TEST: Netgear ReadyNAS 104 og 314: Netgears nye NAS-generasjon

Netgears fordel for bedrifter skal ligge i brukerstøtte og service.

Publisert Sist oppdatert

Det er etter hvert mange som sloss i markedet for mindre NAS-enheter rettet mot småbedrifter og hjemmekontor – og private brukere med litt større lagringsbehov. I dette markedet kjenner mange best til aktører som Synology og Qnap – taiwanske selskaper som i en årrekke nå har levert noen av de raskeste, mest funksjonsrike og mest brukervennlige NAS-ene. Et problem rundt disse aktørene har vært en viss usikkerhet hvis noe skjedde med enhetene, ettersom det ikke ble gitt noen direkte garanti for hvor raskt man kunne få en erstatningsenhet eller reparasjon. Riktignok, Synology kom med en serviceavtaleløsning tidligere i år, men denne gjelder kun for en del av de største modellene.

For modellene vi har testet fra Netgear vil man ved registrering kunne kjøpe en serviceavtale som inkluderer 24/7 brukerstøtte via telefon og erstatningsprodukt neste arbeidsdag ved feil. For eksempel for en treårsavtale er prisene henholdsvis 150 og 360 euro for henholdsvis ReadyNAS 104 og 314.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker

Nytt operativsystem

NAS-ene vi har testet i denne omgang er ReadyNAS 104 og 314. Førstnevnte markedsføres i utgangspunktet som et SOHO-produkt, mens 314 rettes mot små og mellomstore bedrifter. 104 er basert på en 1,2 GHz ARM-prosessor og har 512 megabyte minne, mens 314 har en tokjernet 2,1 GHz Atom-prosessor og 2 gigabyte minne. Begge har plass til fire interne disker, hvilket i dag gir en mulighet for opptil 16 terabyte lagringsplass. Begge finnes også i versjoner med plass til to disker, samt større modeller med plass til enda flere disker, kraftigere prosessorer og i rack-formfaktor.

For ReadyNAS 314 kan det også kjøpes en ekstra diskmodul som gir fem ekstra harddisker. Netgear kan levere NAS-ene med eller uten disker. Netgear har kompatiblitetslister over harddisker på sine websider. Normalt sett skal alle vanlige 3,5-tommers Serial ATA-harddisker benyttes, men finnes disken i kompatiblitetslisten skal man være mer sikret på å ikke støte på problemer. Bruk av listet harddisk er også et krav ovenfor brukerstøtte fra Netgear.

Operativsystemet, ReadyNAS OS 6, som benyttes er det samme på 104 og 314. I stor grad vil man finne den samme funksjonaliteten. Forskjellen blir liggende i ytelse, der 314 blir raskere på en del av de mer avanserte tjenestene NAS-ene kan tilby, samt når flere brukere aksesserer NAS-en samtidig eller man har en kombinasjon av tjenester som utnyttes og filtrafikk.

Netgears NAS-er har fått nytt operativsystem med store forbedringer i brukergrensesnittet.

I likhet med konkurrentene har Netgear fjernet mye av funksjonaliteten som tidligere lå i operativsystemet. Dette har i stedet blitt gjort tilgjengelig gjennom installerbare tillegg. Dette gjør nok vedlikeholdsprosessen enklere for produsentene, og sikkerhetsmessig kan det også være fordeler med å ikke ha for mange tjenester installert som brukerne reelt sett ikke bruker.

Det er mange tillegg innenfor forskjellige kategorier – blant annet har man mulighet for f.eks. Wordpress oig andre CMS-løsninger, webbaserte bildealbum, fildelingsnettverkklienter, vpn-tjener og mye mer. For tilleggene kan det være litt forskjeller mellom hva som er tilgjengelig for ReadyNAS-modellene basert på x86-prosessor og ARM-prosessor. Tilleggene som finnes kommer både fra Netgear selv (men gjerne basert på tredjepartsløsninger) og tredjeparts utviklere. For Mac-brukere blir det kanskje ekstra interessant at NAS-ene støtter Time Machine, OS X' integrerte sikkerhetskopieringstjeneste.

LES OGSÅ:

Holder NAS-en mål som mediesenter?

