Tusen ganger raskere minne

3D XPOINT: Intels toppsjef Brian Krzanich introduserer den nye minneteknologien på Oracle Openworld 2015.

Tusen ganger raskere minne

Intels Optane-produkter skal gi svært raskere minne og disker til pc-entusiaster i 2016.

Etter hvert som prisene går ned, vil teknologien dukke opp i mer vanlige pc-er, nettbrett og mobiler. Optane er merkevaren Intel benytter på en ny klasse minne og lagring, som er basert på en teknologi kalt 3D Xpoint. Den kan pakke minne ti ganger tettere enn DRAM og skal være ett tusen ganger raskere og varig enn flash-minne. Optane er utviklet av Intel og Micron i fellesskap.

I 2016 vil Intel også lansere Optane-baserte harddisker og andre minneprodukter til servere basert på Skylake-arkitekturen, den sjette generasjonen Core-prosessorer, som i likhet med femte generasjon Broadwell benytter produksjonsprosess på 14 nanometer.

Entusiastene spiller

De første Optane-produktene forventes å være disker og minnebrikker som passer til eksisterende spor. I første omgang regner Intel med at det vil være gamere som tar i bruk teknologien først, slik gamere gjerne gjør.

Intel har demonstrert Optane-disker som er rundt syv ganger raskere enn dagens SSD-er. Den underliggende teknologien 3D Xpoint åpner flaskehalsene i dagens flash-teknologi, og er ifølge Intel den største nyheten på dette feltet siden NAND-flash kom på banen for 25 år siden.

3D Xpoint er basert på en teknologi hvor minneceller befinner seg i et tredimensjonalt maskenett (mesh).

Les om:

Lagring