TEST: Ultraportable kraftplugger

De er minst i klassen, men blir stadig sterkere. Vi har testet de mest kurante ultraportable pc-ene på markedet.

Publisert Sist oppdatert

Mange lurer på hva som egentlig menes med uttrykket ultraportable pc-er. Det er vanskelig å komme med en endelig definisjon. Hver enkelt produsent har sin egen definisjon av dette begrepet. Noen sier at det er en pc som veier under 2 kg, andre er mer opptatt av skjermstørrelsen og andre igjen er mer opptatt av tykkelse.

Vi definerer en ultraportabel pc som en slank bærbar med vekt på høyst 1,6 kg og høyst 13,3 tommers skjerm. Men mer interessant er formålet med en ultraportabel pc. Hvem har behov for en ultraportabel – og når?

Svaret avhenger av hva man har tenkt til å bruke den bærbare til. Er du en bruker som krever mye av en bærbar pc med hensyn til ytelse, skjermstørrelse og så videre, er ultraportable neppe den maskintypen du bør satse på. Reiser du derimot mye, for eksempel fra møte til møte, vil du fort sette pris på en ultraportabel.

Takket være lav vekt og kompakt utforming vil du knapt merke at maskinen er med deg. Når man reiser mye, har man sjelden tid til å lade pc-en, og derfor er det et viktig krav til maskinen at batterilevetiden er god. Dessverre er det slik i dag at batterilevetiden til en ultraportabel ikke tilsvarer behovet til den gjennomsnittelige brukeren. Det kan derfor være lurt å kjøpe en ekstra batteripakke eller to ved kjøp av en ultraportabel.

Mobilt «bredbånd»

Portabilitetsegenskapen til ultraportable er høy, det vil si atmaskinen stort sett er med brukeren «overalt». Ikke rart at dette er den maskintypen der produsenter har begynt å integrere kort for såkalt mobilt bredbånd først. Flere av maskinene i denne testen er utstyrt med et integrert kort for UMTS- og det kommende HSDPA-nettet i Norge.

Men det er kun maskinen fra Fujitsu Siemens som er sertifisert til å bli benyttet mot 3g-nettet her i Norge. Når de andre leverandørene vil følge etter, er foreløpig ikke kjent. I mange sammenhenger er det snakk om hvilke avtaler de forskjellige produsentene har gjort på et globalt nivå – som hindrer inngåelse av avtaler med konkurrenter i enkelte land.

Centrino Pro

I midten av april lettet Intel på sløret over Centrino Pro-plattformen. Den nye plattformen som nå er lansert, har tidligere gått under kodenavnet «Santa Rosa». Centrino Pro introduserer en rekke ny teknologier ikke har vært tilgjengelig før. Det er med andre ord snakk om en større oppgradering av hele plattformen fremfor en oppgradering av bare prosessor, brikkesett og nettverkskontroller – slik vi har vært vant til de senere årene.

Nye teknologier som inngår i den nye Centrino Pro plattformen, er andre generasjon Core 2 Duo-prosessor, Intel 956PM/GM-brikkesett, Intel PRO/Wireless 4965AGN-nettverkskontroller, Turbo Memory og EFI.

Den nye prosessoren er fortsatt basert på den mye omtalte «Merom»-kjernen, men støtter en raskere prosessorbuss på 800 MHz (opp fra 667 MHz) og en større andrenivå buffer på 4 MB (opp fra 2 MB). Prosessorbussen er for øvrig dynamisk styrt – dersom belastningen på systemet ikke er stor, vil bussen settes ned til 400 MHz for å spare energi, i tillegg til at kjernehastigheten reduseres.

965GM-brikkesettet leveres med en oppdatert grafikkbrikke, kalt GMA X3000. Ytelsen på denne grafikkbrikken skal visstnok være noe bedre ettersom brikken har glede av en raskere klokkefrekvens (opp fra 400 MHz til 667 MHz).