Snapshots og privatsky

Netgear har gått over fra å bruke EXT-filsystemene vi vanligvis kjenner fra Linux-verden, til å benytte Btrfs («Better File System»). Dette er et filsystem som i utgangspunktet er utviklet av Oracle. Btrfs avanserte muligheter for hvordan disker settes sammen, sjekksumkontroll for filer og såkalte snapshots. Snapshot-støtte i filsystemet gir mulighet til å enklere tilbakestille alle data til når et snapshot ble laget - uten å legge dataene inn fra en sikkerhetskopi. Snapshots kan opprettes for hver delte katalog som er satt opp, samt for iSCSI-volum. Vi legger ellers merke til at Netgear har implementert rutiner for defragmentering av filsystemet. Integrert finner man også virussøk av filene på NAS-en.

En annen mulighet som Netgear har fått på plass – som noen av konkurrentene har hatt en stund – er Dropbox-lignende katalogsynkronisering. Kreativt nok kaller Netgear dette ReadyDrop. Man har i tillegg mulighet til å aksessere filer ellers på NAS-en via internett. Skal man ha mye lagringsplass på en del slike tjenester for flere brukere kan dette være en ekstrafunksjon som kan gi litt besparelser. Med det sagt – dette, og enkelte andre tjenester – vil eksponere NAS-en mot internett og kan potensielt gi en reduksjon av sikkerheten. Riktignok virker det som Netgear her, på papiret, har tenkt litt mer sikkerhet gjennom deres ReadyNAS Remote-programvare som også benyttes for ReadyDrop, og som gir en VPN-lignende forbindelse. Det finnes også tredjepartsapps for filsynkronisering og skylagring, samt VPN.

Generelt er oppsett og administrasjon enkelt og krever liten forhåndskunnskap om operativsystem, lagring og nettverk.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital Sentinel DX4000: 16 terabyte i liten boks

Ytelsen

ReadyNAS 314 rettes ifølge Netgear mot virksomheter med 5 til 25 brukere. Hvordan ytelsen i praksis blir med mange brukere kan være vanskelig å gi et direkte svar på – å sette opp en rekke maskiner til å bli sikkerhetskopiert samtidig, og samtidig som brukere skal ha rask tilgang til filer, vil naturligvis påvirke ytelsen i stort omfang. Ser vi på våre tester, hvor vi legger opptil fem brukere med tungt samtidig bruk, ser vi en realtivt god fordeling av ytelsen. Mot en enkelt klient klarer NAS-en å levere rundt 100 megabyte per sekund for både lesing og skriving via Gigabit Ethernet. Det er også mulighet å sette opp lastbalansering gjennom å bruke begge nettverkstilkoblingene. Ytelsestallene er i stor grad i samsvar med det vi har sett på andre Atom-baserte NAS-er i dette segmentet.

For 104-modellen ser vi ikke for oss at så mange vil aksessere NAS-en samtidig. Lesehastigheten for én klient målte vi til opptil i underkant av 90 megabyte i sekundet, mens skrivehastigheten var cirka 40 megabyte i sekundet. På filoperasjoner kan vi totalt sett si at 314 er to-tre ganger raskere enn 104. Tar man i bruk en del av ekstratjenestene merker man også generelt at 314 bedre klarer å opprettholde ytelsen når flere ting skjer samtidig – naturlig, når den har en tokjerneprosessor og hver kjerne er raskere, samt mer minne.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS

Konklusjon

For en hjemmebruker synes vi NAS-ene fra aktører som Synology, Qnap og Asustor vil være et bedre valg sett ut i fra funksjonalitet og brukervennlighet. Er det mer en ren filserver og tjenester knyttet til håndtering av filer i lokalnettverk i en bedrift – for eksempel for fildeling og sikkerhetskopiering – framstår imidlertid Netgears ReadyNAS-serie som et godt alternativ – både til en del av de andre NAS-ene på markedet og mindre tradisjonelle filservere.

Netgear ReadyNAS 314Pris: Ca. kr 4 400

+ God ytelse. God funksjonalitet. Serviceopsjon. - Ingel spesielle.

Netgear ReadyNAS 104Pris: Ca. kr. 2200

+ Serviceopsjon. God funksjonalitet. - Funksjonalitet og brukervennlighet kontra de beste i segmentet.

LES OGSÅ:

TEST: LenovoEMC StorCenter ix4-300d - Enkel nettlagring