TEST: Toshiba Z10t - Alt du trenger?

Toshiba Portege Z10t er Windows-nettbrett som også skal dekke pc-behovene.

Publisert Sist oppdatert

Etter en periode med mange hybrid-pc-er, som i utgangspunktet er bærbare pc-er som kan benyttes som nettbrett, ser vi nå en endring der et større fokus legges på å tilrettelegge nettbrett for å fungere som pc.

Gjennom slike løsninger får man én enhet å forholde seg til. Portege-serien til Toshiba er i hovedsak rettet mot bedrifter, hvor det kan være aktuelt å holde antallet enheter som skal administreres nede.

Denne typen enheter er nødvendigvis ikke så mye rimeligere enn en ultrabærbar pc og et nettbrett, men for bedrifter kan kostnadene i henhold til administrasjon (og brukerstøtte/opplæring) være viktigere.

Samtidig vil det også være fordeler fordeler for brukeren. Man har alt på ett sted og ytelsen på denne typen nettbrett begynner å bli god. Det gir også en fleksbilitet i å alltid ha de vanlige Windows-applikasjonene tilgjengelig, i tillegg til de nettbrett-tilpassede applikasjonene.

For Windows 8 blir utvalget av applikasjoner stadig større - og her er det vanlig Windows 8 som kjøres, ikke Windows RT-varianten som Microsoft har laget spesielt for ARM-baserte nettbrett.

Det har blitt lansert en rekke nettbrett - og hybridløsninger - i senere tid. Vi jobber for tiden med å teste flere løsninger. Først ut er en titt på Toshibas Portege Z10t - et nettbrett rettet både mot bedriftsbrukere og konsument, og som fungere både som et nettbrett og en tradisjonell ultrabærbar pc.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Helix: Praktisk bedriftshybrid

Konstruksjonen

Som nettbrett veier Z10t cirka 800 gram – en relativt lav vekt med tanke på at skjermstørrelsen er 11,6 tommer. Tastaturet legger til i underkant av 600 gram. Altså rett under 1,4 kilo samlet.

Skjermen har en oppløsning på 1920x1080, hvilket gir et klart bilde og en stor arbeidsflate. Skjermen har normalt god fargegjengivelse. Sett i forhold til bærbare pc-er er lysstyrken på i overkant av 300 cd/m2 på være målinger bra, i forhold til bruk som nettbrett kunne vi ønsket at lysstyrken var litt høyere.

Nivået Z10t ligger på er imidlertid på linje med hva mange andre lignende løsninger har av lysstyrke. God lysstyrke har sine fordeler ved for eksempel bruk utendørs eller i miljøer der man får sterkt motlys som påvirker øynene eller lys direkte mot skjermen.

Nettbrettet er lett å feste og løsne fra tastaturet. Det hele virker for så vidt kurant konstruksjonsmessig, men det er elementer man kan merke seg. Tastaturet i seg selv er ikke blant de aller beste – dette er samme tastaturet som vi har sett på en del bærbare pc-er fra Toshiba de siste par årene, og vi føler at man ikke helt får noen tilbakemeldinger når en tast trykkes ned.

Det blir ikke den beste løsningen for dem som skriver veldig mye – samtidig er det nok til en viss grad snakk om en vanesak. Styreflaten er ellers middels bra – det er noe uvant at områdene som er satt av til dedikerte knapper på styreflaten ikke kan trykkes ned – det er bare berøring som må til for at knappen skal trykkes ned.

Rett over styreflaten finner man mer tradisjonelle knapper – disse er i utgangspunktet tenkt bruk i kombinasjon med styrepinnen som man finner midt på tastaturet. Enkelte foretrekker styrepinnen framfor styreflaten.

Vi kunne ønsket at skjermen kunne legges litt mer bakover. Ved flere anledninger forsøkte vi å skyve skjermen enda lengre bakover, men det fungerte så klart ikke. Trolig er dette begrenset på grunn av vektbalansen. Hvis man skulle hatt samme konstruksjon og kunne lagt skjermen mer bakover, ville den tippet over – spesielt hvis man har den som pc på fanget.

Støy og varmemessig er det ikke spesielt å utsette.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba U920t: Litt brett - mest pc

Ytelse og funksjoner

Z10t er basert på tredjegenerasjons Core-prosessorer fra Intel. I vår testmodell fant vi en Core i5-3339Y-prosessor med to kjerner og 1,5 GHz klokkefrekvens.

Dette er en prosessor som bruker litt mindre strøm enn Core i5-prosessormodellene vi sett i mange ultrabærbare, men til denne formfaktoren hadde nok i dag en av Intels nye Haswell-modeller (fjerdegenerasjons Core-prosessor) vært å foretrekke. Det er et element som kan handle mer om batteridriftstid enn om ytelsen i seg selv.

