TEST: Qnap TS-559 Pro+ - Stor og rask NAS

Med plass for fem harddisker og Atom 1,8 GHz-prosessor er TS-559 Pro+ en NAS for de kravstore.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med Synology er det vår oppfatning at Qnap har vært de ledende når det gjelder NAS-enheter i dette segmentet de siste årene. TS-559 Pro+ er en av de mest avanserte modellene i en svært omfattende portefølje fra Qnap.

De fleste NAS-ene vi har testet i senere tid har plass til fire interne disker. TS-559 Pro+ har plass til fem. Ikke bare gir det mulighet for mer lagringsplass totalt, men ved bruk av RAID 5 får man også større prosentmessig utnyttelse av den totale kapasiteten til diskene. Plass for fem harddisker gjør det også mer aktuelt å utnytte RIAD 6 eller RAID 5+spare. RAID 6 gir en feiltoleranse på to harddisker, mens RAID 5+spare har en disk som står som reserve og blir det problemer med en disk, vil ekstradisken ta over. Man vil da kunne redusere tiden man kjører uten ekstra feiltoleranse.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS411J - Rimelig super-NAS

 

Svært rask

TS-559 Pro+ bygger videre på TS-559 Pro, men har litt raskere prosessor. Her benyttes Intel Atom D525 på 1,8 GHz, mens D510 på 1,6 GHz blir benyttet av den litt rimeligere modellen. TS-559-modellene er i hovedsak like TS-459-modellene, bare at det er plass til en ekstra intern harddisk. Minnemengden er 1 GB. Qnap leverer også modeller i TS-600-serien og TS-800-serien med omtrent samme spesifikasjoner – disse med plass til henholdsvis seks og åtte interne harddisker. Man finner også rack-versjoner med plass til fire og åtte disker.

I likhet med mange av de mer avanserte NAS-ene i dette segmentet har TS-559 Pro+ to nettverkskontrollere og har mulighet for failover eller lastbalansering. I våre ytelsestester kjører vi imidlertid med et standard nettverksoppsett. I tillegg til interne harddisker har man mulighet for ekspansjon via to eSATA-porter og fem usb-porter. Man kan også bruke eksterne disker for sikkerhetskopiering.

Ytelsesmessig leverer enheten svært gode resultater – både når det gjelder ekstrafunksjonaliteten som tilbys ut over lagring og på filoverføringer. Både lese- og skriveytelse ligger her på cirka 100 megabyte i sekundet på overføring av store filer. Når det gjelder valg av harddisk til denne typen enhet vil ikke ytelsesreduksjonen være spesielt stor om man benytter "grønne" harddisker med rotajonshastighet på 5400-5900 o/min, kontra de raskere diskene med 7200 o/min. 7 200 o/min-harddisker vil gjerne føre til noe høyere støy- og vibrasjonsnivå. Ytelsesforskjellen kan være størst ved behandling av datasett med mange små filer.

 

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS Ultra 4 - God, men ikke ultra?

 

Godt implementert

Qnap tilbyr mye funksjonalitet, og i hvert fall på de områdene vi har fått testet er funksjonaliteten på det jevne godt implementert. Funksjonalitetsmessig er det ikke særlig store forskjeller sammenlignet med Synology, og det er generelt bedre enn hos de andre konkurrentene. Med andre ord finner man her webserver med en rekke opsjoner og tillegg (inkludert en rekke installerbare tillegg som bloggløsninger, publiseringsløsninger/CMS, diskusjonsforum m.m.), mediestreamingstjenester for iTunes, UPnP AV/DNLA, webfiltilgang, nedlastingsklienter for fildelingsnettverk, tilgang til data via iPhone og Android, ftp-tjener, mulighet for kryptert filsystem, iSCSI og mye mer. For iSCSI kan enheten både framstå som en iSCSI-enhet, og bruke andre iSCSI-enheter som lagring.

 

På en del av sine rimeligere modeller har Qnap operativsystemet lagret på harddiskene. På de mer avanserte modellene er det på flashminne. Her ligger det i tillegg lagret to instanser av operativsystemet. Skulle det oppstå problemer kan enheten startes opp fra en alternativ operativsystemkonfigurasjon.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-211: Billig todisk-NAS

 

Konklusjon

Sett ut i fra pris er ikke TS-559 Pro+ sammenlignbar med en del av de andre enhetene vi her har testet i senere tid. Qnap har heller ingen klar strategi når det gjelder servicerespons, så for en bedriftsbruker bør det undersøkes hva salgskanalen kan tilby. Dette er en relativt kostbar enhet – cirka 7 500 kroner før harddisker er på plass. Den mest direkte konkurrenten er Synology DS1010+ som vi har testet tidligere, og DS1511+ som er etterfølgeren – den var imidlertid ikke klar da vi testet. DS1511+ ligger an til å være litt rimeligere, og sett ut i fra ytelsen på DS1010+ burde DS1511+ absolutt klare å slå TS-559 Pro+ på ytelse. Vi har nettopp mottatt DS1511+ til test, og regner med å komme med en test i løpet av noen uker.

Vi liker imidlertid at Qnap baserer seg på å ha operativsystem på eget flashminne i stedet for å benytte harddiskene slik som Synology, og på enkelte områder er administrasjonen litt mer effektiv i profesjonell sammenheng. Hva som blir best av TS-559 Pro+ og konkurrentene fra Synology i dette segmentet kan være helt avhengig av individuelle preferanser og funksjonalitet på konkrete områder som individuelt viktig. Det er imidlertid ingen tvil om at Qnap TS-559 Pro+ er et meget bra produkt. Man kan spare noen kroner på å kjøre ikke-pluss-versjonen – ytelsesforskjellen er nok i praksis liten.

For den som ikke trenger plass til fem disker har som sagt Qnap også mindre modeller basert på samme teknologi - blant annet gjennom TS-259-serien og TS-459-serien. I tillegg finnes det som sagt også større modeller.

LES OGSÅ:

TEST: Synology USB Station 2 - Brukervennlig usb på nettet