Så lenge konsollen sto satt opp til å levere digital stereolyd fungerte det hele fint, men vi fikk problemer da vi prøvde å stille konsollen om til å levere digital kringlyd. Vi har ikke testet med andre optiske lydkilder. Det står heller ikke oppgitt noe sted hvilke standarder for lyd inn lydkortet støtter.

Konklusjon

Ønsker du å for eksempel bruke den bærbare som stue-pc for å se film eller tv-serier kommer du ofte til kort på lydfronten. De færreste bærbare gir muligheten til å koble til mer enn stereohøyttalere, noe som fort blir et hinder for den store filmopplevelsen.

Med Sandberg USB Sound Box 7.1 kan du enkelt koble til opp til 7 høyttalere og en basshøyttaler til pc-en. Lyden får også et kraftig løft sammenlignet med de interne løsningene vi har testet lydkortet opp mot. Med pris ned mot 250 på de billigste nettbutikkene blir Sound Box 7.1 en svært billig løsning for å få både fetere lyd og 7.1-støtte på den bærbare eller stasjonære pc-en.