FOTO: Toralv Østvang

TRANSFORMASJON: Dell og EMC lover å stå sentralt i den digitale transformasjonen i Norge. Dette var budskapet fra norgessjefene for Dell, Christian Lorck (til høyre), og EMC, Jul Johansen, under Dell/EMC-forum på Ullevål Stadion. (FOTO: Toralv Østvang)

Dell/EMC-feiring på Ullevål

Dell og EMC har nå formelt slått seg sammen og blitt et av verdens største it-selskaper. Den første kundekonferansen til den nye globale giganten fant sted i Norge.

Sammenslåtte Dell og EMC, under navnet Dell Technologies Inc., presenterer seg nå som verdens tredje største it-selskap i sin sjanger, etter Microsoft og IBM.

Selskapet opererer med en samlet årlig omsetning på 74 milliarder dollar (vel 618 milliarder kroner). På Fortune Global 500-listen for 2015 tilsier dette ganske riktig en plass rett etter Microsoft og IBM, om enn også bak selskaper som Apple, Samsung og Amazon.

Da dørene ble åpnet for Dell/EMC-forum på Ullevål Business Class-konferansesenteret i Oslo på morgenen torsdag 8. september, var det nye storselskapet bare noen timer gammelt. Den norske pressemeldingen ble sendt ut ettermiddagen før.

Riktignok begynte prosessen for ett år siden, men slike ting tar tid. En av de siste brikkene som falt på plass, var godkjennelsen fra kinesiske finansmyndigheter.

Norge har også godkjent sammenslåingen, om enn indirekte gjennom EØS-avtalen.

En spesiell dag

- Nei, denne dagen er ikke business-as-usual, sa norgessjefen for EMC, Jul Johansen, da Computerworld slo av en prat med ham og norgessjefen hos Dell, Christian Lorck, under konferansen på Ullevål.

Lorck har fire års fartstid i Dell, og hans kollega hos EMC i Norge har også tidligere bakgrunn fra Dell.

- Denne dagen betyr mye for selskapet, sa Johansen.

Lorck fulgte opp med at dette var en gledens dag.

- Nå er det formelt stadfestet at vi kan jobbe sammen, sa han.

I mange land, inkludert Norge, vil Dell og EMC fungere som separate juridiske enheter frem til februar 2017.

Den neste industrielle revolusjon

Dell-gründer Michael Dell deler en visjon med de norske Dell- og EMC-sjefene om at det nye selskapet skal spille en sentral rolle globalt i det de kaller den neste industrielle revolusjonen, der «alt» skal digitaliseres.

Sammenslåingen omfatter mye mer enn bare klassiske Dell og EMC. Med på lasset følger også virtualiseringsselskapet VMware, viktig for automatisering av it-infrastruktur, sikkerhetsfirmaene RSA og Virtustream, samt Pivotal og Secureworks, som er store på big data og applikasjonsutvikling.

- Dessuten er Dell og EMC veldig komplementære selskaper, sier Johansen, og fortsetter.

I Gartners magiske kvadranter er vi ledende på 20 kvadranter, og i bare én av disse er vi overlappende.

- I Gartners magiske kvadranter er vi ledende på 20 kvadranter, og i bare én av disse er vi overlappende.

Gartner Magic Quadrant (MQ) er merkenavnet for en serie markedsanalyserapporter som det amerikanske analysebyrået utgir hvert år.

Dell står ikke minst sterkt i klient-virksomheter og hos mellomstore virksomheter, mens EMC har mange highend-kunder i sin portefølje.

Blandet mottakelse

Siden sammenslåingsplanene ble kjent i fjor høst, er det kommet mange kommentarer og analytikeruttalelser om dem. For eksempel har Sun-gründer Vinod Khosla sagt at fusjonen vil bli et tilbakeslag for innovasjon, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Andre har påpekt at den nye skuta kan bli for stor å manøvrere.

Men kundene har i stor grad stilt seg positivt til sammenslåingen, ifølge Johansen og Lorck. 

97 prosent av kundene sier de er positive eller nøytrale til sammenslåingen.

- 97 prosent av kundene sier de er positive eller nøytrale til sammenslåingen, og 50 prosent sier de vil arbeide tettere med oss etter dette, sier de to.

I en intern undersøkelse Dell har foretatt blant it-ledere og beslutningstakere i kundeporteføljen sier 92 prosent at de vil opprettholde sitt forhold til Dell og EMC.

I privat eie - bestemmer selv

De norske Dell- og EMC-lederne legger i samtalen med Computerworld stor vekt på at Dell Technologies er privateid. Det var i 2013 at gründer Michael Dell kjøpte tilbake selskapet fra aksjonærene etter 25 år på børsen.

Tilbakekjøpssummen beløp seg til 24,4 milliarder dollar, det største i teknologibransjen noensinne, ifølge Wikipedia.

- Det at vi er privat-eid, betyr at vi kan bestyre butikken på en litt annen måte, sier Jul Johansen.

- Som verdens største privateide it-selskap kan vi fokusere mer på kundene enn på aksjonærene og børsen, sier Lorck. 

Det er vi selv som bestemmer hvor vi vil gå.

- Det er vi selv som bestemmer hvor vi vil gå, selv om vi naturligvis også skal levere resultater.

En nøkkelenhet i den nye bedriften blir ifølge Johansen Dells globale servicetjeneste, med over 30.000 medarbeidere.

- Denne tjenesten har et godt renommé og er viktig for alle som kjøper varer hos oss. Alle som driver kritisk virksomhet, må vite at alt fungerer, sier Johansen.

Satser på forskning

- Er det noe som gjør Dell Technologies til et annerledes selskap enn konkurrentene?

- Ja, vi er teknologileder fordi vi satser så sterkt på innovasjon, sier Johansen.

- Effekten av å slå sammen så store selskaper som våre, er at vi vil være verdensledende på forskning og utvikling, R & D, supplerer Lorck.

Selskapet har over 20.000 patenter og patentsøknader, og nye Dell Technologies vil bruke rundt 4,5 milliarder dollar årlig i tiden fremover på forskning og utvikling, ifølge de to.

Satser fortsatt på PC

Om Dell/EMCs posisjonering videre sier de to at det nye selskapet er størst på lagring globalt og ledende på PC i USA.

- Vi satser altså sterkt på PC og vil høyne vår posisjon på dette området også i Europa, i tillegg til fokus på skyløsninger og virtualisering, sier Johansen.

I tillegg vil Dell Technologies samarbeide tett med andre aktører i bransjen, som Microsoft og Citrix, med et klart mål om å gi kundene valgmuligheter.

Dell/EMC-forum

Konferansen på Ullevål var faktisk den første store Dell-kundesammenkomsten globalt etter sammenslåingen, og den samlet 650 deltakere, dobbelt så mange som i tidligere år.

FOTO: Toralv Østvang
DELL/EMC-FORUM: Fornøyde deltakere på Dell/EMC-konferansen. Fra venstre: Lasse Kåsa, Marcus Axelsson, Alexander Lieske Tefre, Thomas Hansen og Benny Olsen. (FOTO: Toralv Østvang)

De store keynote-talene ble droppet til fordel for 101 sesjoner med færre deltakere i hver, men desto mer interaktiv deltakelse fra de fremmøte. Den store it-transformasjonen som Norge står foran, sto sentralt i mange av sesjonene.

Lagring