Småklipp fra it-bransjen

Dagens nyheter om Ciber og SLF, Steve Wozniak på Ip Expo, Telecomputing og Fabricom og Redpill Linpro.

Publisert Sist oppdatert

Ciber utvikler digitale søknadsskjema for Staten Landbruksforvaltning

Statens Landbruksforvaltning har valgt Ciber Norge som leverandør for utvikling av nytt digitalt søknadsskjema for regionalt miljøtilskudd i Altinn.

Den nye løsningen skal forenkle og effektivisere søknadsprosess og datainnsamling for både søker og forvaltning. Avtalen som er inngått har en verdi på om lag 3 millioner kroner, og skal ferdigstilles i juni 2013 når neste søknadsomgang tar til.

- Med digital søknad og tilhørende kartintegrasjon vil dataene kunne kvalitetssikres på en langt bedre måte enn tidligere. I dag blir dette gjort manuelt, noe som er både kostnads- og ressurskrevende, sier Knut Magnus Backer, kundeansvarlig i Ciber Norge.

Den nye saksbehandlerløsningen inneholder en felles arkivkjerne for alle nivåer og er integrert med kartløsninger hos Norsk institutt for skog og landskap og benytter i sin helhet Altinn for digital dialog med landbruksforetakene.

Ciber Norge ble valgt som leverandør til denne avtalen i konkurranse med andre leverandører, og det er heller ikke første gang selskapet har levert it-rådgivning og systemutvikling til Statens Landbruksforvaltning.

Woz til Stocholm

Alle dataprofesjonelle med respekt for seg selv vet godt hvem Steve "Woz" Wozniak er. Den levende legenden startet i sin den digitale hjemmerevolusjonen sammen med kompisen Steve Jobs da paret startet Apple Computers 1. april 1976.

Det var hans, for sin tid, fantastiske maskiner Apple I og Apple II som startet det hele.

Woz forlot riktignok Apple i 1985, men er fortsatt en aktiv hacker og teknolog, og sjefsforsker i selskapet Fusion-io.

Nå tar Woz turen til Stocholm for Easyfairs Ip Expo i mai til neste år, hvor han blant annet skal holde keynote på messen.

- Det er en stor ære for oss som arrangører å presentere en mann av hans rang, et ikon innen it-verdenen, som taler ved Ip Expo, sier Magdalena Ranagården, prosjektleder for messen i en pressemelding.

Andre keynote-talere på messen inkluderer blant andre David Flynn (Fusion-io), Joe Baguley (Vmware), Simon Crosby (Bromium) og Jaqui Taylor (Flyingbinary).

Ip Expo-messen arrangeres i Kistamässan i Stockholm 14. og 15. mai 2013.

Telecomputing Stavanger fornyer driftsavtale med Fabricom

Telecomputing har fornyet driftsavtale med Fabricom AS. Selskapet er en av de største kundene til Telecomputing i Stavanger med rundt 1000 brukere og en forventet kontraktsverdi på omlag 30 millioner kroner.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Telecomputing i flere år og deres kompetanse og erfaring med it-drift, har vært et viktig moment i vår beslutningsprosess. Vi har samarbeidet med TeleComputing siden 2010 og ser frem til et like godt samarbeid de neste fem årene sier Italo Chirico, administrerende direktør i Fabricom AS i en pressemelding.

Fabricom er medlem av driftsenheten Fabricom Oil, Gas & Power i GDF Suez-gruppen som leverer energi over hele verden.

Avtalen med Fabricom innebærer at Telecomputing skal levere en sentralisert driftsløsning fra Telecomputings datasentre, og Fabricoms lokasjoner vil knyttes sammen i et felles nettverk. I tillegg omfatter avtalen blant annet onsite virksomhet og servicedesk som vil håndtere alle henvendelser fra bedriftens ansatte.

- Vi ser dette som nok en bekreftelse på at våre sentraliserte driftsløsninger oppfyller virksomheters krav til skalerbarhet, kostnadseffektivitet og høye servicegrad sier Sven Tore Kaasa, administrerende direktør i Telecomputing AS.

Unik innsikt i global nett-trafikk

Redpill Linpro har engasjert seg i forskningsprosjektet RIPE Atlas, et nettverk som monitorerer av IP-trafikk. Prosjektet har blant annet 3000 prober over hele verden som måler kvalitet og hastighet på nettrafikk.

Det ultimate målet skal være å bygge det største målingssystemet for nett-trafikk noensinne ved å skape et nettverk av kyndige entusiaster over hele verden.

I prosjektets nyeste fase skal 11 servere utplasseres i datasentre rundt om i verden. Serverene skal være såkalte «ankere», sentrale knutepunkt for hele Atlas-nettverket. Prober over hele verden rapporterer til disse knutepunktene og gir sanntidsinnsikt i hvordan internett fungerer ved å analysere trafikk mellom prober og knutepunkter.

Innsikten kommer alle som ønsker det til gode.

- Prosjektet skal gi et svært godt bilde på hvordan sluttbrukere opplever kvaliteten på leverte tjenester. For tjenesteleverandør kan dette gi svar på om datastrømmene er optimale, hvilken kvalitet brukerne opplever, bedre finstyring av eget oppsett og enklere møte krav og retningslinjer i tjenesteavtaler, sier Tore Anderson, nettverksspesialist i Redpill Linpro.

Redpill Linpro bidrar med tid, analyser, og maskinvare. Selskapet har allerede to Atlas-prober på plass i sitt nettverk fra før, og bruker RIPE Atlas til å gjøre konnektivitetstester enten fra hele verden eller fra spesifikke nettleverandører eller geografiske områder.

- Dette bruker vi blant annet til å feilsøke og gi kundene svar på hvor i nettverket det finnes flaskehalser. Dermed kan tjenester konfigureres slik at de alltid leveres med den beste opplevelsen til brukere uansett hvor de befinner seg, sier Anderson og presiserer at de ikke overvåker innholdet i datatrafikken, kun hastigheten og kvaliteten på linjene.