Ytelsesmessig gjør prosessoren en god jobb i forhold til vanlige kontorapplikasjoner. Det er heller ikke noe problem å bruke dette som en maskin til bildebehandling og en del andre litt tyngre oppgaver, men man merker at ytelsen ikke blir helt på nivå her med en vanlig bærbar pc. Likevel, ytelsen skal nok dekke behovene til de fleste. En modell med en raskere Core i7-modell er også listet på Toshibas websider. Vi fant imidlertid ikke denne hos noen norske nettbutikker.

Minnemengden er 4 gigabyte – det er også det maksimale. Det benyttes ellers SSD fra Toshiba selv med kapasitet på 128 gigabyte. SD-minnekortleser er også på plass og kan være aktuell for enkelte å bruke som en ekstra lagringsstasjon.

Av tilkoblinger på selve nettbrettet finner man USB 3.0-port og Micro-HDMI-port, samt minijack for hodetelefoner/mikrofon. På tastaturdelen finner man i tilleg usb-port, Ethernet-port, HDMI-port og VGA-kontakt. VGA er det i utgangspunktet ikke så mange som bruker i dag, men med at Z10t rettes mot bedrifter skal man blant annet huske at VGA-kabelen fortsatt er å finne på mange møterom for tilkobling til projektor eller storskjerm.

Z10t har Bluetooth og 802.11n-støtte for trådløst nettverk. Det er støtte for både 2,4 og 5 GHz, og ytelse/rekkevidde er på et normalt nivå. Det benyttes wlan-kort fra Intel og ut i fra det vi kan forstå vil det her være støtte for såvel WiDi som Miracast for trådløs overføring av lyd og bilde mot blant annet tv-er med støtte for teknologien. Gjennom nye Windows 8.1 har Windows-plattformen fått støtte for Miracast.

Pc-en er utstyrt med TPM-sikkerhetsbrikke og med mulighet for tyverisikring/sporing. På det norske markedet finnes Z10t med både Windows 8 og Windows 8 Pro. Prisforskjellen er cirka 400 kroner i skrivende stund.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Yoga 13: Forvandlings-pc

Batteri

Kontra en del andre nettbrett som leveres med et tastatur som gir en pc-formfaktor er det ikke batteri i tastaturet – kun i selve nettbrettet. Dette har naturligvis fordeler når det gjelder prisen, men batterimessig kommer ikke Z10t så imponerende ut.

Fire timers kontorapplikasjonsbruk under Futuremark Powermark er godt under det man ser for mange nye ultrabærbare, hybrider og nettbrett. For eksempel klarer Microsofts nye Surface Pro 2 det dobbelte, mens Sony Vaio Duo 13 klarer nesten det tredobbelte.

Ei heller på våre tester for videoavspilling og kombinert websurf/musikkstreaming er tallene spesielt gode, men henholdsvis i overkant av tre timer og i underkant av fire timer. Riktignok, for en del vil nok ikke batteribehovene å være større, men Z10t blir altså et stykke unna de beste.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire P3: Nettbrett og pc?

Konklusjon

I praktisk bruk som nettbrett er det ikke så mye å utsette på Z10t – litt mer lyssterk skjerm kunne i enkelte miljøer vært en fordel, men ellers framstår skjermens berøringsegenskaper og ytelsen som tilfredsstillende. Vekten på rett under 800 gram er heller ikke ille med tanke på skjermstørrelsen på 11,6 tommer.

Som bærbar pc overbeviser Z10t imidlertid ikke helt. Tastaturet og styreflaten ble vi ikke helt komfortable med i vår testperiode og vi skulle gjerne hatt muligheten til å legge skjermen litt mer bakover.

Tastatur og styreflate er til dels et element som går igjen som et «problem» på en del hybridløsninger, men sett ut i fra vekten og størrelse på tastaturet på Z10t hadde vi håpet på en litt bedre løsning. Samtidig kan man se på det som en dokkingstasjon i kontorsammenheng, der vanlig tastatur, mus, skjerm og en eventuell ekstra strømforsyning er fast koblet til.

Batterimessig imponerer løsningen heller ikke – her er det godt mulig at den med Intels nye Haswell-versjoner av Core i5 hadde levert et bedre resultat.

Prislappen for Z10t er cirka 8000 kroner. Det er ikke så mye lavere enn Microsoft Surface Pro 2 levert med tastatur. Og det er dyrere enn førstegenerasjons Surface Pro, som er basert på samme generasjon Core-prosessorer., men har en litt raskere konfigurasjon. Per i dag kan denne fås for cirka 6000 kroner i norske nettbutikker i versjon med 128 gigabyte SSD og uten tastaturet - som koster 6-700 kroner. Riktignok blir enkelte av ulempene med skjermvinkel, tastatur og styreflate det samme på Surface, og man mister en del av tilkoblingene som Z10t har i tastaturdelen.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Google Nexus 7 - Lite og hendig nettbrett