Scalerer oppover

Scala-konferansen Flatmap har doblet antall plasser. Fokus er på kode og det sosiale.

Publisert Sist oppdatert

I fjor bestemte en gruppe utviklere seg for å samle Scala-miljøet til en konferanse for styrke miljøet og funksjonell programmering på Java-plattformen.

Arrangementet Flatmap (Oslo) ble en suksess, og arrgørene i faggruppen til konsulentselskapet Arktekk har bestemt seg for å doble antall plasser fra 50 i fjor til 100 i år.

Knappe to måneder før konferansen braker løs i Norsk Design- og arkitektursenter (Doga) i Oslo er alle de 100 plassene er solgt.

- Vi doblet antallet i år, for vi tenkte vi skulla ha litt å gå på. Men vi kunne med fordel vært enda større, for plassene ble raskt utsolgt, sier Morten Andersen-Gott, som er med på å arrangere konferansen.

Det er fortsatt flere som gjerne vil være med, så det er store sjanser for at neste års konferanse kan bli enda større, forteller han.

Vil spre Scala-budskapet

Tanken bak Flatmap-konferansen er vise at det skjer mye spennende på Java-plattformen som ikke er Java. Programmeringsspråket Java seg utvikler sakte, og det mest spennende som skjer på javaplattformen er nok ikke Java-språket i seg selv.

- Java er jo veldig spennende som plattform, og det er ting som gjør at du kan få funksjonell programmering til å gå raskere. Hastigheten er spennende og kult, selv om språket i seg selv ikke er like spennende, sier arrangør og Scala-utvikler Erlend Hamnaberg.

Scala kjører på toppen av JVM (Java Virtual Machine) og kan bruke Java-bibliotek og Scala-biblioteker om hverandre. Scala kombinerer funksjonell programmering med objekt-orientert programmering, og koden eksekveres i JVM.

Mye av konferansen vil være generelt rettet mot funksjonell programmering, på tvers av språk, og litt av tanken bak Flatmap er ikke bare å holde konferanse for utviklere som allerede koder i Scala. Arrangørene vil gjerne inspirere andre Java-utviklere til å ta en kikk på funksjonell programmering.

- Det første på konferansen blir en en introduksjon til Scala, en workshop. Da har du jo fått lekt litt med språket, og kan få mer ut av foredragene. Håpet er at man skal kunne forstå mye av konseptene, lære noe nytt og bli inspirert, forteller Andersen-Gott.

- Ja, for hovedtanken med konferansen er jo programmering, og det kan også være bra for de som ikke nødvendigvis ikke er spesielt gira på Scala. Det er jo fortsatt relevant for Java-folket, skyter arrangør Kristian Nordal inn.

Arrangementet vil gi innsikt i andre måter å programmere på, og vil kunne gi inspirasjon til å tenke annerledes, også for utviklere med Java som hovedspråk.

Internasjonalt program

Agendaen for Flatmap 2013 er full, og det blir mange spennende foredrag og workshops. I år blir det mange internasjonale gjester i tillegg til de norske.

- Det blir en ganske internasjonal konferanse, og de norske foredragsholderne kommer også til å snakke engelsk. Vi kommer til å kjøre to tracks, med foredrag og workshops, sier Nordal.

Omtrent halvparten av foredragsholderne er utenlandske, inkludert et par headlinere som nok har gitt konferansen en god del publisitet i miljøet.

- Vi har sluppet navn om foredragsholdere på Twitter, og hver gang vi slipper et navn, så kommer det flere påmeldelser, forteller Nordal.

Flatmap kan blant annet friste med foredrag av amerikanerne William Byrd og professor Daniel Friedman, kjent for sitt arbeid med Scheme, Scalabin-grunnlegger Jon-Anders Teigen (som var en av arrangørene bak fjorårets konferanse), Clojure-guru Bodil Stokke og Daniel Westheide, for å nevne noen.

Workshop-agenda er riktignok ikke helt avgjort enda, men starter som nevnt med en generell Scala-introduksjon. Mer informasjon om forskjellige workshops kommer snart, lover arrangørene.

Koden i fokus

Med utsolgte plasser og mange på venteliste ser det ut som at det ikke bare er interesse for men også behov for en programmeringskonferanse som Flatmap. Og det er ikke bare norske utviklere som stiller.

- Vi ble overrasket da vi fikk deltakere fra Russland og USA, sier Andersen-Gott.

- Ja, det blir en ganske internasjonal konferanse, legger Nordal til.

De mener årsaken er at mange andre konferanser, som for eksempel Javazone, har fokusert lite på selve språket og faktisk programering. Det har vært mye om Java som verktøy, og det som ligger litt til siden.

På Flatmap er det inspirasjon og kode som er viktig, og arrangementet skal være spisset innenfor teamet funksjonell programmering og Scala.

- Vi fikk mange gode tilbakemeldinger på workshops i fjor, for eksempel. På Flatmap kan man sitte og kode i to dager i strekk, om man ønsker det, sier Nordal.

- Det virker som det er mange som har savnet en slik konferanse, med litt mer kodefokus enn de andre, legger Andersen-Gott til.

Nettopp kodefokuset er viktig for de tre arrangørene. Flatmap ønsker jo ikke å gå andre konferanser, som nettopp Javazone, i næringen. Denne konferansen skal være en nisje, og det er et viktig poeng å holde arrangementet så intim som mulig.

- Man trenger nok begge typer konferanser, både de store og de små. Blir det for stort, så forsvinner jo det intime, påpeker Andersen-Gott.

Flatmap er konferansen de tre gjerne vil gå på selv, hvor kode og det sosiale er de to viktigste ingrediensene.

- Jeg gleder meg veldig til å se hvordan folk tar konferansen, om de har en positiv opplevelse og om vi lykkes med å spre budskapet, sier Andersen-Gott.

- Vi lager konferansen vi vil gå på selv, rett og slett, avslutter Nordal.

Med fullbooket agenda og deltakere, og dersom alt som det skal, får nok de tre den programmeringskonferansen de ønsker seg. Og da blir Flatmap 2014 kanskje enda større og bedre igjen.

Du kan lese mer om Flatmap 2013 på konferansens nettsider.