TEST: Acronis True Image 2011 Home - Sikkerhetskopi og mer til

Forrige versjon er av True Image Home imponerte oss. Hva har blitt bedre med 2011-versjonen?

Publisert Sist oppdatert

Acronis True Image er en programvarepakke for sikkerhetskopiering og diskbilder. I tillegg har man funksjonalitet for kloning av harddisker og flere andre diskverktøy.

Med forrige versjon konkluderte vi blant annet med at «Home»-betegnelsen kunne gi tilsi begrensninger for hvem programmet var aktuelt for. Kombinasjonen av god brukervennlighet og god funksjonalitet kunne gjøre programmet også aktuelt for avanserte brukere, og også i bedrifter. Riktignok har Acronis programvare i samme gate rettet direkte mot bedriftsbrukere, da blant annet med mer avanserte muligheter for distribusjon av diskbilder mot pc-er i nettverket.

Forfinet

Acronis har gjort store endringer i brukergrensesnittet. Hvorvidt dette oppleves som en forbedring kan henge sammen med hvor godt kjent man er med tidligere versjoner. Tidligere var flere av valgene tilgjengelig fra en hovedmeny – undertegnede likte dette bedre i stedet for grupperingene i undervalg som man har nå.

Funksjonalitetsmessig er det snakk om mange små endringer. Man har fått på plass støtte for USB 3.0 og har enkelte andre oppgraderinger knyttet til bedre tilpasninger for Windows 7. Man har også fått flere predefinerte sikkerhetskopieringsplaner ut i fra brukertype og plassen man har tilgjengelig for sikkerhetskopiering.

Når det gjelder sikkerhetskopiering har man flere måter dette kan gjøres på – og den ene måten erstatter nødvendigvis ikke den andre. Man kan sette opp sikkerhetskopiering av hele partisjoner og harddisker – da som diskbilder. Man kan også ta mer tradisjonell sikkerherhetskopiering der man kan velge alle data på en disk eller partisjon, eller gå mer detaljert til verks med å velge ut spesifikke kataloger. Man har også Nonstop Backup-funksjonen, som tar inkrementell sikkerhetskopi av spesifiserte datasett hvert femte minutt. Dette kan høres ressurskrevende ut, men ofte vil det være en såpass begrenset mengde data som da skal sikkerhetskopieres at det ikke er noe man merker til at kjører i bakgrunnen på en moderne pc. Gjennom Time Explorer-funksjonen kan det også tas vare på generasjoner av filer på en enkel måte, og man har mulighet da til å gjenopprette tidligere versjoner av en fil.

Man kan lage cd/dvd eller usb-minnepinne for å starte opp pc-en eller bruke på andre pc-er.

Når det gjelder diskbilder vil det for brukere av Windows 7 Ultimate og Enterprise være muligheter for å starte opp fra et True Image-diskbilde som for eksempel ligger på en ekstern harddisk. Altså kan man ha en «reserveinstallasjon» av sitt operativsystem enkelt tilgjengelig i tilfelle hovedsystemet skulle krasje. True Image-diskbilder kan også konverteres til VirtualHD-filer – og VirtualHD-filer kan konverteres til True Image-filer. VirtualHD-filer støttes også de fleste programmer for virtualisering.

Vanlige sikkerhetskopier og diskbiler kan lagres over nettverket – mot en filtjener eller nettverksdisk (NAS). Det er videre en rekke opsjoner for kompresjonsgrad, passordbeskyttelse, kryptering med mer. Sikkerhetskopifiler og diskbilder kan bli delt opp i filer på angitt størrelse, for eksempel for om man skulle ønske å brenne dette til cd, dvd eller Blu-ray. Sikkerhetskopi kan også brennes ut direkte, og da også slik at man kan starte opp fra den første platen man brenner for å gjenopprette dataene. Med andre ord legges det en kopi av True Image sammen med sikkerhetskopien.