Støtter ny standard

Nettverkskontrolleren støtter 802.11n-nettverk, samt vPro-liknende sikkerhetsfunksjoner over trådløs nettverk. Et viktig element her er at når sikkerhetsfunksjonene ikke implementeres, vil produsentene ikke kunne kalle maskinene sine for Centrino Pro-maskiner, men «bare» Centrino Duo. Den siste komponenten, Turbo Memory, er en valgfri teknologi som produsentene kan velge å implementere. Turbo Memory er ikke noe annet enn Flash-minne på 1, 2, 4 og 8 GB. Turbo Memory skal øke ytelsen på oppstart av Windows Vista som tar i bruk ReadyDrive.

En annen meget interessant teknologi som Intel introduserer med Centrino Pro, er Dynamic Acceleration. Hensikten med Dynamic Acceleration er å skru av den ene prosessorkjernen, dersom det er belastning på kun en kjerne. Dette er spesielt aktuelt hvis systemet oppdager at applikasjonene som kjøres, består av bare en prosesstråd.

Videre vil frekvensen på den aktive kjernen settes ytterligere opp enn oppgitt klokkefrekvens for prosessoren. Dette er mulig ettersom det totale varmeutslippet vil reduseres på bakgrunn av at kun en prosessorkjerne er i drift.

De aller fleste produsentene vil komme med nye modeller basert på Centrino Pro-plattformen i løpet av mai/juni. Lenovo har allerede lansert ThinkPad X61, oppfølgeren til den testede X60 basert på «Santa Rosa».

I denne testen: Fujitsu Siemens, HP, Lenovo og LG. Også Acer, Asus, Dell og Toshiba ble invitert til å være med i testen, men klarte ikke å skaffe maskiner i tide.

Nye lavenergiversjoner av Core 2 Duo

Intel har nettopp lansert nye lavenergiversjoner av Core 2 Duo for ultraportable pc-er. De nye versjonene går under navnet Core 2 Duo U7600 og U7500. Intel oppgir et maksimum effektforbruk på 10W for prosessorene. Klokkefrekvensen er på henholdsvis 1,2 GHz og 1,06 GHz.

Nedgrader fra Vista – helt lovlig

Mange bedrifter ønsker ikke å oppgradere til Vista ennå. Microsoft har som kanskje mange vet, annonsert at det ikke lenger vil være mulig å kjøpe nye pc-er der Windows XP er forhåndsinstallert fra og med neste år. Mange bedrifter vil med andre ord indirekte bli «tvunget» til å kjøre Windows Vista.

Selv om samtlige produkter i denne testen vil kjøre Vista helt fint, er det likevel noen it-administratorers store mareritt å drifte et heterogent nettverk der noen bærbare kjører Vista og andre kjører Windows XP. I enkelte bedrifter er det ganske vanlig at kun ett operativsystem er tillatt. Men Microsoft har allerede en løsning på plass – heldigvis, vil kanskje noen si.

Det mange ikke vet, er at dersom maskinene leveres med Windows Vista Business/Ultimate, kan brukeren nedgradere til Professional, Tablet PC Edition eller Professional x64-versjonen av Windows XP – helt lovlig. Når bedriften føler seg klar for å migrere til Windows Vista, kan bedriften gjøre det helt kostnadsfritt på de maskinene der Business/Ultimate-versjonen av Windows Vista var forhåndsinstallert. Et lite minus med denne løsningen er at bedriften må skaffe en lovlig versjon av Windows XP på egenhånd. Det er i praksis snakk om en lovlig Windows XP CD. Flere nettbutikker som for eksempel Komplett.no selger nå slike cd-er til et par hundre kroner. Bedrifter som har tilgang til MSDN-abonnement kan selvsagt se bort fra dette.

For mer informasjon om Windows Vista nedgraderingsrettigheter, søk etter Windows Vista Downgrade Rights på www.microsoft.com .