Nettkopi

Acronis tilbyr også en tjeneste for nettbasert sikkerhetskopiering direkte integrert med True Image. Dette må man betale tillegg for. Man kan få et 2 gigabytes prøveabonnement. Prisen for videre bruk er 5 euro per måned (eller 50 euro i året) for 250 gigabyte lagringsplass, men dette gir også mulighet for å ta sikkerhetskopi fra flere pc-er i familien. Det er imidlertid ikke muligheter for å ta sikkerhetskopi fra nettverksdisker eller delte ressurser via lokalnettverket. For mer avanserte brukere finnes det en mulighet for å jukse litt på dette området – man kan sette opp to batch-filer som kjøres før og i etterkant av online-sikkerhetskopieringen. Man kan da for eksempel kopiere eller synkronisere et område på en nettverksdisk til lokal harddisk, og det blir så tatt kopi av de lokale dataene. Ved at det også kan kjøres en batch-fil i etterkant av operasjonen kan man da eventuelt velge å slette de lokale dataene som har blitt kopiert over fra nettverksdisken. Sett opp imot at bruk av nettverksdisker blir mer og mer aktuelt for hjemmebrukere, kunne vi ønsket at det også var støtte for dette i programmet.

Prisene for tjenesten vil vi si er OK. Det er løsninger som er rimeligere eller som for omtrent samme pris tilbyr uendelig kapasitet. For de aller fleste vil imidlertid 250 gigabyte være nok til å få lagret det man har av dokumenter, e-post og digitale bilder – og mer til.

Verktøy

En egen del av programmet er verktøysamlingen. Her finner man funksjonalitet for blant annet sikker sletting av filer eller hele harddisker, muligheter for å koble til diskbilder for å hente ut eller modifisere filer, mulighet for å lage oppstarts-cd eller usb-minnepinne som inneholder en forenklet versjon av True Image og en del av verktøyene – dette blant annet for å legge inn et diskbilde etter krasj der man ikke får startet opp Windows og dermed trenger en annen måte å få startet systemet for å få lagt inn diskbilder man har som sikkerhetskopi. Dette kan også være den beste måten å lage diskbilder på ettersom Windows da ikke kjører. En slik oppstartsløsning kan også være aktuell å benytte om man ønsker å lage diskbilder av pc-er der man ikke har True Image installert.

Try&Decide er en annen funksjon man kan legge merke til. Dette gir en mulighet til å angre «hendelser» med pc-en – for eksempel om man har installert et program som viste seg å være en trojaner eller installert andre ting som har gjort pc-en ustabil, kan denne funksjonen gi mulighet til å sette systemet «tilbake i tid».

Man har også funksjonalitet for å rydde opp litt på harddisken, blant annet gjennom sletting av midlertidige filer og historikk på en del områder.

Plus-pakke

Som et tillegg til True Image 2011 kan Acronis levere en tilleggspakke. Denne har en tilleggspris på 30 euro ved bestilling fra Acronis websider og gir blant annet støtte for GPT-partisjoner og dynamiske volum. Dette er blant annet aktuelt i forbindelse med større RAID-volum og harddisker på over 2 terabyte. Det er også støtte for Windows Preinstallation Enviroment (WinPE), som blant annet gir mulighet for å lage oppstarts-CD-er o.l. som inneholder drivere for spesiell maskinvare – for eksempel kan det være drivere for diskkontrollere som ikke er støttet av standard oppstarts-cd for True Image. Vi har ikke testet programmet med Plus-pakken.

En god pakke

Funksjonalitetsmessig er True Image 2011 svært god. Forbedringene er ikke nødvendigvis så store, sammenlignet med 2010-versjonen, og for brukere av forrige versjon er det ikke sikkert at det er så hensiktsmessig å oppgradere. Oppgradering er riktignok rimeligere enn nykjøp.

Det som også imponerer med True Image 2011 er brukervennligheten. Som sagt er vi kanskje ikke så overbevist om at endringene nødvendigvis gjør programmet enklere å bruke enn forrige versjon, men det er mer sett ut i fra hovedmenyene. Det er mye avansert funksjonalitet på en del områder, men samtidig trenger man ikke være noen ekspert for å ta dem i bruk. Også løsningene rundt nettbasert sikkerhetskopiering er enkelt lagt opp.

For en del vil prisen på True Image kunne forsvares ut ifra opsjonene rundt diskbilder alene, uten at funksjonaliteten for sikkerhetskopiering eller nettbasert sikkerhetskopiering skal benyttes.